IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия е силата в Средиземно море, според италиански адмирал

НАТО вече не е възпиращата организация, която може и желае да покаже мускулите си на средиземноморската арена, коментира Луиджи Бинели Мантели

10:58 | 23.11.20 г. 12
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Турция продължава със сондажната дейност в Източното Средиземноморие в изключителната икономическа зона на Кипър и провокира Гърция. Русия изгражда военна мощ, като разполага бази в региона. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Турция продължава със сондажната дейност в Източното Средиземноморие в изключителната икономическа зона на Кипър и провокира Гърция. Русия изгражда военна мощ, като разполага бази в региона. Снимка: Bloomberg

Играта на Ердоган

Турция е член на НАТО от 1952 г. и според Бинели Мантели не може да става и дума Путин някога да извади Ердоган от западния съюз. „Определено не виждам как ще се осъществи идеята Турция да поиска да се оттегли от НАТО. Не виждам интерес Анкара да го направи", коментира той, като допълва, че Алиансът дава на страната достъп до разузнавателни данни, които ú помагат по много начини.

Според него обаче Ердоган все пак „играе играта „с единия крак и в двете обувки“ с Путин, за да развие амбициите на управлението си. Техните игри са това, което дестабилизира статуквото, смята италианският адмирал.

„Русия и Турция изтласкаха традиционните доставчици на мир, като САЩ, НАТО или всеки друг европейски участник с интереси в тези страни [Либия и Сирия]", посочва Луиджи Бинели Мантели. „В този смисъл виждам, че значимостта на НАТО в Средиземно море е поставена под сериозен риск“, казва още той.

Част от промяната се дължи на преразпределението на силите на САЩ, отбелязва той. „В днешно време последователността и ангажираността на Шести флот на САЩ не е нищо в сравнение с това, което беше преди разпадането на СССР“, допълва той.

Фактът, че САЩ наскоро преместиха военни кораби от Италия в Испания, беше „емблематичен" за „разлюляването на американските интереси от Средиземно море в африканските морета", добавя той. Френският флот все още е „значителна морска сила", отбелязва Бинели Мантели, но италианският е лишен от пари, поради „морската слепота" на Италия.

По думите му обаче това, което има значение, е готовността да се действа. В този смисъл и френският флот е без значение, по неговите думи. „Както казах и преди – въпросът е в липсата на асертивност [на Запада]", подчертава той.

През последните години НАТО разположи сили в региона на Балтийско море, но „вече не е възпиращата организация, която може и желае да покаже мускулите си на средиземноморската арена, както правеше в добрите стари времена", казва Бинели Мантели.

Припомняйки ученията на НАТО от началото на 90-те години, които включваха самолетоносачи и десанти в Турция, за да отблъснат потенциално руско нашествие, Бинели Мантели посочва, че западните сили са „далеч" от предишното си превъзходство.

„Западният блок с Европа, която ръководи това нещастно предприятие ..., става все по-малко достоверен в своята готовност да се ангажира на място, а не чрез безкрайни дипломатически преговори, за международна стабилност [в Средиземно море]," казва той. Това е „тъжно зрелище“, по неговите думи. „НАТО е твърде ориентиран към сухопътни дейности и забравя, че само велики морски сили са повлияли на света през историята“, заключава той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 11
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Да, руменчо-радевци и марионетки има навсякъде.Но в белите държави са вече пенсионери, дрънкащи глупости за някой лев, а тук не. Като тоя - бивш нещо си.Вестник Политико имаше разследване как се плащаха по 200-300 евро на калпак да се вдига руското знаме, когато им пратиха "помощ" и ги "ваксинираха" ония с 3те Камаза пръскачки през пролетта.Това си е стратегия на пияниците от години - хващат някой с по-значима професия в миналото, огладнял по някаква причина, и го използват за евтина пропаганда.После се появяват подобни гръмки заглавия "Бивш шеф на...каза..." или "ЦРУ Агентът х призна..." И нискотарифните мозъци, като групата на вовчо и инженерчето, направо цапат гащите от радост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още