IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Schroders: Международните акции ще продължат с доброто представяне и през 2021 г.

Технологичните книжа ще се наложи да споделят вниманието на инвеститорите с други, досега изоставащи сектори

19:50 | 14.12.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg Creative Photos</em></p>

Снимка: Bloomberg Creative Photos

Развиващите се пазари се очаква да бъдат сред основните бенефициенти от нормализацията след пандемията по няколко основни причини. От една страна, при нарастване на общия рисков апетит и отслабването на американския долар, те традиционно се представят добре. От друга страна, в тях доминират много от силно ударените по време на кризата сектори като индустриално производство, добивна промишленост и суровини, които в момента се търгуват на ниски оценъчни нива и имат голям потенциал за наваксване.

Всъщност, ротацията към този тип компании вече започна и в последния месец те се радват на сериозни ръстове. В рамките на глобалните развиващи се пазари си струва особено внимание да се обърне и на региона на развиваща се Европа, която, наред с гореизложените фактори, ще получи допълнителен тласък от паневропейските средства за възстановяване и тенденциите на „ниършоринг“ - скъсяване на производствените вериги от страна на Запада и преместване на мощности от Азия в Източна Европа.

Предстои да видим как ще се отрази на пазарите и встъпването в длъжност на новия президент на САЩ, посочват от Schroders. Под управлението на Джо Байдън се очаква преминаване към либерални ценности: по-голямо равенство, по-високи минимални заплати, подобрена социална подкрепа (особено здравното осигуряване) и внимание върху околната среда.

Редица от тези политически инициативи биха могли, ако бъдат приложени, да повлияят съществено на перспективите на американската икономика. Например, по-строгият контрол на цените на лекарства може значително да повлияе на сектора на здравеопазването в САЩ, докато въвеждането на задължителна минимална заплата от 15 долара на час би повлияло на целия сектор на услугите.

Разследването на Министерството на правосъдието срещу Google показва, че контролът върху големите интернет платформи се засилва. Идването на власт на Демократите вероятно ще ускори и този процес.

Засилващи се мегатрендове

Отделно от промените, които Covid-19 внесе в живота ни, има и няколко тенденции, които могат да повлияят съществено на развитието на планетата ни.

Някои от тях - често наричани „мегатенденции“ - не са нови: изменението на климата, иновациите в здравеопазването, урбанизацията, автоматизацията и цифровизацията са актуални теми от известно време. Други, като устойчивост, осигуряване на храна и вода и промените в начина на живот на потребителите, се очертават като важни области за иновации, движени от ръста на населението и потреблението в развиващите се пазари.

Общото при тези мегатрендове е в две основни направления. Първо, всички те стават по-актуални, тъй като човечеството поглъща все по-голяма и по-голяма част от ресурсите на Земята. На второ място, предизвикателствата на тези тенденции се срещат с бързо ускоряващите се иновации,  задвижващи технологична трансформация в почти всеки сектор. Именно тези сектори могат да са новите „печеливши“ на пазара.

Новата зелена индустриална революция бързо набира скорост с водеща роля на Европейския съюз, който постави амбициозни цели за намаляване на емисиите до 2030 г. и Зелената сделка на ЕС, насочваща четвърт от пакета за възстановяване от 750 млрд. евро към инициативи за декарбонизация. ЕС се ангажира да стане нетна нулева въглеродна икономика до 2050 г., а Китай -  до 2060 г. При Байдън е вероятно САЩ драстично да обърнат доскорошния си курс и да инициират Зелена сделка, подобна на европейския модел.

Възможността за растеж е огромна и все още недооценена, заявяват анализаторите на британския асет мениджър.  Инвестициите за изместване на превозните средства с двигатели с вътрешно горене и производството на енергия от изкопаеми горива нарастват бързо и очакваме следващите 5 години да бъдат критични в този преход.

Експертите вярват, че автомобилният сектор е настроен за много бърза и фундаментална промяна, с ускорено приемане към електрически превозни средства. Проникването им се очаква да достигне 50% от глобалните продажби на нови автомобили до 10 години, прогнозират от Schroders.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
kane
преди 3 години
Добре дошъл. Дано не ти свършат парите преди да започне очаквания от теб спад. Купувай ги на БФБ и ще имаш успех. Иначе надали ще станеш милионер по този начин. Ако си кандидат. Успех и на теб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Д.Петков
преди 3 години
Мдам, точно за това се приготвям да пазарувам PUT опции в края на годината (като тайминг е там някъде) и да мажа ските с вакса за голямата пързалка. Щото тоя път спада ще е дълбок, но за сметка на това пък продължителен. Утежних си и дългата позицията в VIX, че взе нещо нетърпеливо да припърхва на ниските фреймове. Ще броим пилците напролет. Лека и доходна на кандидат-милионерите следващи съветите на Инвесторо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още