IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Норвегия е лидер в индекса за човешко развитие според въглеродния отпечатък

Пандемията е възможност за света да се промени и да облекчи натиска върху планетата, с което да намали и неравенствата, сочи доклад на ПРООН

14:25 | 15.12.20 г. 6
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Според новите прогнози до 2100 г. най-бедните страни в света биха могли да изпитат до 100 дни екстремни метеорологични условия поради климатични промени всяка година. Този брой обаче може да бъде намален наполовина, ако Парижкото споразумение за климатичните промени бъде изцяло приложено .

Все пак изкопаемите горива все още се субсидират: пълните разходи на обществата на публично финансирани субсидии за изкопаеми горива - включително непреки разходи, се оценяват на над 5 трлн. щатски долара годишно, или 6,5 процента от световния БВП, според цитираните данни на Международния валутен фонд в доклада.

Залесяването и по-добрите грижи за горите сами по себе си могат да представляват приблизително една четвърт от действията преди 2030 г., които трябва да предприемем, за да спрем глобалното затопляне да достигне 2°С над предпромишлените нива.

Дълбоки корени на неравенствата

Неравенствата във и между страните с дълбоки корени в колониализма и расизма означават, че хората, които имат по-голяма полза от природата и изнасят ресурси, задушават възможностите за хора, които имат по-малко, и намаляват способността им да направят каквото и да било по въпроса.

Например земя, стопанисвана от местни жители в Амазония, поглъща, на база на човек, еквивалентния въглероден диоксид на този, излъчен от най-богатите 1% от хората в света. Според доклада обаче коренното население продължава да се сблъсква с трудности, преследване и дискриминация и има слаб глас при вземането на решения.

Дискриминацията въз основа на етническа принадлежност често оставя общностите силно засегнати и изложени на високи екологични рискове, като излагане на токсични отпадъци или прекомерно замърсяване - тенденция, която се възпроизвежда в градските райони на континентите, твърдят авторите на документа.

Според доклада облекчаването на натиска върху планетата по начин, който позволява на всички хора да процъфтяват в тази нова епоха, изисква премахване на грубия дисбаланс на власт и възможности, които пречат на трансформацията. Публичните действия могат да се справят с тези неравенства, но трябват съгласувани усилия, за да се гарантира, че действията няма допълнително да изправят хората срещу планетата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 1
evlogi
преди 3 години
Не знам за този индекс, но ако има индекс за лицемерие Норвегия ще е абсолютен лидер в него.Няма как да е иначе при положение че продължават да продават на света нефт и газ и да пълнят огромният си фонд, вече с близо 1.2 трилиона долара в него и в съшото време да се пъчат колко са зелени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 3 години
зада не се мъчат другите с тежкия текст от коментара ти ще го съмаризирам.ДА живее Путин, у Норвегия е много зле !!! ... фалират до 6 месеца !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 3 години
що не командироваш тая твоята баба у Саудитска арабия или Ирак, зада им покаже и на тях как става ! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
michaelis23
преди 3 години
да много интересно кой го контролира и дирижира тоя индекс, май тва е клича от бараката и там спи котката .... Тез Норвегия с техните експериментали ше се озъбат от студ и деградират за нула време само седи глей мача .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
mrynmryn
преди 3 години
С петро пари и баба може...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
Hahoto2
преди 3 години
Настоящият път към СоциализАма, другарки и другаре, предлага ново измерване на човешкия прогрес, което илюстрира предизвикателството пред справянето с бедността и неравенството и облекчаването на натиска върху планетата. Другарки и другари страни като Молдова, Коста Рика, Панама, заради влиянието на социалистическите идеи, се изкачват напред в индекса за човешкото развитие с поне 30 места. Голяма група КАПИТАЛИСТИЧЕСКИ страни повече от 50, иначе причислявани към развитите световни икономики, отпадат далеч назад в класацията. Сред тях са САЩ, Люксембург и Сингапур. Тазгодишният лидер в социалистическата класация, според другарите от ООН е Норвегия, следвана от Ирландия, Швейцария, Хонконг, Исландия, Германия, Швеция, Австралия, Нидерландия и Дания. Докладът за човешкото развитие е важен продукт на ООН. Другарки и другари във време, в което са необходими действия, новото поколение отчети за СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ развитие, с по-голям акцент върху определящите проблеми на нашето време, като климатичните промени и неравенствата, ни помага да насочим усилията си към бъдещето, което искаме..... Мигленче ти си готова за ДКМС-то с подобна изчерпателна социалистически лингвистика! :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още