IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОПЕК+ се изправя пред трудни преговори за увеличаване на добива

Предложението на Русия за по-голямо производство беше отхвърлено от повечето петролни производители

16:23 | 05.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници - група, известна като ОПЕК+, ще се събере за втори ден след неочакваното спиране на преговорите в понеделник, когато мнозинството от членките, включително Саудитска Арабия, се противопоставиха на предложението на Русия за увеличение на добива през февруари, пише Bloomberg.

Министрите се нуждаят от повече време, за да изгладят различията относно това колко допълнително петрол може да поеме пазарът, тъй като ускоряващата се пандемия доведе до още и по-строги ограничителни мерки.

Удължаването на преговорите поставя под съмнение увеличаването на производството с 500 хил. барела на ден, който пазарът очакваше през февруари. То също така поставя под въпрос подобни увеличения на предлагането през март и април.

Различията в мненията между Саудитска Арабия и Русия, лидерите на ОПЕК+, могат да доведат до трудни преговори. Групата обикновено се нуждае от консенсус между всички членове, а неуспехът да се постигне компромис е рядкост, но той може да има вредни последици, особено след едномесечната ценова война от миналата година.

Преди министрите да се съберат отново в 16:30 часа българско време, те ще могат да  проведат двустранни разговори и да се консултират с местните правителства, казаха делегати.

След видеоконференцията в понеделник пролича, че първоначалните позиции на Москва и Рияд бяха диаметрално противоположни. Саудитският министър на енергетиката принц Абдулазиз бин Салман предложи да се отмени планираното увеличение на производството с 500 хил. барела дневно. Руският вицепремиер Александър Новак настоя това увеличение да остане, като се добавят още толкова барела на пазара през февруари.

Във встъпителното си слово принц Абдулазиз подчерта рисковете за петролния пазар от по-заразния щам на коронавируса, който повиши икономическите вреди дори когато пускането на ваксините повлия на цените.

„С риск да бъда възприет като убиец за производството, искам да настоявам за предпазливост“, каза той. „Новият щам на вируса е тревожно и непредсказуемо развитие“, каза той.

Принцът, който непрекъснато се стреми да запази стабилно производството на "черното злато", беше подкрепен от Алжир, Нигерия, Оман, Ирак, Кувейт и Обединените арабски емирства, които също се обявиха за запазване на равнището на добив. Казахстан подкрепи позицията на Русия.

След колебливото представяне на петрола тази сутрин цените и на двата сорта се повишават с почти 2% към 16 часа българско време.

Петролът може да се стабилизира над 50 долара за барел през първата половина на годината, ако ОПЕК+ вземе правилното решение, заяви във вторник алжирският министър на петрола Абделмаджид Атар пред държавната агенция APS.

опек опек

Групата вече възприема предпазлив подход, като се споразумя през декември да се събира всеки месец, а не само няколко пъти в годината - с цел по-точно прецизиране на производствените нива и избягване на обрати във възстановяването на цените, което се опитваха да постигнат през 2020 г.

Други членове на алианса също споделят предпазливостта на принц Абдулазиз. "Необходимо е да бъдем предпазливи по отношение на последиците от втората вълна на пандемията", съобщи в понеделник държавната агенция на Кувейт, позовавайки се на изявление на петролния министър Мохамед Алфарес.

Генералният секретар на ОПЕК Мохамед Баркиндо заяви на подготвителната среща в неделя, че „все още има много отрицателни рискове за жонглиране“.

По-строги блокади

Аргументът за малко увеличение на производството на ОПЕК+ през февруари е подкрепен от възстановяването на цените на петрола, които нараснаха с повече от една трета от появата на първите Covid ваксини миналата година, въпреки че запазват спада от 25% от 2020 г.

Миналия месец руският министър Новак заяви, че ОПЕК+ трябва да продължи с увеличаването на предлагането, тъй като цените са в оптимален диапазон от 45 до 55 долара за барел. Ако ОПЕК + се въздържи от засилване на износа, конкурентите му просто ще запълнят празнината, каза той.

"Русия в момента се фокусира върху пазарния дял, докато редица други държави оценяват цените", каза иранският министър на петрола Биджан Намдар Зангане пред репортери в понеделник. И все пак има причини да мислим, че групата ще вземе по-предпазлив подход, добави той.

Ограниченията за движение все още съществуват в редица страни на фона на нов щам на вируса, каза Баркиндо. Твърде рано е да знаем как ще бъдат засегнати ключовите сектори на икономиката, а за индустрията на туризма и развлеченията връщането на нивата отпреди кризата може да отнеме няколко години.

„Търсенето е силно в Азия, но на пазара има много петрол, който да се погрижи за това“, коментира Оле Хансен, ръководител за стокова стратегия в Saxo Bank, по телевизия Bloomberg. ОПЕК+ трябва да „запази курса и да изчака до март, преди да увеличи производството“, каза той.

Запасите от нефт в развитите страни остават 163 милиона барела над средното за последните пет години, добави Баркиндо. Въпреки възстановяването на пазара цените на суровината са далеч под нивата, необходими на повечето страни от ОПЕК за покриване на държавни разходи.

„Тъй като към новините за увеличаване на случаите на заразени с коронавируса в западния свят се присъединяват опасения, произтичащи от Азия, включително Тайланд и Япония, ОПЕК+ иска да вземе предпазлив подход, позиция, подкрепена от Саудитска Арабия“, каза Амрита Сен, съосновател на консултантската компания Energy Aspects Ltd. в Лондон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още