IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола се колебаят преди трудните разговори на ОПЕК*

Ръстът на търсенето в краткосрочен план се забавя

10:07 | 05.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Цените на петрола се търгуват смесено преди трудните разговори между големите производители на "черното злато" да продължат по-късно днес - преговори, които могат да доведат до потенциални промени във февруарската продукция, съобщава Ройтерс. На този фон притесненията за търсенето на петрол заради COVID-19 останаха приглушени.

Фючърсите върху петрола сорт Брент за март поевтиняват с 0,08% до 51,05 долара за барел, докато тези върху американския лек суров петрол (WTI) повишават леко цената си с 0,06% до 47,64 долара за барел.*

И двата договора поевтиняха с повече от 1% в понеделник, след като Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници - група, известна като ОПЕК +, не успяха да постигнат съгласие относно промените в добива на петрол през февруари.

Саудитска Арабия се аргументира срещу изпомпването на повече "черно злато" заради новите блокади, докато Русия оглави призивите за по-голямо производство, като се позова на възстановяващото се търсене.

ОПЕК + ще възобнови преговорите по-късно във вторник.

„Драмата на ОПЕК +, разбира се, е причина за последното понижаване на цената на петрола, но по-сериозно влияние вероятно ще има все още неизвестното въздействие на новия натиск върху икономическата активност и пътуванията - и двата фактора, които налагат закъсняла корекция в цените след зимните празници“, коментира Луиз Диксън, анализатор на петролните пазари в Rystad Energy.

В Англия ще бъдат наложени най-строгите ограничителни мерки от март насам в опит да се овладее ситуацията с коронавируса. Училищата ще бъдат затворени, а хората ще имат право да напускат домовете си по веднъж на ден за спортуване. Правилата ще са в сила поне шест седмици.

"Ръстът на търсенето в краткосрочен план се забавя поради възраждането на случаите на Covid-19 в Северна Америка, Европа и Близкия изток и вероятно спадовете ще бъдат по-осезаеми през следващите няколко месеца", коментират от Fitch Solutions.

„Това поставя трудни условия за сбъдването на нашите прогнози за възстановяващи се или неутрални цени на пазара през първата половина на 2021 г.“, каза Fitch, добавяйки, че сортът Брент се очаква да достигне средно 53 долара за барел тази година.

В същото време нарастващото напрежение в Близкия изток подкрепи цените на петрола.

* Информацията е актуална към 09:30 часа българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още