IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще измести ли Китай САЩ като топ инвестиционна дестинация?

Пекин е хвърлил око на американския пазар на ДЦК, който отново показа уязвимост миналата година

16:27 | 14.01.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Китайският дракон е готов за действие. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Китайският дракон е готов за действие. Снимка: Bloomberg

Уязвимостта на облигационния пазара в САЩ стана по-ясна след настъпването на пандемията от Covid в края на миналата година. Чуждестранните инвеститори, включително Китай, се оттеглиха от щатските ДЦК. Цените паднаха неочаквано, въпреки че акциите се сринаха. Доходността скочи до 0,75% в средата на март - една от най-големите и най-бързи промени от години. Ликвидността на пазара на американски дъържавни облигации се изпари и те вече не можеха да служат като ефективен пазарен хедж. Последва пазарна паника. Фед се намеси на пазара в безпрецедентен мащаб и обхват, закупувайки около 1 трилион долара държавен дълг за около три седмици.

Този предизвикан от коронавируса епизод е в контраст със световната финансова криза отпреди десетилетие: американските облигации тогава бяха най-доброто убежище.

Китай никога не се е опитвал да копира икономическата система на САЩ. Но в продължение на десетилетия Пекин смяташе, че икономическият модел на Америка заслужава голямо уважение и дори възхищение. След реформите през 80-те години по времето на Дън Сяопин китайските лидери вярваха, че САЩ знаят как да управляват успешна модерна икономика. 

Времената се промениха. Много от китайските лидери вече нямат същото мнение за американската икономика. Те вярват, че нарастващата пристрастеност на Америка към отрицателните реални лихви, нейната неустойчива фискална посока и монетизирането на дълга от страна на Фед са признак на една държава в упадък.

Два големи икономически шока, Голямата рецесия и Голямото затваряне, повлияха на мисленето на китайските лидери. Шоковете близнаци, разделени от десетилетие на обсъждане в академичните среди на Китай, институциите и партията, промениха виждането на Китай за относителната му икономическа сила и ускориха графика, за засилване на глобалното му влияние.

Икономическото бъдеще на Америка обаче зависи по-малко от макроикономическите решения на висшите функционери във Вашингтон, отколкото Китай може би смята. Американските перспективи зависят повече от устойчивостта и динамизма на микроосновите на щатската икономика - културата на упорита работа, поемането на риск, свободното насочване на капитала и труда, и върховенството на закона в пазарната система.

Китай действа експедитивно в утвърждаването си като предпочитана дестинация за нискорискова възвръщаемост на капитала. Ако успее, това би било решаваща стъпка в усилията му да създаде алтернативна финансова и икономическа глобална екосистема. Тогава вече Китай ще може да се превърне в по-жизнеспособен и сериозен претендент за хегемония.

В добри времена институциите в САЩ не изпитват нужда да се реформират, а в лоши – нямат нито причина, нито способност да го направят. Изисква се по-добра, по-далновидна икономическа политика, за да се запази привилегията на американските ДЦК като световния сигурен актив убежище, и не на последно място да се укрепи позицията на Америка в нарастващото съперничество с Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
Ще измести ли Китай САЩ като топ инвестиционна дестинация? Парите са като електрическият ток.Движат се в посока на богатите за сметка на бедните,..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още