IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Политкоректната“ реч осакатява не само езика, но и свободата на словото

Във Вашингтон вече преобладават законодатели, които предлагат един вид федерална санкция за ограничаване на свободното изразяване

09:21 | 07.01.21 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

В своето есе от 1946 г. „Политиката и английският език“ Джордж Оруел пише, че политическият език „се състои в голяма степен от евфемизми, въпроси и чиста витиеватост“. Описанието се вписва в новите правила за полово неутралната реч (Берлинският кино фестивал есента отмени присъждането на награди за главна мъжка и женска роля - бел. прев.) на председателя на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ Нанси Пелоси, коментира Джейсън Райли за Wall Street Journal.

На 4 януари контролираната от демократите долна камара гласува по партийна линия за одобряване на нови официални езикови директиви. Производни местоимения на „той“ и „тя“ трябва да бъдат заменени с производни на „те“. Сбогом на „баща“, „майка“, „син“, „дъщеря“, „брат“, „сестра“, „чичо“, „леля“. Добре дошли „родител“, „дете“, „сиблинг (брат/сестра)” и т.н. Вбесеният Кевин МакКарти, лидерът на републиканското малцинство в Камарата, написа в туитър, че промените „са глупави“ - което е вярно, но непълно.

Пелоси очевидно се опитва да спечели прогресистите в своята партия, но това е и друг пример за това как политическата левица днес изисква не само толерантност, но и одобрение. Не можете почтително да не се съгласите, а едва ли не да се съгласите да не се съгласите. Достатъчно лошо е, че американските колежи и университети определят кое съответства на езиковия кодекс или полагат усилия, за да предпазят студентите от несъгласни становища. Сега имаме законодатели във Вашингтон, които предлагат един вид федерална санкция за ограничаване на свободното изразяване.

Следващия път, когато републиканците контролират Камарата, те могат и трябва да анулират тези промени. Малко са доказателствата, че някой, освен крайнолевите елити, е обсебен от неутрален по пол речник. През последните години демократичните активисти се опитаха да популяризират думата Latinx (полово неопределен латинос) вместо съответните две с полово окончание (Latino и Latina). Но проучване на Pew Research Center, проведено миналата година, установи, че само 3% от испаноговорящите в САЩ се самоопределят като Latinx.

Въпреки това, това, което левицата се опитва да направи, далеч надхвърля семантичното бърникане. Целта не е просто да ни се каже какво можем или не можем да кажем на глас, а да предефинираме често срещани думи и изрази в полза на определена политическа програма. Следователно дискусиите за „расовото многообразие“ някак пропускат американците от азиатски произход. А черните трябва да бъдат идентифицирани по расов признак - с главно Ч, не по-малко - когато са жертви на полицейско насилие, но не и когато са заподозрени в престъпления.

Последна актуализация: 04:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 1 rate down comment 0
driverf1
преди 3 години
Хора без работа.....,бъркат си по носовете.... ,гризят си ноктите.....и създават небивалици.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 3 години
никой от либералите не е съгласен с това. *** расистите и крайно левите са толкова либерали, колкото Краси шкембето и Тръмп са националисти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 3 години
.. и не само даже абривиетурата на една варненска мутренска група близо до тиквата също се цензурира...що ли?под звездичките е тя :) абе зафа е още по ясно... ще ти напиша името на шефа на Епъл.... *** кук
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 1
evlogi
преди 3 години
Брей ,не можах да повярвам.Най-после да прочета нещо правилно по темата.А що се отнася до крайните леви либерали, това без никакво съмнение са най-опасните хора на света.И особено лошо е, че много хора им играят по свирката.Както са тръгнали на косъм са от прословутия "Новговор" налаган от властите в 1984 на Оруел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
Бойчооо , викай пак амстердам на работа , че много голем език на омразата се заформя ... аз първи ше я поздравя по майчина линия !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 1
michaelis23
преди 3 години
10те малки Афрохоландчета - от Агата Кристи и Седем сиблинга и едно сиблинг от Пол Гобъл (Седем братя и една сестра) ..... Еми Демократичната партия в Сашево където най-младия некролог е 80тка после що такива идиотии, еми щот се търпят такива скопени глобалисти да дават тон за песен, за тва дет си мислят че ше живеят до 400 минимум, НО надали ше им върже ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 0
pinoccio
преди 3 години
От всичко изнесено не разбирам как да се обръщам към любимата ми коза. Езиковият инженеринг пропуска свенливо тази област. Аз пръч ли съм в случая или съм просто мъдоносец? Не ме разбирайте погрешно. Става въпрос за басня и за това как да наричам героите в нея. Чета Лафонтен и започвам да се възмущавам от неговата езикова некоректност. Козите и пръчовете са "те", не може да тровим съзнанието на децата с такива полово нюансирани фетиши.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 1
Грую Груев
преди 3 години
Не мога д аповярвам, че подобна статия излиза в Инвестор-а? Ще започнете да се усещате, но първо трябва някои неща да ви стигнат до задните части, без да имате възможност да избягате от тях, за да разберете какво и как сами си набихме с тези мултикултурни простотии. А особено весело е в сащ, където черният вот е на над 90% расистки в полза на демократите, което, с оглед на нарастването на чернокожото население, неминуемо ще води до президенти само от тази партия, та дори и да слагат изкукали *** за кандидати. Ми честито, лошото е, че когато империята кихне, по периферията се разнася торнадо, а ние сме периферия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 10
фиг.1
преди 3 години
Не всички либерали са съгласни с това осатакяване на речта. Но подобни оскърбителни "критики" като твоите само ги консолидират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още