IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Навални - брънка от мръсната тактика зад дипломатическата фасада на Москва

Ако Жозеп Борел е твърде критичен към руския режим, външният министър на Русия Сергей Лавров ще го направи за посмешище, според анализ

18:11 | 03.02.21 г. 14
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Снимки от затвора, в който се намира опозиционният герой Алексей Навални, показват мръсната реалност зад дипломацията Русия-ЕС.

Руски съд осъди Навални на три години и половина по фиктивни обвинения във вторник (2 февруари), докато полицията арестува още 1400 протестиращи в негова подкрепа и срещу президента Владимир Путин, пише онлайн изданието EUObserver.com

Навални е задържан в затвора „Матросская тишина“ в Москва до обжалването. След това вероятно той ще бъде преместен другаде.

Външните министри от Германия, Литва и Швеция, наред с други държави от ЕС, призовават за освобождаването му. Предстои и топ дипломатът на ЕС Жозеп Борел да посети Москва в четвъртък. В Twitter Борел писа: "Призовавам за незабавното му освобождаване".

Върховният представител на Съюза по въпросите на външната политика ще се срещне с руския външен министър Сергей Лавров. Това ще е първото посещение на дипломат от ЕС в Москва от четири години насам и то в условията на пандемия и глобални ограничения на пътуванията.

Няма да има конкретни споразумения или резултати от тази среща, според дипломатическата терминология. Борел и Лавров трябва да обсъдят "стратегически" въпроси - големи международни дела, като неразпространение на ядрено оръжие и конфликти в съседство с ЕС.

Борел е поискал да се срещне с Навални и други дисиденти. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви във вторник обаче, че няма причина за такава среща. „Те [Борел и Навални] не са роднини, те не се познават, те са никой [един на друг]", каза Песков. Би било „глупаво“, ако ЕС обвърже руските отношения със случая на Навални, добави Песков, на фона на разговори за потенциални нови целенасочени санкции на ЕС срещу руски служители.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова също се оплака, че дипломати от ЕС са присъствали на съдебното заседание на Навални. „Това не е нормална практика ... когато дипломатите, още повече, колективно, присъстват, когато се разглеждат дела, които не са срещу техни граждани, това е по-скоро политически ход", каза Захарова във вторник, след като около 20 европейски и американски дипломати дойдоха на делото.

Среща между Борел и Навални?

Песков все пак не изключва категорично среща между Жозеп Борел и Алексей Навални. Ако на Борел обаче му бъде разрешено да отиде да види руския дисидент в „Матросская тишина“, той и европейските медии ще видят лицето на съвременна Русия, което е далеч от помпозността на готическото имение на Лавров, да не говорим за двореца за 1 млрд. долара на брега на Черно море, показан във видео на Навални точно преди ареста му, за който той твърди, че е на руския президент Владимир Путин.

Снимките на затвора, публикувани от EUobserver, датират от 2009 г., когато там е убит бореца срещу корупцията Сергей Магнитски. На снимките се виждат мизерни бани и общи условия на живот, макар че според Иван Черкасов, руски емигрант, живеещ в Лондон, който преди е работил с Магнитски, в последните 10 години точно в „Матросская тишина“ текат ремонти.

Някои сравняват как изглеждат здравните служби в руските затвори с германската болница, в която Навални беше лекуван след отравянето му. Няма данни Навални да е малтретиран в затвора, но от архивни снимки се вижда, че нечовешкото отношение към задържаните е нещо нормално. Някои от килиите са толкова малки, че затворниците могат само да седят или да стоят прави вътре.

„В много случаи те се използват като камери за изтезания, където човек е заключен за значителен период от време, без да може да се движи, което причинява психологически и физически страдания“, каза Черкасов пред EUobserver.

Според Черкасов в „Матросская тишина“ се задържат „всякакви хора - бизнесмени, които са разследвани, политически активисти, протестиращи и други“. По думите му там често се извличат фалшиви признания с изтезания.

Изборът на Борел

Междувременно, обратно в дипломатическите салони, Борел ще трябва да направи голям избор. Той или ще играе по линията на Русия за необходимостта от поправяне на отношенията с ЕС, като в този случай той може да бъде „възнаграден" с положителното отразяване в медиите, което ще му отвори и вратите към среща с Навални, според източник на ЕС, или Лавров ще го направи за посмешище, ще го омаловажи на брифинга и ще му откаже среща с Навални, ако Борел е твърде критичен към руския режим.

Със сигурност за срещата си с Навални Борел ще научи в последната минута.

Някои държави от ЕС, особено бившите социалистически страни в Централна Европа,изразиха недоволство, че европейският топ дипломат организира набързо посещението си по собствена инициатива, без да се консултира със столиците на ЕС.

Руснаците същевременно използват дисидента, за да се опитат да разделят още повече солидарността на ЕС. На практика Лавров го използва като заложник, което също показва мръсната тактика зад дипломатическата фасада на Москва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 5
abdul
преди 3 години
Даже са му малко 3г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 5
дядя Вова
преди 3 години
Украинският клоун президент не харесал 3 телевизии там и ги баннал тотално!Караул!Права на човека!Реакция на запада, *** и преститутки ?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
ing5rov
преди 3 години
Навални доста дълго и старателно поработи за сегашното си положение ... каквото сам си направиш , никой друг не може да ти стори повече ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Не беееее, те PRESSтитутките и те не са за посмешище!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още