IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ваксинационен апартейд или коронаутопия - няколко пост-COVID сценария

Наистина ли скоро ще има само два типа хора - ваксинирани и неваксинирани?

13:39 | 12.03.21 г. 10
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Правни заигравки

Пандемията съвсем не е свършила в края на 2021 година, а сертификатите се оказват провал. Лесно се намират клипове в YouTube, в които политици като Борис Джонсън обясняват, че сертификатите са новата възможност за страната.

Но веднъж представени, срещу сертификатите се поведоха множество правни битки, които бяха спечелени от техните противници и не са задължителни. Притежателите им имат някои ползи, като например по-бързо преминаване на граница, но заради правните отсъждания никой не може да бъде ограничен - ваксиниран или не, да отиде, където си поиска.

Компаниите са в сериозна дилема - да отворят бизнеса си само за ваксинирани и после да бъдат съдени от останалите, или да отворят за всички и после да бъдат съдени от някой, който се е разболял.

В някои етнически групи и квартали на бежанци има по-стриктен контрол от страна на властите относно имунизационния статус и наличието на сертификати.

Заключение: доста висока вероятност това да се случи.

Неразбории

В края на 2021 година пандемията още не е към своя край. По отношение на сертификатите за ваксиниране политиците изгубиха цялата година в празни обещания за координация. Месеците минаваха, а налице се появяваха конфликтите на интереси, правните неясноти, защитата на личните данни и политическите избори, след които много управляващи поеха по своя път извън политиката.

Дори в страни с висока технологична култура и конкурентна икономика няма координация и сертификатите важат само в рамките на един град или в зависимост от индустрията.

Системите не са интегрирани - хората се нуждаят от едно приложение, за да летят с една група авиокомпании, и от друго - за да отидат на футболен мач или да посетят нощен клуб. Трето приложение е нужно, за да пресечете границата. И всяко едно от тях има различен режим на управление, а всяка система признава за ефективна различна ваксина.

Заключение: от практическа гледна точка - почти невероятен сценарий.

Без ограничения

В края на 2021 година пандемията още не е свършила, но пък има позитивни сигнали за това. СЗО в началото на годината се обяви против ваксинационните сертификати, защото не е ясно дали ваксините спират разпространението на вируса.

Всъщност ваксините се оказват достатъчно ефективни и по отношение на разпространението, и по отношение на защитата на ваксинираните и животът постепенно се връща в нормалните граници. Дори и твърдите "антиваксъри" се решават на имунизация.

Държавите никога не постигат "колективния имунитет" и нови варианти се появяват от време на време - но вече рядко стават причина за препълване на болниците. Както и при нормалния грип - малка част от хората умират, а тези, които не са ваксинирани, нямат късмет.

След кратко заиграване с ваксинационните сертификати  и политическите, етическите, правните и логистичните трудности, обществото решава да живее с още един сезонен вирус.

Заключение: ?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
пъпеш , ти премина ли вече към расата на некромонгърите ... ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 1
julian12
преди 3 години
Ей тук човек, който е от топ хората с ваксините какво обясни за сегашната ситуация. Накратко сегашните ваксини унищожава имунната система:https://***.youtube.com/watch?v=ZJZxiNxYLpc
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 2
neon7
преди 3 години
Canadian Doctors Speak Out: Top Reasons Why Not to be Afraid of COVIDhttps://***.thegatewaypundit.com/2021/03/canadian-doctors-speak-covid-top-reasons-not-afraid-covid-video/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 1
male4ko
преди 3 години
Няма да приключи толкова бързо, за съжаление.. не е това целта..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
... и на открито , за феновете на ковида .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 3
Hahoto2
преди 3 години
Ще има преболедували, които няма да се ваксинират, ваксинирани и млади, които няма да се разболеят. Това ще е. Ще се изгради стаден имунитет и ще приключи Ковид19. Носенето на маски ще остане още известно време зимата на закрито сред по-притеснените. Туй то!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 3 години
А ваксери и ***, как ти звучи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 8
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Микимаус, явно модовете тук имат мноого широк толеранс, за да търпят празноглави индивиди, като теб, да си изливат душевната помия тук. Напълно отговаряш на характеристиката си на емигранта дюнерджия, "разбирач" по всякакви въпроси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 2
abdul
преди 3 години
те не се боцкат, за да има за нас бе.. Изглежда не разбираш колко благородни са те.. преотстъпват си техните дози, за да може да има за нас..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 3
michaelis23
преди 3 години
аз мисля че ше има само един тип неваксинирани, останалите са експериментални мишки ..... Дай нещо препишете що на Pfizer CEOто не се боцнал, а е човек от "първа линия" да каеш че е некой де "не се бори с чумата" не е ве да го еббaa ей "помага на ората", а самия той не се боде, Били Инжексията и жена му също не се бодат, тоз на СЗОто и той и т.н. и т.н. .... я майкaa им дeеебaa хитра .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още