IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ са най-предпочитаната дестинация в света за инвестиции и растеж на бизнеса

Здравните кризи, пандемиите и данъчните политики са сред ключовите заплахи пред перспективите за растеж

16:04 | 12.03.21 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Michaek Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michaek Nagle/Bloomberg

Изменението на климата - второстепенен приоритет

Делът на изпълнителните директори, изразяващи загриженост за изменението на климата, се повишава от 24% през 2020 г. на 30% през 2021 г. Изменението на климата обаче е на девето място сред възприеманите заплахи пред икономическия растеж.

Делът на изпълнителните директори, които „изобщо не са загрижени“ или „не са много загрижени“ за изменението на климата, е 27%. Това може да се дължи на факта, че изменението на климата не се разглежда като непосредствена заплаха за растежа в сравнение с други въпроси, като пандемията, прекомерното регулиране и кибер заплахите.

Общо 39% от анкетираните изпълнителни директори смятат, че тяхната организация трябва да направи повече, за да „измери“ въздействието си върху околната среда, а 43% вярват, че тяхната организация трябва да направи повече, за да „докладва“ за въздействието си върху околната среда. Делът им е по-голям от която и да е друга област на разкриване, подчертава PwC.

Това е обнадеждаващо, тъй като повече и по-добра корпоративна информация за въздействието върху околната среда е ключова за стимулиране на промяната, необходима за достигане до нулева нетна икономика, посочва се в доклада.

Въпреки това 60% от изпълнителните директори все още не са взели предвид климатичните рискове в своите стратегически дейности по управление на риска, което е обезпокоително, тъй като изменението на климата създава нарастващ физически и преходен риск за бизнеса. Изпълнителните директори в страни с висока експозиция на природни опасности, като Индия и Китай, са едни от най-слабо подготвените за риск от климатични промени.

Докато 23% от изпълнителните директори планират значително да увеличат инвестициите в инициативи за устойчиво развитие в резултат на COVID-19, почти една трета от изпълнителните директори изобщо не планират промяна.

Кибер заплахи, данъчни политики и дезинформация

Не е изненадващо, че пандемиите и здравните кризи оглавяват списъка със заплахи пред перспективите за растеж, като изпреварват страха от свръхрегулиране, което беше постоянна грижа номер едно за изпълнителните директори в световен мащаб от 2014 г. насам.

Нарастващата дигитализация увеличава рисковете, породени от кибер заплахите. Това, заедно със значителното нарастване на инцидентите в киберсигурността през 2020 г., включително атаките с рансъмуер, доведе до кибер заплахи, които се изкачват в списъка със заплахи и се класират на второ място. Общо 47% от анкетираните лидери на компании посочват кибер заплахите като риск пред растежа в сравнение с 33% през 2020 г.

Кибер заплахите са проблем особено за изпълнителните директори в Северна Америка и Западна Европа, където те се считат за по-голяма заплаха от пандемията.

За дезинформацията като риск пред растежа гласуват 28% от участниците в проучването на PwC спрямо 16% през 2020 г.

През 2020 г. несигурността на данъчната политика се класира извън десетте най-големи опасения за изпълнителните директори. Тази година обаче това се променя и 31% от анкетираните я посочват като риск на фона на натрупването на държавни дългове. Това води до осъзнаването, че бизнес данъците вероятно ще трябва да се увеличат скоро.

Инвестиции в дигитализация

Запитани за разходите си за дигитална трансформация, близо половината от изпълнителните директори (49%) казват, че ще ги увеличат с 10% или повече. Въпреки нарастващото ниво на загриженост, които изпълнителните директори изразяват за кибератаките, това не ги спира да ускорят дигитализацията.

По-малко от половината от изпълнителните директори, които планират засилени цифрови инвестиции, обаче планират да увеличат разходите си за киберсигурност и поверителност на данните с 10% или повече.

Все повече главни изпълнителни директори - 36%, планират да използват автоматизация и технологии, за да направят работната си сила по-конкурентоспособна, повече от два пъти спрямо дела на посочилите този отговор през 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 4
grainis
преди 3 години
Всеки ден в Щатите влизат 50,000 нелегални емигранти.В Русия не влиза никой.САЩ е дом на 356 Нобелови Лауреата, Русия - на 28, от тях 25-евреи.БВП на Русия е колкото на Щата Ню-Йорк.Русия : 17 млн. км2, население 150 млн., 40% от световните ресурси,Щатът Ню-Йорк - 140,000 км2, население - 19,3 млн., 0% световни ресурси.САЩ са най-доброто място в света за работа, бизнес, инвестиции, обучение, наука и технологии, почивка, забавление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
тая статия може да разубеди и най големите ентусиасти ... : ))) ... с изключение на лудия Лапников ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Църкате ли, църкате ли, копейки? Църкайте си, а керванът си върви, а вие отново сте последна дупка на кавала.Баламурници-неможачи, все някой е виновен за неуспехите във вашия мижав животец, нали?! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
evlogi
преди 3 години
Опа , и Дядя им го казва, даже по-категорично,както се полага, че и уточнява кои шати по-точно, ей личи си че е вря и кипял във внутренних дел на съединените щати.Както е казал поетът:Нещо се клатив Съединените щати.Строят се клати.рече ми татизатова съм поетс установен мироглед
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
evlogi
преди 3 години
Въх!!!!Анатема!!!Бе кви са тия главни изпълнителни директори на 5000 компании бе?!?!Не се чуват кво говорят, ей на колегата Jorkata коментар 2 от по долу им го казва в прав текст, те на тяхното си държат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 2
Jorkata
преди 3 години
Щатите отдавна не са страната на неограничените възможности.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 5
дядя Вова
преди 3 години
САЩ са най-предпочитаната дестинация в света за инвестиции и растеж на бизнеса Яка вувузела! Виртуозно!Републиканските щати се държат на повърхността, другото потъва!Като Титаник! Въпреки свирките на оркестъра!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още