fallback

Десет години война в Сирия: Една страна в руини

Над 380 хил. души са загинали в конфликта, изчезналите са над 205 хил., а разселените - над 12 млн., или повече от половината от населението на страната

12:18 | 14.03.21 г. 10

Изминаха 10 години от началото на гражданската война в Сирия, в която загинаха стотици хиляди хора, а милиони бяха разселени. Войната още не е приключила, но сирийският режим има ясно надмощие.

Войната в Сирия започна като мирен протест срещу президента Башар ал Асад и прерасна в широкомащабна гражданска война, пише BBC в свой анализ. В конфликта загинаха над 380 хил. души, цели градове бяха опустошени, вкл. и паметници на историческото и културното наследство, а милиони сирийци се превърнаха в бежанци в Европа или в съседни страни.

Още преди началото на конфликта хората в Сирия се оплакваха от високата безработица, корупцията в страната им и липсата на политическа свобода при управлението на Асад, който наследи баща си Хафез след смъртта му през 2000 г.

Как започна конфликтът

През март 2011 г. в южния град Дераа избухнаха продемократични демонстрации, вдъхновени от т.нар. Арабска пролет. Когато сирийското правителство се опита да смаже несъгласието на местно ниво, протести с искане на оставката на президента избухнаха в цялата страна. Размириците се разпространиха и репресиите се засилиха. Привържениците на опозицията взеха оръжие първо с цел защита, а по-късно - да освободят зоните си от силите за сигурност.

Асад обеща да смаже това, което той нарича "тероризъм, подкрепен от чужбина". Така насилието бързо ескалира и страната влезе в гражданска война. Възникнаха стотици бунтовнически групи и не след дълго конфликтът се превърна в нещо повече от битка между сирийците, които подкрепят или се противопоставят на Башар Асад.

Чуждестранни сили започнаха да вземат страни в конфликта и да изпращат пари, оръжия и бойци. В целия този хаос екстремистките джихадистки организации със собствени цели, като групите „Ислямска държава“ и Ал-Кайда, също се включиха в конфликта. Кюрдите от Сирия, които искат право на самоуправление, добавят още едно измерение в тази война.

Оценка на загиналите

Сирийската обсерватория за правата на човека - базирана в Обединеното кралство група за наблюдение с мрежа от източници на място, е документирала смъртта на 387 118 души до декември 2020 г., сред които 116 911 цивилни.

Други 205 300 души са изчезнали и се считат за мъртви, включително 88 хил. цивилни. За много от тях се смята, че са починали след изтезания в управляваните от правителството затвори.

Друга мониторингова група, Центърът за документация за нарушения, която разчита на информация от активисти от цялата страна, регистрира нарушения на международното хуманитарно право и правата на човека, включително нападения срещу цивилни. Към декември 2020 г. организацията е документирала 226 374 смъртни случая, свързани с битки, включително на 135 634 цивилни.

По данни на агенцията на ООН за децата Unicef са убити или ранени почти 12 хил. деца.

Данните на Сирийската обсерватория за правата на човека сочат, че сирийското правителство е отговорно за смъртта на над 156 хил. човека, а опозиционните групи – за над 34 600 души. „Ислямска държава“ се сочи отговорна за смъртта на почти 14 хил. души, руските военни сили – за 7 290 души, водената от САЩ коалиция – за 3 330 души, турската армия – за 1 662 души, сирийските демократични сили – за 1 364 души, а други ислямистки групи и други организации – за около 7 800 души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:34 | 14.09.22 г.
fallback