fallback

Защо Иран отчаяно се нуждае от нова ядрена сделка?

Санкциите задушават икономиката на страната, гневът на хората е още жив въпреки смазаните протести, а изолацията в региона затяга примката

08:06 | 16.04.21 г. 8

Миналата седмица започнаха нови преговори между Иран, САЩ, Китай, Русия, Великобритания, Франция, Германия и ЕС за ядреното споразумение. Всички участници се надяват да постигнат сделка, с която да се възстанови ядреното споразумение от 2015 г. Всички обаче знаят, че предстоят трудни преговори, пише онлайн изданието EUObserver.com

Споразумението беше подписано на 14 юли 2015 г. след 20-месечни преговори между петте членки на Съвета за сигурност на ООН, плюс Германия, водени от ЕС. Иран се съгласи да елиминира по-голямата част от вече обогатения си уран в продължение на 13 години и да обогатява уран до 3,67% през следващите 15 години като част от сделката.

В замяна Организацията на обединените нации (ООН) и ЕС прекратиха някои санкции, така че Иран да получи достъп до 100 млрд. евро активи в чужбина, замразени заради мерките.

Накратко казано, ядрената сделка трябваше да гарантира, че Техеран няма да прави ядрени оръжия, докато страната ще спечели икономически до края на санкциите и от нови инвестиции. След като Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) потвърди, че Иран отговаря на изискванията, всички санкции бяха отменени на 16 януари 2016 г., отваряйки страната за търговия и чуждестранни инвестиции.

Тръмп спря партито, Байдън го рестартира

Още по време на президентската кампания в САЩ през 2016 г. Доналд Тръмп определи ядреното споразумение с Иран като "лоша сделка" и предупреди, че ще извади САЩ от нея. След като беше избран, Тръмп няколко пъти предупреди, че ще "взриви" сделката, което официално направи на 8 май 2018 г., когато САЩ се оттеглиха от нея.

С избора на Джо Байдън за нов президент САЩ заявиха, че ще подновят преговорите, за да възстановят сделката.

Междувременно Иран публично обяви, че ще наруши ограниченията за обогатяване на уран, но добави, че няма да е трудно да отмени решението си.

Както американските, така и иранските позиции затрудняват връщането към първоначалната сделка. Според Иран Вашингтон е саботирал сделката, като е причинил хаос в иранската икономика. Затова Техеран иска от Вашингтон да отменят санкциите, преди Техеран да се върне на масата за преговори.

САЩ, от друга страна, твърдят, че Иран е обогатил уран - въпреки факта, че сделката все още е в сила с Русия, Китай, Европа и Великобритания, заради което ислямската република е трябвало да се съобрази с изискванията на МААЕ.

Бързо стана ясно, че безизходицата ще бъде разрешена само чрез посредничество от ЕС. Точно това прави Брюксел, като се надява усилията да доведат всички преговарящи на една и съща маса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:09 | 14.09.22 г.
fallback