IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

100 дни Байдън: Wall Street се представя изненадващо силно

След избирането му за президент през миналия ноември широкият американски индекс S&P 500 се е повишил с повече от 20%

14:04 | 26.04.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Sarah Silbiger/Bloomberg&nbsp;</em></p>

Снимка: Sarah Silbiger/Bloomberg 

Спокойствие на пазара на облигациите

Преди няколко седмици вълненията идваха от друг източник, но също така бяха свързани с политиката на Байдън: пазара на облигации. Плановете за държавни разходи предизвикаха опасения, подкрепени от видни икономисти като Лари Съмърс и Оливие Бланшар, че инфлацията може да се завърне с пълна мощ.

Доходността по американските държавни облигации нарасна значително. Отчасти, казва експертът Гомес-Браво от MFS, това увеличение е и премия за риска големият експеримент да не успее. Напоследък обаче облигациите отново се успокоиха. Възвръщаемостта по десетгодишните книжа е между 1,5 и 1,6 процента, след като вече бе нараснала до 1,8 процента. Гомес-Браво коментира: „В дългосрочен план предвиждаме по-високи възвращаемости в САЩ, но не и неконтролирано увеличение“.

Федералният резерв на САЩ (Фед), който по същество контролира доходността с покупките на облигации, ще заседава отново в сряда. Икономистът от JP Morgan Майкъл Фероли очаква "безпроблемна" сесия. Според него председателят на Фед Джером Пауъл ще подчертае, че все още Фед ще подкрепя силно икономиката. В лицето на Пауъл и неговия предшественик Джанет Йелън като настоящ министър на финансите американците имат възможност да управляват парично-финансовата политика по добре координиран начин и по този начин да доведат великия експеримент на Байдън до положителен резултат, счита той. 

Ако вземем предвид по-голямата картина, се оказва, че американските акции се възползват значително от политиките на Байдън. И има причина за това, казва Фероли. В същото време обаче възниква въпросът дали инвеститорите трябва толкова небрежно да се доверят, че великият експеримент ще успее.

Как да се позиционират вложителите?

Всеки, който вярва в стратегията на Байдън, може лесно да заложи на ETF индекс върху S&P 500. Уебсайтът Justetf.com споменава подобни предложения като на Invesco, iShares и Vanguard - като особено рентабилни. Invesco предлага и вариант с хеджиране в долари.

Анализаторите от Goldman Sachs наскоро издадоха препоръка специално за областта, която се нарича „Потребителска дискреция“, т.е. консумация, която не е предназначена за ежедневна употреба. За целта има специален ETF от iShares. Топ позиции в него са Amazon, Tesla, Home Depot (магазини от типа „Направи си сам“), Nike, McDonald's, Lowes's (магазини от типа „Направи си сам“), Starbucks, Target (продажба на дребно), Booking и TJX (търговия на дребно).

JP Morgan препоръчва да се залага на много широкия американски фондов индекс Russell 2000, който очаква да се представи по-добре от технологичния индекс Nasdaq: При всеобхватно икономическо възстановяване малките акции също печелят. Justetf.com посочва продукти от L&G, State Street и Xtrackers като особено изгодни ETF-и върху Russell 2000. JP Morgan се фокусира и върху финансите и енергетиката, наред с други неща. За финансовия сектор на S&P 500 има ETF от iShares, който включва холдинга Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет и големите американски банки като JP Morgan. IShares също предлага оферта за енергийния сектор.  

Едно е ясно – американската политика ще има глобални последици. DZ Bank вижда добри шансове европейските производители на автомобили, компании от машиностроенето и фармацевтичната индустрия да участват в американския подем. С дял от 8,1% от германския износ САЩ са най-важният купувач за местните компании през 2020 г., преди Китай, Франция и Холандия. Така че индиректно може да спечели и германският фондов пазар.

Америка си остава голямо приключение за инвеститорите. Интересно е обаче, че Байдън иска да изпълни предизборните си обещания с високо темпо и въпреки голямата готовност да поеме рискове също така внимава програмите да са съгласувани сами по себе си. Както анализира наскоро Wall Street Journal, той залага на показване на върхови постижения на световните пазари в някои индустрии и в същото време на използване на сектора на услугите като машина за работни места, наред с други неща чрез по-високи здравни разходи. Ако това успее, инвеститорите също ще го почувстват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:36 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
дядя вова, а пък рассийският дълг е скочил с 40% за една година ... :)))следиш ли полета на дрончето на марс ... ?! наса пускат филмчета , не е с качеството на мултиките от роскомикс ама се ядва ... рассияните какво получават по телеметрията от фобос-грунд от дъното на индийския океан ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 3 години
че кво общо има Президента с Wall Street ? Ръста на борсата е от компетенцията на ФЕД
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
100 дни Байдън: Wall Street се представя изненадващо силно А печатарите - още по-силно!!!https://usdebtclock.org/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още