IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай греши, че САЩ ги чака неизбежен упадък

Ако Америка остане демократична, свободна и отворена, тя има добри шансове да остане най-влиятелната държава в света задълго

08:08 | 11.05.21 г. 16
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Може да се твърди, че доминиращите американски фирми вече не са млади. Освен това американските технологични гиганти са закупили много компании, създадени другаде. Това обаче със сигурност е една от силните им страни.

Нещо повече, САЩ продължават да имат водещо място при рисковия капитал. Според Dealroom инвестициите в рисков капитал там възлизат на 487 млрд. долара в периода от 2018 г. до първото тримесечие на 2021 г., срещу 379 млрд. долара в ​​Китай, Великобритания, Индия, Германия, Франция, Канада, Израел и Сингапур.

Дори като съотношение към БВП, американските инвестиции отстъпват само на Израел и Сингапур. По международни патенти Китай е първи през 2019 г. с 59 045, срещу 57 705 за САЩ. Но останалите държави от топ 10 са съюзници на Америка. Заедно със САЩ техните патенти са наброявали почти 175 хил.

Важни са и университетите. В една известна класация 5 от топ 10 и 10 от топ 20 университета в света са американски и само един е китайски. Освен това, както твърди Ричард Макгрегър в своята книга „Си Дзинпин: Реакцията”, централизираният контрол в Китай става все по-строг. Такъв контрол никога не насърчава оригиналността.

Като цяло картината в САЩ едва ли говори за колапс към икономическа ирелевантност, особено когато се отчетат и съюзниците им. Дори скоро Китай да стане най-голямата икономика в света по всички показатели, той пак няма да бъде най-продуктивната или най-иновативната държава. САЩ и техните съюзници би трябва да останат напред за дълго време, дори ако управлението на Си всъщност не доведе до закостенялост на китайската икономика.

Най-голямата заплаха за ролята на Америка в света е самата тя, а не Китай. Ако САЩ изберат лидери, които презират демокрацията, етническото многообразие, глобалните съюзи, науката и разума, те със сигурност ще западнат. Неосъждането на бившия президент от републиканците прави това по-вероятно. То обаче би било резултат от неуспеха да се създаде споделена визия за по-добро бъдеще.

Тогава китайските елити биха били прави, че САЩ са на път към разруха. Но те все още могат да грешат, като приемат, че тяхната посока е по-добра. Поставянето на 1,4 милиарда разумни същества под контрола на една партия, ръководена от един човек, не може да бъде най-добрият начин.

Голямо оръжие на Америка е способността й да привлича най-големите таланти в света. Двама мъже, родени в Индия, сега управляват Microsoft и Alphabet. Единият от двамата съоснователи на Google е имигрант от Съветския съюз.

Предпочитанието към местните, което сега се разгръща, противоречи на този процес. Но разнообразието, в рамките на споделени институции и ценности, все още може да бъде огромен източник на жизненост за силата на САЩ в бизнеса, културата и политиката.

САЩ едва ли ще останат доминиращата сила в света, просто защото населението на Китай е повече от четири пъти по-голямо. Но при условие че Америка остане демократична, свободна и отворена, тя има добри шансове да остане най-влиятелната държава в света задълго. Ако обаче реши да бъде това, което реакционерите в нея желаят, тя ще се провали. Но това би бил неин собствен избор, а не съдба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 8 rate down comment 3
kmilchev
преди 3 години
Има много точки, по които Америка затъва, но явно не искат да си го признаят. - доларовата хегемония отслабва със засилващи темпове, даже и корпорациите им се отказват от долара, като си правят собствени криптовалути. Това би довело до огромно обезценяване на долара и хиперинфлация.- по човешки капитал също са доста назад, а и коронакризата ги удари много жестоко и като брой починали и като раждаемост. А и миграцията също драстично намаля.За сравнение e Китай с своите 1,4 милиарда души със средно IQ 110-115, дисциплинирани и работохолици. В стратегически план Китай планира всичко за 20-30 години напред и именно тогава биха били водеща сила в почти всички технологични сфери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 3 години
На бедните все някой друг им е виновен. китай, русия и останалата пacмина не могат да измислят друг грешник освен САЩ. Поради това, бъдете сигурни в продължаващата доминация на хегемона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Айде, лузърчетата наизкачаха да громят капитализЪма.Ама никой не иска да живее в Китай, всички искат ЕС и САЩ. Иначе ги разбират нещата, нищо, че един довод нямат да оборят фактите в статията.Поне единия от тях, тоя от коментар 3, си е сложил напълно подходяща профилна снимка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 6
ratten
преди 3 години
китай може и да греши ама бай пешето - не.саш са у киреча догодина до друга.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
Bingomatic2
преди 3 години
Да кажем, че Китай става все по-прав. Нарочно се поднася моментната картина защото ако се подгледнат трендовете човек остава със сърсем други пвечатления и Китай му се струва все по-прав.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
Jorkata
преди 3 години
Китай може и да са прави...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още