IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изгонването на дипломати няма да реши проблемите на Централна Европа с Русия

Руското влияние в обществото в региона е много по-силно, отколкото се смята, сочи анализ

15:15 | 12.05.21 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Milan Jaros/Bloomberg</em></p>

Снимка: Milan Jaros/Bloomberg

Предприемачи или агенти?

Йержи Пехе, бивш член на чешкия политически кабинет и настоящ директор на Нюйоркския университет в Прага, отбелязва подозрения за връзки между непрозрачни бизнес сделки и руски дейности за пране на пари. Той твърди, че "голям брой руски" предприемачи "работят в Чехия и са заподозрени в представляване на руски държавни интереси“.

Пехе казва, че заплахата за вътрешната сигурност ще бъде разрешена само с щателно репресиране срещу такива икономически и обществени сили. "Ако искаме да говорим за суверенитет в Чехия, изгонването на няколко руски оперативни работници от посолството не е достатъчно“, казва той.

Вече има признаци, че се предприема контранастъпление срещу икономическото влияние на Москва, като руската „Росатом“ ще бъде изключена от проект за развитие на ядрената енергетика в страната на стойност 6 млрд. евро.

Все пак, докато Чехия се опитва да се измъкне от източното влияние, вкл. и с обратен завой в намеренията за покупка на "Спутник V", става все по-ясно, че сериозен отговор ще трябва да вземе предвид много по-широк кръг от политически и социални фактори, отговорни за постоянното нарастване на влиянието на Русия в страната в продължение на години.

Що се отнася до осигуряването на суверенитета в Централна Европа, "в стаята има слон". Както и в други страни от региона, чехите преценяват опасенията за сигурността заради проекта за газопровод „Северен поток 2“ спрямо обещаните икономически ползи. „Сигурността и политическите последици от„ Северен поток 2 “са ясни“, казва Хавличек. „Чехия ще бъде бенефициент, така че възприятията са балансирани. Има парадокс: ние отваряме вратите за руско влияние, като същевременно правим опити за дипломатически действия срещу Москва“, посочва той.

В неотдавнашно проявление на солидарност с Чехия евродепутатите в Брюксел приеха необвързваща резолюция, която, наред с експулсирането на руски дипломати в целия ЕС, призовава за спиране на „Северен поток 2“. Както отбелязва обаче Хавличек, проектът е почти завършен и без промяна в позицията на Германия повишаването на енергийната зависимост от Русия изглежда сигурно.

Разпадането на отношенията между Прага и Москва поставя фокус върху тревожната степен на руското влияние в цялата чешка политика и общество. Изгонването на дипломати, свързани с тайни дейности, е първата коригираща стъпка, с която се прекратява неотдавнашното плъзгане на страната на изток.

Руското влияние в Чехия и в други страни от Централна Европа е дългосрочен въпрос. Мнозина са загрижени, че може да е твърде късно да се премахнат по-дълбоко вкоренените злокачествени руски сили от обществото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 0
Hahoto2
преди 2 години
Той и Сергей Антонов беше заредил пищова на Али Агджа и България беше изкарана най-терористичната държава. Ама после истината излезе ДРУГА! Сега тия от ГРУ не могат един Скрипал да отровят, ама взривявали в Чехия, не че в Украйна няма да им е по-лесно, ама нейсе. Всичко съшито с бели конци. И пеерасите се кефят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Горката копейка, кво скимтиш жално?Като много ти харесва расията, па събирай си пapцaлите и хващай влака.Тук е ЕС, интересуваме се от висок стандарт на живот и спокойствие, не от глупостите и мизерията ви.Айде оставете хората да си живеят живота, пък там алкашите си правете квото си искате, стига да не пречите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 3
многодобре
преди 2 години
...единствените хора, което понасяте са господата от козяк, които ви превеждат парици за троленето в сайтовете. Всеки ден все едно и също. Я вземете ги нападнете с най-новата ни техника от чертежите струващи ни 4 милиарда, избийте ги и да се приключва с вашата мъка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
georgi_shum
преди 2 години
Сакън нИдей :)) Аз си понасям жената много добре :)Но принципно си прав :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 4
khao
преди 2 години
и в България никой не ги понася... незнам защо си останал с такова впечатление
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
fon
преди 2 години
Снимка от Бумбърг със статия от Масква. Никой не може да понася руснаци извън България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 5
дядя Вова
преди 2 години
Изгонването на дипломати няма да реши проблемите на Централна Европа с Русия Е оти ги ручаме жабетата?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още