IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зелената сделка захранва засега основно „Газпром“

Кого обслужват т. нар. "европейски лидери" с политиките си, пита Боян Рашев

08:29 | 01.06.21 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Централата на &quot;Газпром&quot; в Москва. <em>Снимка: EPA/MAXIM SHIPENKOV</em></p>

Централата на "Газпром" в Москва. Снимка: EPA/MAXIM SHIPENKOV

„Бегъл поглед върху презентацията на финансовите резултати на „Газпром“ за първото тримесечие, 2021 г. (спрямо първото тримесечие, 2020 г.) действа много отрезвително за всеки, който все пак се интересува от реалните резултати от европейските политики“, пише енергийният експерт Боян Рашев във Facebook. И дава конкретни примери за това: 

1. Въпреки блокиранията и ограниченията в сила през първото тримесечие на  2021 г. „Газпром“ подобрява значително резултатите си отпреди пандемията.

2. Огромен ръст на приходите (+31%) и печалбата преди данъци и такси (+38%) - забележете какво се случва с нетната печалба, коментира Рашев.

3. Ръст на цените на акциите със 110% при 64% ръст на цените на газа (след Q3, 2020 г.).

4. Ръст на потреблението и общия внос в Европа с 9% при спад на собствената продукция (-10%) и вноса на втечнен природен газ (-25%).

5. Празни хранилища през април, които задължително трябва да бъдат запълнени през лятото.

6. Високи и растящи цени на въглеродните квоти, които изтикват въглищата, вдигат потреблението на природен газ и бутат цените му нагоре - още повече увеличават ползите за „Газпром“.

Всичко това според Рашев е истинско доказателство, че тръбният газ (тоест „Газпром“) поне засега е основният бенефициент от възхода на потреблението на природен газ в Европа.

Когато след няколко месеца излязат резултатите на „Газпром“ за второто тримесечие на 2021 г.  на фона на движението на цените на газа, те със сигурност ще бъдат още по-добри, обзалага се Рашев. В същото време обаче големите европейски компании като Shell, BP, Total, Eni биват постепенно задушавани в хватката на „безумния зелен популизъм“...

И в края на анализа си Рашев задава логичен, и по думите му „политнекоректен въпрос“: Кого обслужват т. нар. "европейски лидери" с политиките си?


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 2 години
Не говоря(пиша) празни приказки За 2011 чистата печалба е 40 000 000 000$, а за 2012 е 38 000 000 000. Понеже не ме пуска да копна за цялата година, съм ти намерил за 9 месичието на 2011. " Руският газов гигант Газпром съобщи, че е постигнал чиста печалба от 940,8 милиарда рубли (31,05 милиарда долара) през първите девет месеца от 2011 г., растеж на годишна основа с 40,7%, предаде АФП, цитирана от БГНЕС. Продажбите се увеличиха с 32% в периода между януари и септември, като достигнаха 3,3 трилиона рубли. Компанията е увеличила продажбите си най-вече в страните от бившия СССР, където е продала 62,5 милиарда куб. м. газ, с 33% повече спрямо 2010 г. Те са на обща стойност 458,6 милиарда рубли, скок с 58% заради промените във валутния курс."Прочетете целия материал на следния линк: https://***.actualno.com/world/gazprom-s-pechalba-ot-31-mlrd-dolara-news_376404.html Actualno.com
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 1
data
преди 2 години
Хъм , в краткосрочен план че е тъй , тъй е в бългосрочен няма да е бах тъй и от газпрома го знаят та затова и строят газопроводи в посока азия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
vzhekoff
преди 2 години
стоенчо Пръдлев пак се е изпърдял.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
Миналата година ситуацията бе форсмажорно и то поради съвпадението на няколко фактора, нещо което може и никога повече да не се случи в обозримо бъдеще. Кога точно Газпром е правила печалби по 40 МБ? Въглеродните простотии ще ги плащат потребителите - иначе - мрак и студ. Отделно - да видим - със моментните очевидни климатически реалности (покажи се навън и ще ги видиш) колко ще изкара лъжата за "глобалното затопляне", преди хората да се усетят.Апропо - нали байдън щеше да спре Северен поток - какво стана? Едната тръба вече е на 4 километра от брегът. Подписан и договор за доставка на сосни количества газ чак за Пакистан - като чалмалийчетата сами ще си строят и газопровода !!! Ще ти се да вегетира... знам че те боли, ама напий се кат` тако`а и ще го преживееш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 3
khao
преди 2 години
нищо не правиш... преееепикаваш го тоя платен анализатор и продължаваме напред!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
IQ96
преди 2 години
И ко праим сега?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
IQ96
преди 2 години
И ко праим сега?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 10
Стоян Петров
преди 2 години
Любимата дъвка газпром. За тази година в сравнения с миналата е добре. Защо авторът не спомене, че за миналата е на загуба? Сравнявайки нещо(макар и малко) с нищо, пропорцията може да се окаже и грандиозна. путин успя от геостратегическо средство да превърне газпром в обикновена фирма. Благодарим му. Преди години корпорацията правеше печалба от по 30-40 000 000 000 долара, сега 0. Авторът не отчита и предстоящето въвеждане на данъци върху въглеродният отпечатък. Не е като с въглищата, но почти. Няма да фалира, просто ще вегетира. Така че спокойно, нито русия , нито газпром са това което бяха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още