IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Паричните помощи на Байдън са невероятен успех

Те съчетават най-доброто от програмите на Франклин Рузвелт, Линдън Джонсън и Роналд Рейгън, пише Ноа Смит за Bloomberg

13:30 | 16.06.21 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

 

Паричните помощи имат няколко предимства, освен че са далеч по-удобни и прости от традиционния американски подход на социално подпомагане. Вместо да казват на хората за какво да похарчат парите си, тези помощи им позволяват да решат сами. Въпреки че има някои изключения, като цяло хората знаят от какво се нуждаят по-добре от правителството. Едни може да се наложи да платят за репатрирането на колата си; втори може да похарчат парите за вечерни уроци; трети могат да покрият спешни медицински разходи, да платят за грижи за децата или да помогнат на болен член на семейството. Правителството не може да предвиди всички тези нужди; кешът решава въпроса.

И колкото по-малко зависими са паричните помощи от доходите, толкова по-малко те обезкуражават хората да работят. Сложните поетапни въвеждания и изтегляния на съществуващите програми често създават високи имплицитни данъчни ставки за работа. Простото изпращане на чек на всички премахва тези контрапродуктивни стимули. (Разбира се, освен ако не са наистина универсални, паричните помощи ще бъдат постепенно премахнати при по-високите нива на доходи, но това нанася по-малко щети, отколкото постепенното им изтегляне от ниските нива.) Икономическите изследвания потвърждават, че паричните помощи не са склонни да намаляват заетостта много - ако изобщо го направят.

Паричните помощи имат много от предимствата, които имат намаленията на данъците. Републиканците бяха привлечени от идеята за понижаване на данъците през 70-те години на миналия век по много от същите причини - те бяха прости, те оставиха пари в джобовете на хората и им позволиха да решат за какво да ги похарчат.

Но за разлика от намаленията на данъците, които са най-вече от полза за богатите, тъй като те плащат много повече данъци, паричните помощи са далеч по-балансирани по отношение на това кой получава парите. Освен че изглежда по-справедливо, това означава, че паричните помощи ще имат и макроикономически предимства. Тъй като хората с ниски доходи са склонни да харчат по-висок процент от парите, които получават от правителството, паричните помощи ще бъдат по-добри от съкращаването на данъците за повишаване на търсенето в икономиката. А и плащанията могат да бъдат увеличени при рецесия, за да осигурят бърз стимул.

Така че в много отношения паричните помощи са най-добрият синтез - те съчетават състраданието на Великото общество към бедните, фокусът на Новия курс върху осигуряването на сигурност за средната класа и простотата на понижаването на данъците при Рейгън. Изпращането на чекове на хората може да се усеща като революция, но всъщност е само още един еволюционен етап в дългогодишния стремеж на Америка да намери по-добри начини за осигуряване на общото благосъстояние. Ако от "байдъномиката" произлезе една трайна идея, то има голям шанс това да са паричните помощи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 2
Моабет да става
преди 2 години
За тези за които и тези парични помощи не стигат може да "отворят" някой магазин след работно време и да "напазаруват" евтино. Даже през деня е достатъчно да вземат един чувал да го напълнят с каквото им трябва и да си тръгнат без да плащат. Кой ще ги спре или каже нещо. Не съм си го представял така, но едва ли и Маркс е знаел точно. На всеки му според потребностите, от всеки му според възможностите /някой не могат нищо а имат потребности/.Новото в американският модел е: Комунизма започва при отделни слоеве от населението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
Dr.Bah
преди 2 години
"идеята за паричните помощи остана централен елемент от икономическите планове на президента Байдън." - А казват че Работническо дело бил социалистически вестник. В по-ново време само заглавията са различни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
evlogi
преди 2 години
На Байдън са невероятен успех паричните помощи, не кат тез на Тръмп, те бяха пълен провал.Ей, тва левичарите съвсем се уляхтее бееее.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
Грую Груев
преди 2 години
А някой казваше, че комунизмът си бил отишъл - БЛМ, ЛГБТ и т.н. рулз
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още