IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Spacs - епичнo парти, последванo от епичен махмурлук

Новият шеф на SEC не крие, че желае да обуздае Spac манията и да гарантира, че инвеститорите получават точни оповестявания

19:45 | 29.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Може би най-ефективният ход на SEC беше известието, че много Spacs трябва да променят начина, по който отчитат варантите - ключова характеристика, която възнаграждава ранните инвеститори с евтина опция за закупуване на акции в слятото дружество. Регулаторът заяви, че варантите в някои случаи са били погрешно класифицирани като собствен капитал, когато е трябвало да се считат за пасиви, поставяйки спирачка пред листванията.

Допълнителен знак за регулаторни намерения дойде наскоро с удар по Spac, подкрепен от хедж фонд мениджъра и милиардер Бил Акмън. Инвеститорът заяви, че надозрът на Уолстрийт „е забил нож в сърцето“ на сделката за придобиване на 10% дял в Universal Music чрез неговия Spac, Pershing Square Tontine Holdings.

Акмън каза, че SEC е нанесла „смъртоносния удар“, като е съобщила, че транзакцията не отговаря на правилата на Нюйоркската фондова борса, където е листнат неговият Spac.

Ставаше въпрос за сложна структура, която Акмън и неговите съветници бяха измислили, за да разрешат едно от ключовите предизвикателства, пред които е изправена неговата компания - тя имаше твърде много кеш (4 млрд. долара) и твърде малко цели, които можеше да преследва. След като похарчи 4 млрд. долара за дела в Universal, хедж фондът на Акмън Pershing Square щеше да възстанови кеша в Spac компанията, добавяйки 1,6 млрд. долара за търсене на фирма, която да стане публична. Инвеститорите също така имаха възможност да направят вложение чрез друга сделка посредством новосъздаден субект, който не изисква предварително пари в брой. След хода на SEC Акмън прекрати сделката.

Pershing Square сега ще придобие дял от 2 млрд. долара в музикалната група Universal, с опцията да купи останалата половина преди септември. Хора, запознати със сделката, казват, че тя ще бъде финансирана чрез инструмент за съвместно инвестиране.

Освен това SEC наскоро свали амбициите на стартъпа за космически транспорт Momentus да се превърне в публично регистрирана компания обратно на земята. Регулаторът наложи глоби на фирмата, както и на Spac компанията – Stable Road Acquisition, с която Momentus се бе договорил за сделка на стойност 1,2 млрд. долара, заради заблуждаване на инвеститорите.

Силно рекламираните компании за електрически превозни средства, включително конкурентите Nikola и Lordstown Motors, също са разследвани от SEC. А и дребните инвеститорите изглеждат уморени от Spacs.

Последвалото забавяне беше приветствано от критиците. Може дори да е леко облекчение за изтощените банкери и адвокати, които бяха заляти от Spacs сделките в апогея на манията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още