IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Диктатурата на Си Дзинпин застрашава китайската държава

В преследване на лична власт той отхвърли пътя на икономически реформи на Дън Сяопин

18:24 | 22.08.21 г. 24
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Този процес се разгръща през последната година и достигна кресчендо през последните седмици. Той започна с внезапната отмяна на публично предлагане на Ant Group през ноември 2020 г. и временното изчезване на бившия й изпълнителен председател Джак Ма. След това дойдоха дисциплинарните мерки, предприети срещу Didi Chuxing, след като компанията се листна в Ню Йорк през юни 2021 г. Кулминацията беше изгонването на три финансирани от САЩ образователни компании, което имаше много по-голям ефект върху международните пазари, отколкото Си Дзинпин очакваше. Китайските финансови власти се опитаха да успокоят пазарите, но с малко успех.

Си Дзинпин участва в системна кампания за премахване или неутрализиране на хора, натрупали богатство. Последната му жертва е Сун Дауу, милиардер свиневъд. Той бе осъден на 18 години затвор и убеден да „дари“ по-голямата част от богатството си за благотворителност.

Тази кампания заплашва да унищожи кокошките, които снасят златните яйца. Си Дзинпин е решен да постави създателите на богатството под контрола на еднопартийната държава. Той върна структурата с двойно управление в големите частни компании, която до голяма степен беше отпаднала в ерата на реформите на Дън Сяопин. Сега частните и държавните компании се управляват не само от ръководството им, но и от партиен представител, който е по-високо от президента на фирмата. Това създава порочен стимул да не се иновира, а да се чакат инструкции от висшите органи.

Най-голямата китайска компания за недвижими имоти, Evergrande, която има голям ливъридж, наскоро срещна трудности при обслужването на дълга си. Пазарът на недвижимости, който бе двигател на икономическото възстановяване, е в безпорядък. Властите винаги са били достатъчно гъвкави, за да се справят с всяка криза, но вече губят своята гъвкавост. За илюстрация, държавна компания (Sinopharm) произведе ваксина за Covid-19, която бе широко изнасяна по целия свят, но нейните показатели са по-лоши от всички други масови ваксини. Sinopharm няма да спечели приятели на Китай.

За да победи през 2022 г., Си Дзинпин се превърна в диктатор. Вместо да позволи на партията да му каже какви политики да възприеме, той й диктува политиките, които иска да следва. Държавните медии сега излъчват зашеметяваща сцена, в която Си Дзинпин ръководи Постоянния комитет на Политбюро, който раболепно повтаря след него клетва за лоялност към партията и към него лично. Това трябва да е унизително преживяване и е възможно да обърне срещу Си Дзинпин дори тези, които преди това го приемаха.

С други думи Си Дзинпин превърна водещите партийци в покорни нему хора, отхвърляйки наследството от консенсусното управление на Дън Сяопин. При Си Дзинпин няма много място за контролни механизми. На него ще му е трудно да адаптира политиката си към променящата се реалност, защото управлява чрез сплашване. Подчинените му се страхуват да му кажат как реалността се е променила от страх да не предизвикат гнева му. Тази динамика застрашава бъдещето на китайската държава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 5 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Нали си чувал израза каквото сам си направиш,никой друг не може да ти го направи.Си с пълна сила премахва почти всичко, въведено от ДЪн Сяопин , благодарение на което Китай можа да постигне доста през последните 40 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 6
dakl
преди 2 години
Това че управлението на Си застрашава некого е съвършенно вярно , но във всички случаи не и Китай!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 1 rate down comment 4
Oбичам България
преди 2 години
КПКОНПИ прие решение за установяване на конфликт на интереси за кмета на столичния район Красно село Росина Станиславова (мандат 2019-2023 г.) за това, че като ръководител на проект, финансиран с европейски средства, е сключила трудов договор с дъщеря си. Наложена й е глоба в размер на 5 000 лв.Кауне, браво вашите кметове са много по-честни от тези на ГЕРБ :-) ще спасите България ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 2
Oбичам България
преди 2 години
Нали може да ползваш Google? Провери, кои са в управителния съвет на ДБ и къде са работили. Провери и какви награди са получавали и от кого. Не е трудно - после ми пиши пак какво си открил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 2 години
Хааахаха . . . Да, разликата м/у Китай и Русия е, че Сорос си развява байрака 10 години в Русия и към 1999 г . тя фалира и беше пред разпад, а в Китай, както сам казва, навреме го изгониха. Това направи и Путин през 2001 г . и резултатите дойдоха - Русия за 10 години си върна мястото сред големите. Но загуби 10 години, които трудно ще навакса и за това заслугата е на Сорош и другите отвореняци от клуба . Само не стана ясно защо в отвореното общество УСА нахлулите в Конгреса ги стреляха, съдиха и осъдиха, а в Украйна ги сложиха да управляват . . . ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 3
michaelis23
преди 2 години
с две думи Пешо я бегай да го избълбукаш по веднъж и недей преписва тва дет за твойто IQ е мноо висока топка ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 6
khao
преди 2 години
хахахаа, и един мармот завива шоколад, що ме занимаваш с опорките на ДПС и данчо ментата и да те питам.... ти нормален ли си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 5
Oбичам България
преди 2 години
Като гласуваш за някого поне проверявай кой е. Архитект на ДБ е Иво Прокопиев, възпитаник на Костов, а членовете на управителния съвет на ДБ са работещи в различни НПО-та спонсорирани от Сорос и сие. Част от работата на тези организации като БХК е организиране на ***-паради и изготвяне на различни доклади против България.И не казвам, че е лошо - гласувай си за тях, просто недей да говориш срещу спонсорите Ви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 2
evlogi
преди 2 години
Бай *** не е научен така.Мотото му е, ти акъл не ми давай, пари ми дай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 2
khao
преди 2 години
и по важното... какво общо има Сорос с моето гласуване..та ги навърза така нещата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още