IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бустерни дози, маски, сертификати: Как Израел пребори четвъртата COVID вълна

От пика на заболяването в началото на септември дневният брой новозаразени спадна с повече от 80 процента, а тежките случаи станаха почти наполовина по-малко

16:48 | 18.10.21 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Kobi Wolf/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kobi Wolf/Bloomberg

Все още няма окончателно становище за бустерните дози

Ран Балисер, председател на правителствената група експерти за борба с COVID-19, каза, че комбинация от мерки е довела до овладяването на делта вълната.

"Те включват задължителните маски, "зелените паспорти" и мащабното тестване с PCR и антигенни тестове. Но несъмнено най-важният фактор, повлиял намаляването на вълната от Делта варианта от лятото, беше масивната ваксинационна кампания с подсилващи дози", заяви Балисер.

В Англия, където подсилващи дози са поставени на около 5 процента от населението, маските вече са захвърлени от повечето хора, а ваксинационните паспорти не са задължителни, случаите на COVID-19 се покачват.

Някои учени казаха, че решението на Израел да одобри  в края на август трета доза за младите пълнолетни и тийнейджърите е прибързано, предвид липсата на ясни доказателства за ползата от това. Според тях фокусът трябва да остане върху убеждаването на неваксинираните хора да се съгласят да се имунизират.

Съединените щати и няколко европейски страни досега са одобрили подсилващи дози само за по-възрастните, хората с отслабен имунитет или за работещите, изложени на риск от заразяване с коронавирус.   

Световната здравна организация се обърна към по-богатите държави с искане да се въздържат от прилагането на трета доза, докато много страни все още нямат достъп до достатъчно ваксини.

"Израел се втурна, дори заложи на сляпо, когато се стигна до въпроса за одобряване на трета доза за цялото население, а не за определени възрастови групи, както е в други държави", каза Хагай Ливайн, професор по епидемиология в Еврейския университет в Ерусалим. 

"В разгара на пандемия понякога се налага да вземате решения, основани на непълни данни", заяви Ливайн. Въпреки това "все още няма окончателно становище за трета доза за цялото население", посочва той.

Бенет е критикуван от някои учени за това, че отхвърли по-строгите мерки, които щяха да поддържат нивата на заразяване след появата на Делта варианта по-ниски от самото начало. Сред критиците са и правителствени служители в сферата на здравеопазването, които се опасяват, че политиката "Живот с COVID-19" има твърде висока цена.

"При тази вълна загубихме 1400 души. Така че отворената икономика носи ползи, но това си има и определена цена", каза във вторник по време на конференция на Jerusalem Post Шарон Алрой-Прайс, която е ръководителка на службата за обществено здраве в израелското министерство на здравеопазването.

До септември вече имаше болници, които бяха претоварени от лечението на пациенти с коронавирус. Това вероятно е можело да бъде предотвратено, казаха лекари и здравни служители.

"Това е добра политика, но тя си има цена", заяви Яел Хавив-Ядид, началник на интензивното отделение в медицинския център "Шеба", в което е имало наплив от млади неваксинирани пациенти. Той добави, че "екипите са много изморени, едвам издържат".

Досега в Израел са получили трета доза ваксина 3,7 милиона души - над една трета от населението.

"Израел беше първата страна, която трябваше да се справя с двойното предизвикателство, поставено от Делта варианта и масовото отслабване на имунитета, но определено няма да е последната", предупреди Балисер.

"Други държави, които ще се изправят пред това сложно предизвикателство, ще трябва да намерят своя собствен баланс", каза още той, като подчерта, че "цената за това може да бъде висока".

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 2 години
нали знаеш че иронията е запазена територия само за високо интелигентните хора :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
щото всичко е кьорфишек , кухой ... при четири инжекции - маска и бустер ... това вече е дебилизъм ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 2 години
ааа, добре... аз бях решил, че автора се е объркал с държавите. :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
Mechkata
преди 2 години
самият коронавирус още при изследвания на прилепите, от които той уж се прехвърли на хората, се е характеризирал с това, че не дава възможност да се изгради стаден имунитет.... та - ваксини до края на света
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 2 години
те нали имат стаден имунитет... защо има болни, че даже и смъртни случаи? .. и цели 4 месеца ги мъчи тая вълна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
julian12
преди 2 години
Как са я преборили?! С много бой по населението и отрови в ръчичката...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 6
evlogi
преди 2 години
"...При тази вълна загубихме 1400 души..."Ама че ревльовци.Ние тук загубихме горе долу толкова за последните 15 дни, но на правителството хич не му пука, пък президента прай лицеви опори и катери балканите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 9
petrg5s
преди 2 години
Не може да бъде ! Израел нещо са се объркали.Тукащните шимпанзета във форума други работи разправят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още