IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой току-що даде на Доналд Тръмп 1 млрд. долара?

Може би някои вярват, че Truth Social ще е голям хит или така си купуват достъп до Тръмп? Във всеки случай трябва да стане ясно кои са те

17:01 | 08.12.21 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Новата социална мрежа на Доналд Тръмп обяви в събота, че компанията „празен чек“ (SPAC), използвана да монетизира дигиталната и политическата слава на бившия президент, е събрала 1 млрд. долара. Не се казва обаче кои са членовете на „разнородната група от институционални инвеститори“, предоставили крупната сума, пише Тимъти Обраян в материал за Bloomberg.

Царят на дезинформацията Тръмп, който беше позорно изгонен от традиционните социални платформи, определя стартъпа си Truth Social като средство за борба с „цензурата и политическата дискриминация“ и „тиранията на Big Tech“. Това също така е и един доста удобен начин Тръмп да продължи делото на живота си: да взима парите на инвеститори и фенове, давайки обещания, които редовно не спазва.

В интерес на истината някои инвеститори се справят добре. Когато Trump Media and Technology Group обяви през октомври, че ще използва Digital World Acquisition Corp. (DWAC), компания със специална инвестиционна цел (SPAC), за излизането си на пазара, акциите на SPAC-а се изстреляха нагоре. Цената се покачи от 9,96 долара до 94,20 долара за два дни. Оттогава насам акцията се стабилизира на цена от 44,97 долара. Хеджфондовете и други инвеститори, купили рано DWAC, се радват на значителна възвръщаемост.

От друга страна, единствената публично търгувана компания, която Тръмп управлява - неговото злощастно казино начинание, премина през няколко банкрута. Това опари инвеститорите, банките и служителите, оставяйки развалини на редица места в Атлантик сити. Тръмп, подкрепен от баща си, оцеля тогава, но други не.

Trump Media и Truth Social вече развяват няколко червени предупредителни флага. Те се очаква да започнат работа рано следващата година, но както колумнистът Мат Ливайн от Bloomberg отбелязва, ще направят това без подробен план или финансови прогнози. Trump Media също така нито е завършила сливането си с DWAC, нито е подала всички необходими документи за свързани ценни книжа. Компаниите SPAC пък досега се представят по-скоро по-зле от стандартните първични публични предлагания. (Комисията по ценните книжа и борси в САЩ вече разглежда DWAC, като изисква и някои документи, свързани с идентифицирането на определени инвеститори, съобщи самата компания в понеделник.)

Това е рискът на купувача.

Но има още един притеснителен аспект по повод всичко това. Тръмп е бивш стопанин на Овалния кабинет и е много вероятно да се кандидатира отново през 2024 г. Имал е контрол върху системата на национална сигурност и може да има пак. Самоличността на инвеститорите, които са дали 1 млрд. долара за бизнеса му са от значение, защото всеки, способен да спечели благоразположението на Тръмп като тупне чувал с пари на бюрото му, може един ден да влияе и на държавните политики. А всичко това прави Тръмп заплаха за националната сигурност.

Какво ако, например, страна като Саудитска Арабия или друга държава от Близкия изток реши да инвестира в начинанието? И това не е изцяло хипотетичен въпрос.

Наскоро бившият финансов министър на САЩ от кабинета на Тръмп Стивън Манучин откри своя инвестиционна фирма, Liberty Strategic Capital, с финансиране от саудитското правителство и други страни от Персийския залив. Манучин ухажваше тези държави, докато беше на държавен пост, но очевидно избягването на конфликт на интереси не е приоритет за бившия министър. Тръмп и мнозина други също влизат в тази група.

Администрацията на Тръмп угаждаше на Саудитска Арабия дори и след появата на доказателства, че страната е организирала убийството на журналиста Джамал Кашоги. Манучин дори лично се срещна със саудитския принц Мохамед бин Салман след убийството. Салман обаче е и председател на саудитския фонд, инвестирал в Liberty Strategic Capital. Белият дом на Тръмп също така подкрепи и оръжейни сделки със саудитците и с Обединените арабски емирства (ОАЕ) и подкрепи и двете страни публично при спорната им намеса в гражданската война в Йемен.

Джаред Къшнър, зет на Тръмп и ентусиазиран представител на САЩ за Близкия изток, докато бе съветник на свекър си, също така иска да открие инвестиционна фирма с офиси в САЩ и Израел. Според съобщения той е привлякъл интереса на саудитците, въпреки че се говори, че от Катар и ОАЕ са се отказали от инвестиции. Може би ще възвърнат интерес, когато Търмп се приближи повече до Белия дом.

Самият Тръмп вече водеше битка за намаляване на задлъжнялостта си от над 1 млрд.  долара, който висеше над очуканите му от пандемията имоти и курорти, когато загуби президентските избори през 2020 г. Наскоро той се съгласи да продаде своя губещ пари хотел във Вашингтон за 375 млн. долара, което ще е печалба от 100 млн. долара за компанията Trump Organization, посочват от Washington Post. Парите ще помогнат най-вече с изплащането на задължения за поне 421 млн. долара, за които Тръмп лично е гарантирал и чийто падеж идва през следващите няколко години, съобщава New York Times.

Задлъжнялостта на Тръмп, неговата зависимост от приходи от чужбина и отказът му наистина да се дистанцира от своя бизнес го превърнаха в заплаха за националната сигурност, когато бе президент. Тази заплаха ще продължи да съществува и ако се кандидатира за преизбиране през 2024 г.

Междувременно, и предвид, че Тръмп все още търси кеш, този 1 млрд. долара, който току-що набра чрез „частни инвестиции в публично дружество“ трябва да са добра новина за него. Все пак това е значително повече от 293-те млн. долара, които DWAC събра, когато стана публична през септември. А може би този 1 млрд. долара е сигнал, че все пак има инвеститори, които вярват, че Truth Social ще е голям хит. Или може би така си купуват достъп до Тръмп. Във всеки случай трябва да разберем кои са.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 0
Императорът
преди 2 години
Тая статия е толкова гнъсна, че драскачът и дори не е посмял да си напише името !!! Вярно е само това, че великият човек бе "ПОЗОРНО изгонен". Защото това бе най-големият позор в историята на демокрацията !!! Демокрация в САЩ вече не съществува.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
Хаха... те федералните следят суми по 10 000 долара да не би да са пране на пари сега тука 1 милиард се правят, че не знаят откъде е. Ще ви кажа бе умници - от ФЕД идва. Там милиардите за нищо ги нямат. Печатат по 18 милиарда на ден за федералното правителство и точно като Желязната банка в "Игра на тронове" инвестират във всички претенденти да не би да стане грешка и накрая некой ощетен претендент изкачил се на трона да ги изколи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 4
scott
преди 2 години
ама това сериозно ли? Да ви кажем как се набираха и се набират паре за тръм соцял медиа, тръмп квот си поискате кампании-дарения! Стига преписва, питай първо.Та, пристига ти писмо от Тръмп, че може да си горд инвеститор в неговата соцял мрежа! И даже, требва да побързаш, щото за теб има спецялна оферта, важаща в следващите 15 минути! Даряваш сега 5 долъръ и увеличаваш влиянието си като насрещни инвеститори даряват 600% на твойта сума. Има си даже златна мигаща табличка - колкото по-голема сума дариш, толкова намалява % на усилване......Има и най-рознообразни други методи: Патриот, ти, дари 2000 долъръ за табелка на масата на тръм на вечерята във /къдет си поискате, но най-вече филаделфия, незнам защо/. Щи пратат снимка с него и твойта табелка, каква чест. А най-ми смешно, че можех да инвестирам във доживетно членство..... слока за дарението изтичаше и изтичаше и изтичаше..........пишем, че не е добре да се подномяма след крайния срок, щото се обижда отсрещната страна, придобива некъв еуемент на изнудване и досада. и единствения начин за подновен пълноправен диалог е чек за 1000 долъръ без условия. И НИЩО! Неговите ботове от лични мнения и възгледи не се интересуват. кихай парите бе! АБСУРДНО Е "ИНВЕСТОРЪТ" ДА НЕ Е НАЯСНО - ИЗОБЩИ. Тръмп си смуче пари от светот със схеми на ласкетелство, досада, рекет и изнудване, а тез ми преписват и ми гжоворът за "неизвестен извършител"? СЕРИОЗНО? Гордеем се, че един цент не съм му дарил на тоз. Бах ти столипиновския ***. И да, дори да преставата да отговаряте - ботовете си ви заливат, мож да си смените мнението, се пак. А това не бива да се изпуска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
lava
преди 2 години
"Царят на дезинформацията Тръмп, който беше позорно изгонен от традиционните социални платформи"Позорът е всъщност за тези платформи.А драскачът на тази "статия" е толкова неприкрито пристрастен, че няма право да се нарича журналист - журналистът е призван да отразява информацията обективно и безпристрастно, и да остави ползвателя - зрител, читател, слушател - сам да реши за себе си. Ирония е колко малко обичат свободата именно либералите (виж Тълковния речник)!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
Valentin13
преди 2 години
хе-хе Дони пак на линия. разбра и той, че медиите управляват, тези в Бялата къща са пионки. къде са черните пророци за него?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Кой току-що даде на Доналд Тръмп 1 млрд. долара? Във всеки случай трябва да стане ясно кои са те... Аз може ли да поема отговорност? За разстрел ли да се готвя или за Гуантанамо?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още