fallback

Дребните инвеститори в САЩ може да се разбунтуват при мечи пазар

Демократизацията на пазарите би била положителна, ако рисковете се управляваха разумно

08:10 | 07.01.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Може да се каже, че бичият пазар през 2021 г. е същият, който започна през 2009 г., с една голяма промяна. Дребните инвеститори, които стояха встрани толкова много години, се втурнаха след срива, предизвикан от пандемията миналата година, и оттогава купуват при всяко дъно с нарастващ ентусиазъм. Те представляват не само нова кохорта от инвеститори, но и нов гласуващ блок, увеличавайки риска от популистка реакция, ако поредното дъно се превърне в нов мечи пазар, пише за Financial Times Ручир Шарма, главен глобален стратег на Morgan Stanley Investment Management.

Не забравяйте, че регулаторите изиграха голяма роля за началото на тази мания. Получили държавни парични помощи и свежа ликвидност от централните банки, новите инвеститори започнаха да изливат част от приходите си на пазарите, помагайки за вкарването на бичия пазар в 13-та му година. 

Повече от 15 милиона американци са изтеглили приложения за търговия по време на пандемията, като проучванията показват, че много от тях са младежи, които купуват за първи път. Дребните инвеститори бяха хиперактивни и в Европа, удвоявайки своя дял в дневния обем на търговия, както и на развиващите се пазари от Индия до Филипините.

Всичко на всичко, само американските инвеститори са вложили повече от 1 трилион долара в акции по целия свят през 2021 г., три пъти повече от предишния рекорд и повече от предходните 20 години взети заедно. След като се бяха оттеглили през последното десетилетие, американските домакинства изпревариха корпорациите като основен двигател за нетното търсене на акции през 2020 г. Сега те притежават 12 пъти повече акции от хедж фондовете.

Медийното отразяване има тенденция да достига своя връх в най-странните моменти, както когато тълпата от платформата за търговия Robinhood беше луднала по GameStop и други меме акции (придобили култов статут в социалните мрежи - бел. прев.) миналата зима, но манията така и не се забави. „Интересът на дребните инвеститори“, измерен чрез интернет търсенията на пазарни новини и трейдърски платформи, продължава да се изкачва нагоре. Американските домакинствата купуваха с удивителен темп през 2021 г., като достигнаха своя връх през третото тримесечие, когато вложенията им в акции отчетоха ръст от 16% на годишна база. Това ниво изравнява предишния рекорд, поставен през 1963 г.

Уви, връщайки се към краха от 1929 г., една обща черта на бичите пазари е, че дребните инвеститорите се включват твърде късно. Днес те продължават да купуват, дори когато корпоративните инсайдъри продават в рекордни количества (над 60 милиарда долара тази година), като последните обикновено продават на върха. Ако пазарът се обърне рязко, фактът, че високопоставени изпълнителни директори са предприели мерки, за да намалят своите рискове навреме, ще послужи само за насърчаване на възмущението сред по-малките инвеститори, които не са го направили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:28 | 13.09.22 г.
fallback