IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дребните инвеститори в САЩ може да се разбунтуват при мечи пазар

Демократизацията на пазарите би била положителна, ако рисковете се управляваха разумно

08:10 | 07.01.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Вместо обаче да призоват за предпазливост, демократите и републиканците, в рядка двупартийна демонстрация на единство, приветстваха „демократизацията“ на пазарите и защитиха правото на американците да спекулират на воля с меме акциите - дори и това да изглежда ирационално.

Друг предупредителен знак за предстоящи проблеми на пазарите са мащабните заеми за закупуване на акции, или покупки на марджин. Нетният марджин дълг в САЩ сега възлиза на 2% от БВП, връх откакто започва да се води статистика преди три десетилетия. Голяма част от него се пада на дребните инвеститори: техните заеми за закупуване на акции нараснаха с повече от 50% през последната година до рекордни нива, точно както се случи преди сривовете през 2001 и 2008 г.

Демократизацията на пазарите би била положителна, ако рисковете се управляваха разумно. Големите играчи никога не са контролирали „умните пари“, като сега това може да е по-вярно от всякога, тъй като интернет технологиите поне частично изравниха достъпа до пазарна информация за инвеститори от всякакъв размер. Дребните инвеститори едва ли са единствените, които показват признаци на мания, които са видими и на IPO пазарите (първични публични предлагания - бел. прев.), при сливанията и изкуството.

Но много дребни инвеститори правят своите залози по силно спекулативен начин, например като купуват еднодневни кол опции или акции с ниска номинална стойност, които изглежда лесно да поскъпнат. Странен знак за обърканите времена е да слушаме как отявлени социалистически политически лидери защитават екстремното капиталистическо поемане на риск от клас инвеститори, който включва много гласоподаватели с по-ниски и средни доходи.

Резултатът е пазар, който е исторически надценен, с прекалено много вложители и в може би безпрецедентна степен политически запалим. Американците сега имат необичайно високо ниво на спестявания и делът на акциите в техните портфейли е на историческия рекорд от 1950 г.

Нищо от това не предвещава непременно катастрофа. Все още има много ликвидност в системата и дори някои от най-опитните инвеститори осъзнават, че няма алтернатива на притежаването на акции при толкова ниските лихвени проценти. Но след като направиха толкова много, за да предизвикат тази мания сред дребните инвеститори, правителствата и централните банки могат да се сблъскат с голяма обществена реакция, когато следващият мечи пазар неизбежно настъпи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Имат предвид масовото навлизане на брокерски онлайн платформи от типа на Robinhood,които премахнаха таксите при сделки с акции и позволиха купуването на части от акции, примерно 0.1 акция, като по този начин улесниха масовия достъп и на обикновените граждани до пазарите,които преди бяха много често територия на по-висок клас инвеститори и институции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
Kolio7
преди 2 години
Демократизацията е всеки да може да играе на пазарите. Мисля, че хилядите приложения за това постигнаха въпросната достъпност напълно. Вече друг е въпроса, че тоя дето е писал статията на англйски, че и пешо дето е превеждал, имат предвид, че демократизацията е всички да печелят, само че другари "демократи" всички печелят само така си мислят докато губят заедно. Справка соца. Та тия *** в щатите и тука ползват думата демокрация всесто социализъм. Демокрация има - всеки може да си направи регистрация и да играе, но се опитват да убедят хората, че може да играят на всякакви балони като тесла и крипто и да не губят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 2 години
аз не мога... статоята е пълна с измислени и псевдо термини... тотална каша
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
bgMan
преди 2 години
Може ли някой дето наистина разбира да ми обясни какво значи "Демократизацията на пазарите" и защо тя може да бъде положителна и отрицателна. От статията разбрах, че тя можела да доведе до бунтове, значи не е никаква демокрация тогава, а нещо друго скрито зад този термин. Бунтове има когато твърде много несправедливост бива налагана насила от тирани, не от демокрация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още