IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2022 г. ще бъде критична за върховенството на закона в ЕС

Управляващите в Унгария, Полша и Словения се изправят пред редица предизвикателства, които могат да преначертаят картата на ЕС

12:30 | 02.01.22 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg</em></p>

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Полша

С голямата си икономика и голямо геополитическо значение, политическите битки на Варшава имат последици далеч извън границите на Полша.

Ярослав Качински

72-годишният лидер на "Право и справедливост" е най-влиятелният човек в Полша. Зад кулисите се очаква политикът-ветеран да продължи да играе важна роля във вземането на решения във Варшава, включително как да се отговори на опасенията на Брюксел относно независимостта на съдебната власт.

Доналд Туск

Бившият премиер и бивш председател на Европейския съвет се завърна начело на опозиционната партия „Гражданска платформа“ в Полша. И докато опозицията в страната остава разделена, усилията му представляват предизвикателство за управляващата партия. Туск води кампания, за да убеди поляците, които в голяма степен подкрепят членството в ЕС, че правителството излага мечтите им на риск.

Унгария

Изборите в Унгария през 2022 г. ще бъдат наблюдавани внимателно в целия блок. Залогът е голям както за управляващата партия „Фидес“, така и за нейните опоненти, а кампанията се очаква да стане грозна.

Виктор Орбан

За поддръжниците си Виктор Орбан е патриот, настроен да защитава националните интереси на Унгария. За неговите критици той е алчен автократ. Предстоящите избори може да се превърнат в важен момент за кариерата му, но също така повдигат екзистенциални въпроси за министър-председателя и бизнесмените, които се издигнаха благодарение на него.

Петер Марки-Зай

Консервативният кмет на малък унгарски град Петер Марки-Зай се изправя пред тежка битка, тъй като управляващата партия мобилизира мощта на своите ресурси – от билбордове до натиск чрез медиите, срещу него и опозиционния алианс.

Словения

Докато опасенията за върховенството на закона в Европа често се въртят около Унгария и Полша, реториката на словенския премиер Янез Янша и навиците му в Twitter също пораждат учудване в европейските столици.

Янез Янша

Дългогодишният политик е близък съюзник на Орбан, който си спечели репутация заради пускането на неприятни туитове. Позицията на Янша у дома обаче далеч не е утвърдена. Критиците му казват, че макар да има притеснения относно действията на словенското правителство, по-специално атаките му срещу медиите, демократичните институции на страната остават непокътнати.

Таня Файон

Бивш журналист и кореспондент за ЕС, Файон ръководи словенските опозиционни социалдемократи. В момента тя е член на Европейския парламент, където е работила по редица щекотливи въпроси, като отношенията със Западните Балкани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 1
Императорът
преди 2 години
Говорите за върховенство на закона и демокрация, а се опитвате да заповядвате на свободни народи как да живеят ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
критична , щото е време за сопа ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
julian12
преди 2 години
Какво върховенство на закона в тиранична федерация?!?! Смях, смях!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
2022 г. ще бъде критична за върховенството на закона в ЕС >> Значи готвят още по-жестоки мерки по коронобесието!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още