fallback

Олаф Шолц за първи път постави "Северен поток 2" под въпрос

Подготвя ли се Германия да намали своята зависимост от руския природен газ?

13:32 | 20.01.22 г. 20

Германският канцлер Олаф Шолц за първи път заговори за санкции срещу Русия, които да включват енергийните доставки, включително и "Северен поток 2", пише в анализ германското издание "Фокус".

Дълго време канцлерът трудно намираше ясните послания, когато говореше за Русия и последиците от ескалация на напрежението по границата с Украйна. Той предупреждаваше за санкции, но никой не знаше какво точно има предвид - политически, икономически или военни, коментира още изданието. През декември той заяви, че "Северен поток 2" е изцяло икономически проект и така го извади от масата, когато се обсъждат възможните санкции.

Но преди ден на журналистически въпрос за газопровода Шолц заяви: "Наистина е важно да поставим енергийните си доставки на нова основа" и допълни, че това важи както за въглищата, така и за петрола и природния газ.

Коментарите на Шолц бяха направени след срещата му с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Берлин. Германският канцлер потвърди, че "цената ще бъде висока", но всичко ще бъде обсъдено, ако се стигне до военна интервенция в Украйна, пише още Ройтерс.

Соцалдемократите, които са най-голямата партия в управляващата коалиция на Германия, от години имат по-близки контакти с Русия, отколкото останалите германски партии, допълва още агенцията. В момента Германия е в търсене на решение за осигуряване на енергия, след като затвори ядрените си централи тази година и планира да направи същото с въглищните централи до 2030 година.

"Северен поток 2" е напълно изграден и очаква решението на германския мрежови оператор, за да бъде въведен в експлоатация. Социалдемократите се надяват, че газопроводът ще заработи, ако бъдат изпълнени всички изисквания, става ясно от коментар на депутата Ралф Щегнер пред ТАСС. За него е "наивно да се предполага", че толкова голям проект ще съществува в политически вакуум.

Въпреки това обаче и Щагнер призова Русия да съблюдава съществуващите договорки и да не допуска агресия в Украйна.

Според "Фокус" смяната на тона на Олаф Шолц е ясен индикатор, че Германия ще опита да намали зависимостта си от руския природен газ. Това е послание, което ще бъде разбрано само от един човек - руския президент Владимир Путин.

Русия доставя повече от половината природен газ, потребяван в Германия. Но очакванията са, че страната може да си достави по-големи количества от други страни - германският канцлер се срещна в началото на мандата си с представители на възможни нови доставчици на газ. И може би вече има някое обещание, пише "Фокус".

Но и Путин знае, че Германия получава 51% от газа, който потребява, от Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:37 | 11.09.22 г.
fallback