IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед все още държи крака си върху газта, вместо да натиска спирачката

Централната банка има възможност тази седмица да се върне в реалността и да си възвърне част от загубеното доверие

16:14 | 25.01.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Бъдещият инфлационен натиск продължава да се подхранва не само от увеличенията на цените на производител, които тепърва ще преминават през системата, но и от постоянния недостиг на работна ръка, нови смущения в предлагането и допълнително покачване с 10% на цените на петрола през януари.

След като грубо недооцени инфлацията през по-голямата част от 2021 г. и пропускаше възможност след възможност, упорито закъснялата регулаторна реакция на Фед рискува това, което самият Пауъл предупреждава, че е „сериозна заплаха“ за поминъка. Съответно на срещата си тази седмица Фед трябва да изпрати ясно послание, че е сериозен в адресирането на инфлационния натиск.

Това трябва да стане чрез незабавно прекратяване на количественото облекчаване, бъдещи насоки за три увеличения на лихвите и сигнализиране, че балансът на рисковете ни приближава към по-строги политики. Фед трябва да насрочи за март обявяването на своя план за "количествено затягане".

За да направят всичко това достоверно, ръководителите на Фед трябва също да изяснят защо толкова погрешно оценяваха инфлацията за толкова дълго (както беше отбелязано по-горе, вярвам, че това ще остане в историята като едно от най-лошите предвиждания за инфлацията на централната банка) и да обяснят как сега включват по-широк набор от индикатори отдолу нагоре в своите макромодели и прогнози.

Това според мен трябва да направи Фед, пише Ел-Еиран. Притеснявам се обаче, че няма да се случи.

Белязан от опита преди три години, когато пазарната волатилност го принуди да направи обратен завой (тоест, да се върне към по-приспособяваща се монетарна политика, въпреки че икономиката не я оправдаваше), Фед може да предпочете по-постепенен подход.

Всъщност има пространство такъв подход да осигури оргнизирана корекция в политиката, която избягва някаква комбинация от продължителна гореща инфлация, забавяне на икономическия растеж и тревожна финансова нестабилност. Но този прозорец е много малък и много рискован.

От гледна точка на рисковите сценарии заплахата за обществото е от един постоянно закъсняващ Фед, който по-късно тази година да бъде принуден да предприеме още по-голям набор от свиващи монетарни мерки. Резултатът би бил иначе предотвратима вреда за поминъка, по-голяма финансова нестабилност, по-висок риск от вътрешна стагфлация и по-голяма заплаха за глобалното икономическо и финансово благополучие.

Фед има възможност тази седмица да се върне в реалността и да си възвърне част от загубеното доверие. За да направи това, ще трябва да бъде смел. Продължаването по настоящия път рискува нова, значително по-разрушителна регулаторна грешка по-късно тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 1
doba
преди 2 години
Че какво му е на ФЕД - вече на 10+ години(и повече) е така.Някаква причина да промени поведението?https://***.usdebtclock.org/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
50 000$ на цяло ще започнат да печатат, както при другарите Жан и Иван ние печатахме :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 0
khao
преди 2 години
сaмо си правете сметка последните 10-15 години кви некадърници се намърдаха на най висши позиции по Света! Кви ли поразии ще направят следващите 10г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
Боян
преди 2 години
Стагфлацията тепърва предстои, ако някой си мисли че цените на петрола и храните са много скъпи и едва ли ще поскъпнат повече, ще се изненада как може това увеличение да се ускори дори към края на тая година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още