fallback

България – сред най-зависимите от руски газ в Европа

Северна Македония, Босна и Херцеговина и Молдова получават 100% от газта си от Русия

13:09 | 06.02.22 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Северна Македония, Финландия и България са сред най-зависимите от руски газ икономики на Стария континент, става ясно от данни на European Union Agency for the Cooperation of Energy Regulators, представени в  момент, в който Съединените щати и ЕС работят по стратегия за заместване на доставките на природен газ за Европа, ако Русия спре кранчето в резултат на противопоставянето със западните сили по отношение на Украйна, а Катар заяви, че не вижда начин да замени сам необходимото количество.

Някои по-малки европейски държави разчитат изключително на руски газ, а именно Северна Македония, Босна и Херцеговина и Молдова. Според последните налични данни зависимостта от руските доставки на газ във Финландия и Латвия е над 90%, а 89% е тя за Сърбия.

Според последните налични данни за големите европейски икономики Германия внася около половината от своя газ от Русия, докато Франция получава само една четвърт от доставките си от страната. Най-големият източник на френски газ е Норвегия, която доставя 35 % от него. Италия също ще бъде сред най-засегнатите страни с 46% зависимост от руски газ.

Обединеното кралство е в различно положение, тъй като черпи половината от доставките си на газ от вътрешни източници и внася предимно от Норвегия, а също и от Катар. Испания също не е в списъка на основните клиенти на Русия, като най-големите търговски партньори на страната са Алжир и САЩ.

Така ако бъдат въведени нови санкции срещу руския президент Владимир Путин лично или срещу страната му, това може да предизвика енергийна криза на континента поради зависимостта на голяма част от Европа от руския газ, който пристига на континента по тръбопроводи.

Според Ройтерс близкият съюзник на САЩ Катар иска гаранции, че природният газ, отклоняван към Европа, няма да бъде препродаван, и настоява европейските държави да станат редовни клиенти - което би могло да промени по-трайно газовите зависимости в Европа.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:44 | 14.09.22 г.
fallback