fallback

Западът трябва да мисли как ще финансира възстановяването на Украйна

Цената вероятно ще достигне стотици милиарди

12:01 | 12.03.22 г. 23

Икономиката на Украйна поне засега издържа. Разходите за възстановяване обаче ще бъдат високи и западните съюзници вече трябва да мислят как ще се финансира възстановяването.

Въздействието на пълномащабната инвазия, започната от Русия на 24 февруари, върху икономиката и обществото на Украйна е драматично и ще стане още по-силно, пише Emerging Europe.

Почти два милиона души са избягали от страната, още по-голям е броят на вътрешно разселените. Стотици хиляди хора избягаха преди това от Източна Украйна, от 2014 г. насам. Морските пристанища и летища са затворени и понасят щети, много пътища и мостове са унищожени. Икономическата активност в Украйна вероятно ще се свие с повече от една трета тази година.

Какъвто и да е резултатът от настоящата война в Украйна, цената на възстановяването вероятно ще достигне стотици милиарди.

Олга Пиндюк, икономист от Виенския институт за международни икономически изследвания (wiiw), която говори на уебинар за това какво може да направи Западът за Украйна, подчертава, че правителството на страната е категорично, че няма да има неизпълнение по текущите международни финансови ангажименти. Това е до голяма степен благодарение на здравите валутни резерви от около 27 млрд. евро. Изплащанията тази година са за не повече 6 млрд. евро.

Въпреки това има призиви за анулиране на част или дори целия външен дълг на Украйна, така че спешно необходимите социални услуги и хуманитарна помощ да могат да бъдат покрити сега и в бъдеще.

Спомен от Донбас

Ако войната се проточи, както изглежда все по-вероятно, един поглед върху това, което се случи с икономиката на Донбас, части от който са под руска окупация от 2014 г., дава някои предположения за степента на щетите. Промишленото производство се сви с 60% в Донецка област и 80% в Луганска област. До 2017 г. износът от региона спадна до 10% от общия обем на Украйна от 25% само три години по-рано.

Само в контролираните от Русия части на Луганска област бяха затворени 25 завода и фабрики и 41 мини. Тези, които продължиха да работят, свиха продукцията. Така безработицата в региона се увеличи значително над средното за страната през 2020 г., тя възлизаше на 14,5% в Донецк и 15,2% в Луганск при 9,2% за цялата държава.

Между 2014 и 2018 г. преките чуждестранни инвестиции са по-малко от един процент от БВП на Донбас.

Малко след като беше избран за президент на Украйна през 2019 г. Володимир Зеленски коментира, че възстановяването на Донбас ще струва повече от 10 милиарда евро. Това обаче се оказа изключително неточна оценка. През 2020 г. wiiw публикува подробен доклад, който предполага, че възстановяването на Донбас ще струва най-малко 21,7 млрд. щатски долара, или 16 процента от БВП на Украйна.

В доклада се казва, че Украйна няма да може да покрие разходите за реконструкция сама. Икономистите препоръчват и различни източници на финансиране, включително както обезщетения, определени от съда, така и доброволни вноски от Русия (нещо, което сега изглежда много малко вероятно), като същевременно се признава, че международното финансиране ще да бъде най-жизнеспособният вариант, в зависимост от стабилността на финансовите пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:31 | 11.09.22 г.
fallback