IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Западът трябва да мисли как ще финансира възстановяването на Украйна

Цената вероятно ще достигне стотици милиарди

12:01 | 12.03.22 г. 23
<p>
	<em>Снимка: Униан</em></p>

Снимка: Униан

Икономиката на Украйна поне засега издържа. Разходите за възстановяване обаче ще бъдат високи и западните съюзници вече трябва да мислят как ще се финансира възстановяването.

Въздействието на пълномащабната инвазия, започната от Русия на 24 февруари, върху икономиката и обществото на Украйна е драматично и ще стане още по-силно, пише Emerging Europe.

Почти два милиона души са избягали от страната, още по-голям е броят на вътрешно разселените. Стотици хиляди хора избягаха преди това от Източна Украйна, от 2014 г. насам. Морските пристанища и летища са затворени и понасят щети, много пътища и мостове са унищожени. Икономическата активност в Украйна вероятно ще се свие с повече от една трета тази година.

Какъвто и да е резултатът от настоящата война в Украйна, цената на възстановяването вероятно ще достигне стотици милиарди.

Олга Пиндюк, икономист от Виенския институт за международни икономически изследвания (wiiw), която говори на уебинар за това какво може да направи Западът за Украйна, подчертава, че правителството на страната е категорично, че няма да има неизпълнение по текущите международни финансови ангажименти. Това е до голяма степен благодарение на здравите валутни резерви от около 27 млрд. евро. Изплащанията тази година са за не повече 6 млрд. евро.

Въпреки това има призиви за анулиране на част или дори целия външен дълг на Украйна, така че спешно необходимите социални услуги и хуманитарна помощ да могат да бъдат покрити сега и в бъдеще.

Спомен от Донбас

Ако войната се проточи, както изглежда все по-вероятно, един поглед върху това, което се случи с икономиката на Донбас, части от който са под руска окупация от 2014 г., дава някои предположения за степента на щетите. Промишленото производство се сви с 60% в Донецка област и 80% в Луганска област. До 2017 г. износът от региона спадна до 10% от общия обем на Украйна от 25% само три години по-рано.

Само в контролираните от Русия части на Луганска област бяха затворени 25 завода и фабрики и 41 мини. Тези, които продължиха да работят, свиха продукцията. Така безработицата в региона се увеличи значително над средното за страната през 2020 г., тя възлизаше на 14,5% в Донецк и 15,2% в Луганск при 9,2% за цялата държава.

Между 2014 и 2018 г. преките чуждестранни инвестиции са по-малко от един процент от БВП на Донбас.

Малко след като беше избран за президент на Украйна през 2019 г. Володимир Зеленски коментира, че възстановяването на Донбас ще струва повече от 10 милиарда евро. Това обаче се оказа изключително неточна оценка. През 2020 г. wiiw публикува подробен доклад, който предполага, че възстановяването на Донбас ще струва най-малко 21,7 млрд. щатски долара, или 16 процента от БВП на Украйна.

В доклада се казва, че Украйна няма да може да покрие разходите за реконструкция сама. Икономистите препоръчват и различни източници на финансиране, включително както обезщетения, определени от съда, така и доброволни вноски от Русия (нещо, което сега изглежда много малко вероятно), като същевременно се признава, че международното финансиране ще да бъде най-жизнеспособният вариант, в зависимост от стабилността на финансовите пазари.

Последна актуализация: 06:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 2 rate down comment 1
крас
преди 2 години
До 20 !!ПИТАШ КАКВО ПРЕЧИ КИТАЙЦИ ИНДИЙЦИ ДА ИНВЕСТИРАТ В УКРАЙНА И СЕГА?!! Сега ще им е трудничко, но ако говориш за преди това то отговора е простичък - ТОВА КОЕТО ИМ ПРЕЧИ ДА ИНВЕСТИРАТ В МОМЕНТА В БЪЛГАРИЯ.!!! Как без разрешението на Козяк 16 ще стане това бе?!! МНОГО СИ ВЕСЕЛ И С ТЕЗИ КОМУНИСТИ , СОЦИАЛИСТИ И НЕЗНАМ ОЩЕ КАКВИ СИ.!!!! Влагаш много емоция и малко разум.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
Партийните секретари начело с опорките им от Москва да грабват лопатите и да строят в името на народа ние може да минем да ги нагледаме или да им донесем вода :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
Имаше деца защото не даваха на хората да напускат държавата :) Можеше ли да отидеш да живееш някъде ? Не :) Същите тези другари продължават 30 години да управляват всичките са деца на комунисти и т.н.... Затова хората бягат навън.... Аз ако имаше начин да офейкам щях да го направя, но разни мои приятели лежаха по затворите за опити за бягство от България. Стоиш тук и си роб ! Работиш на прохода и правиш безплатно пътища. Моля , ако теб това е устройва мен в никакъв случай :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
Само не разбрах сега какво им пречи на Китай и Индия да инвестират сега ? Освен това нали си наясно ,че социалист/комунист и инвестиция са две несъвместими неща :) Пробваха се тук цели 45 години.... а последните 30 още не пускат кокала
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
Вячеслав М о л о т о в - защо в цензурирана фамилията не знам ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
Не е лошо всички русофилчета да спрат да се конспирират а просто да се обърнат към историята за да видят едно дежавю. Например нападението на СССР над Финландия. Ето какво казва *** по радиото: "Външният министър на СССР Вячеслав *** казва по радиото, че самолетите всъщност не пускат бомби, а храна за гладните финландци." Някой да има дежавю с изказването на Лавров ,че всъщност Русия не е нападнала Украйна ? Та молотовките са измислени точно там :) Сега може би ще измислят Лавровки. Просто пропагандата на Русия е ужасяваща. Аз като чуя някой руснак да ми обещава нещо веднага питам корабчета плуват ли в окото :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 2
крас
преди 2 години
НАПЪЛНО СПОДЕЛЯМ ТВОЕТО МНЕНИЕ. .....ТЯ И СЛЕД ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА ФАШИСТКА ГЕРМАНИЯ СЕ БИ ДОСТОЙНО И СЛЕД ОБЯВЕНАТА КАПИТУЛАЦИЯ ПРОДЪЛЖИ ДА СЪЩЕСТВУВА КАТО ДЪРЖАВА!!! В Източната Германия се появи някакво ЩАЗИ , чийто представители и д днес оказват влиянието си върху процесите в света и конкретно върху тези в България!!!!! ЛИЦЕТО Зено Алойс Майер може и да е напълно непознат за българската публика, но отскоро той е член на висш орган на най-големия телеком у нас БТК. Зено Майер беше избран за представител в Надзорни съвет на телекома заедно с още трима чужди граждани и българина Спас Русев, представян за номиналнен най-голям собственик...... Името му е замесено в крупни афери в Чехия и Русия, а унгарски медии го свързват с управлението на парите на бившата източногерманска тайна полиция ЩАЗИ, които в момента са на разположение на МОСАД....... НЕ ВСИЧКО Е ТАКОВА КАКВОТО НИ СЕ ПРЕДСТАВЯ И НЕ ВСИЧКО ИЗГЛЕЖДА ТАКА КАКТО ИСКАМЕ ДА БЪДЕ!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 1
Oбичам България
преди 2 години
И сега има. Дори има за бедни мързеливи *** като теб безплатни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Украйна никога няма да бъде пPocия, колкото и да разхождат бързонамаляващите си танкчета по територията и. Просто защото цялото 40 милионно население не ви иска и не може да ви понася. И Украйна ще продължи да я има, а пPocия ще получи фалита си. Досвидания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 7
крас
преди 2 години
В СТАТИЯТА СЕ ИЗХОЖДА ОТ ПРИЗУМПЦИЯТА , ЧЕ ПОБЕДИТЕЛ В ТАЗИ ВОЙНА ЩЕ Е ПРОГРЕСИВНАТА СВЕТОВНА ОБЩНОСТ ВКЛЮЧВАЩА ДЪРЖАВИНЕ ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ И ЩАТИТЕ, КОИТО ЩЕ ИНВЕСТИРАТ НАВОЛЯ В ОСВОБОДЕНАТА ОТ РУСКИ АГРЕСОРИ УКРАЙНА.!!!!! ТОВА Е ЕДНОТО ДОПУСКАНЕ...... Има обаче и друго.... Влезналите във война държави от черният списък на Москва да не могат да припарят до превзетите от руският победител украински територии. ... ТОГАВА ИНВЕСТИТОРИТЕ ЩЕ СА ДРУГИ - китайски , индийски, руски .....В ТОЗИ СЛУЧАЙ ЕВРОПА И САЩ ЩЕ ГЛЕДАТ КАТО БИТИ МАГАРЕТА ТОВА КОЕТО СЕ СЛУЧВА В ТЕРИТОРИЯТА УКРАЙНА. НЕКА НЕ СИ ВЪОБРАЗЯВАМЕ , ЧЕ ИСТОРИЯТА С ПРЕВЗЕМАНЕТО НА БЕРЛИН ОТ СЪВЕТСКАТА АРМИЯ ПРЕЗ 1945 ГОДИНА НЯМА ДА СЕ ПОВТОРИ.!!!! Нека бъдем реалисти , а не самонадеяни оптимисти незнаещи историята на света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още