fallback

Как да спукаме руския дезинформационен балон?

Тъй като Кремъл потиска последните остатъци от независими медии в Русия, това ще изисква изобретателност и находчивост

13:16 | 20.03.22 г. 96
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Журналистите и правозащитните групи играят смела роля в отразяването за глобалната публика на варварската война на Русия в Украйна. Много руснаци обаче виждат съвсем различен конфликт. Държавните пропагандни канали на Москва изплитат мрежа от лъжи. В тази алтернативна реалност руските сили не са нашественици, обстрелващи болници и жилища, а освободители, които се борят да избавят гражданите, държани като заложници от украинските „нацисти“. Съгласуваната информационна кампания за предаване на истината на руския народ е жизненоважна за противопоставянето на войната на президента Владимир Путин. Тъй като Кремъл потиска последните остатъци от независими медии в Русия, това ще изисква изобретателност и находчивост, пише Financial Times в редакционен коментар. 

Пробиването на дезинформационния балон на Кремъл е от решаващо значение по две причини. Ако Путин вече не може да прикрива грешките, бруталността и броя на труповете от своята армия в Украйна, изчисленията му може да се променят. Също така е важно да помогнем на руснаците да разберат, че санкциите целят да намалят способността на Москва да води непредизвикана война, а не, както тръбят кремълските медии, че са ескалация на дългогодишните западни усилия за поставяне Русия на колене.

Москва е възприела груби методи за блокиране на достоверна информация. Независими медии като радиото "Ехо Москвы" и телевизията "Дожд" бяха принудени да затворят, след като разпространението на това, което Кремъл определя като "фалшиви новини" за войната, беше криминализирано с присъди до 15 години затвор. Законът накара TikTok да спре качването на ново съдържание в Русия. Регулаторите забраниха Facebook и ограничиха Twitter. Instagram първоначално бе пощадена, но миналия петък беше забранена като отмъщение за облекчаването от страна на компанията-майка Meta на политиката й за модериране, позволявайки на потребителите в Украйна и няколко други страни да призовават за насилие срещу руската армия.

Тази „дигитална желязна завеса“ има някои пробойни. Руските изтегляния на VPN (виртуални частни мрежи – бел. прев.) приложения, позволяващи достъп до блокирани услуги, нараснаха. Популярното приложение за съобщения Telegram все още позволява достъп както до проправителствено, така и до независимо съдържание, плюс някои чуждестранни медии, като руската служба на BBC. Активисти се заеха да публикуват информация за войната в секциите за коментари и рецензии на компании в Google. Показвайки важността на дигиталното пространство, Белия дом инструктира инфлуенсърите в TikTok, след като приложението се превърна в информационно бойно поле в Украйна.

Голяма част от това достига до младите и технологично запознати градски жители. Много по-голямо предизвикателство обаче е връзката с по-възрастните руснаци извън големите градове, които разчитат на държавната телевизия. Чрез ход в стил „завръщане в бъдещето“ ВВС отново започна радиопредавания на къси вълни за Русия и Украйна. Войната трябва да накара демокрации като Обединеното кралство да преосмислят съкращенията във финансирането за излъчвания на чужд език. Те също така трябва да разгледат възможността за използване на сателити с цел излъчване в Русия.

Междувременно различни граждански инициативи използват каквато технология могат. Уебсайтове, създадени в Норвегия, Литва и Полша, призовават хората да изпращат имейли или текстове за войната до бази данни с руски адреси, а рускоговорящите - да въртят на руснаци. Ресторантьор от Киев стартира сайт, който насърчава 11-те милиона украинци с връзки в Русия да се обаждат на понякога скептични роднини там. По-ефективно от въртенето на руски номера може да бъде мобилизирането на руснаци в чужбина да произвеждат съдържание, което може да използва руски културни препратки и хумор, за разпространение чрез редица канали.

Подобни усилия никога не могат да се равняват на обхвата на държавната телевизия. Но те могат да започнат да сеят съмнение, което след това може да се разпространи от уста на уста. Това ще отнеме време. Но войната показа колко спешно е сега да се пробие дезинформационният балон на Кремъл.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:35 | 13.09.22 г.
fallback