fallback

Ще стане ли Г-20 безсилна?

Ако това се случи, Вашингтон спешно ще трябва да намери други начини да си сътрудничи с развиващите се пазари

12:20 | 10.04.22 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

През последното десетилетие геополитическият клуб, известен като Групата на двадесетте (Г-20), изглеждаше като идея, която е достойна, но e в упадък, пише Джилиън Тет за Financial Times.

По време на финансовата криза от 2008 г. групата (която представлява 80% от световната икономика) за кратко получи слава и значимост, като изработи колективен отговор за потушаване на кризата. Оттогава тя подкрепя разумни реформи в области като финансовото регулиране.

Но клубът е толкова голям и управляван чрез консенсус, че стана тромав. И неговите срещи - и комюникета - са склонни да бъдат болезнено скучни, особено когато са замесени финансовите министри.

Това обаче вече не е така. На 20 април финансовите министри от Г-20 трябва да се срещнат във Вашингтон. В момента обаче избухва пикантна драма от типа, който е по-обичайно да се види в гимназиална столова.

В сряда Джанет Йелън, министърът на финансите на САЩ, заяви на Конгреса, че „няма да участваме в срещи на Г-20, ако руснаците са там“. Това е в знак на протест срещу нахлуването на Москва в Украйна и означава, че Йелън може да бойкотира събитието на 20 април.

Това е много „неловко“ - както би казал тийнейджър - за Индонезия, която в момента заема ротационното председателство и по този начин решава кого да покани и кого не. Няма официални учредителни правила на Г-20, която беше създадена през 1999 г. Но досега се приемаше, че член може да бъде изключен само ако всички останали се обединят срещу него.

В крайна сметка това се случи преди с по-ексклузивния клуб на седемте. През 1998 г. Г-7 прие Русия в своите редици, създавайки Г-8; но през 2014 г. седемте членове-основатели се обединиха, за да я изключат след инвазията в Крим.

Но проблемът за Индонезия е, че някои членове на Г-20, включително Китай, не искат в момента да превръщат Русия в „призрак“. А руският президент Владимир Путин очевидно иска да присъства на срещата на високо равнище на Г-20 по-късно тази година.

За да уталожи спора, индонезийското правителство може да се наложи да отмени общото комюнике на 20 април. Но това ще направи Г-20 да изглежда безсилна. „В сравнение с жизненоважната си роля в световната финансова криза Г-20 и различните й разклонения сега трудно могат да функционират като ключовия клуб за глобално сътрудничество предвид кибернамесата, войната, възможните престъпления срещу човечеството и общата борба между суперсилите“, казва Пол Тъкър , бившият британски централен банкер, който има предстояща книга по тези въпроси.

„Това не отрича факта, че Г-20 е полезен форум… но няма да е лесно, защото изисква известна степен на искреност, доверие и надеждност“, добавя той. Както отбелязва по-откровено един бивш финансов министър: „Г-20 може да отмре“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:23 | 14.09.22 г.
fallback