IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще стане ли Г-20 безсилна?

Ако това се случи, Вашингтон спешно ще трябва да намери други начини да си сътрудничи с развиващите се пазари

12:20 | 10.04.22 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Трябва ли инвеститорите да ги е грижа? Да, както по символични, така и по практически причини. Организацията бе създадена, за да изгради сътрудничество от 21-ви век – и глобализация – когато стана ясно, че бретънуудските институции от 20-ти век не са подходящи за света след Студената война. Ако Г-20 сега умре, това ще подчертае обръщането на глобализацията и ще покаже, че сме изправени пред това, което политическият анализатор Иън Бремър нарича свят Г-0 – такъв, в който никой не е начело. Това е тревожно.

Работата на Г-20 е силно необходима в момента. Както самата Йелън отбеляза тази седмица, „последствията от кризата засилват икономическата уязвимост в много страни, които вече са изправени пред по-високи дългови тежести и ограничени възможности за политика, докато се възстановяват от ковид“. Повишаването на лихвите в САЩ ще изостри тези „уязвимости“. 

Вземете, например, въпроса за преструктурирането на държавните дългове. Това е типът скучна, но важна тема, за която Г-20 е създадена. Преди два месеца изглеждаше, че 2022 г. може да бъде годината, в която групата най-накрая започва да създава по-работеща система за преструктуриране на дълговете на бедните страни.

Това е спешно необходимо, тъй като (както отбелязах наскоро) системата на Парижкия клуб (на държавите кредиторки – бел. прев.) за преструктуриране на дългове вече не работи добре, защото Китай е извън него, а той е отпуснал две трети от заемите за държавите с ниски доходи. Още по-лошото е, че рискът от хаотични дефолти бързо нараства. Кризата, която сега избухва в Шри Ланка (където Китай е отпуснал голяма част от заемите), е пример за това.

Преди индонезийското правителство изглеждаше в добра позиция да настоява за реформа, не на последно място поради връзките си с Китай, като бе започнало лобиране за съвместни ангажименти за прозрачност на дълговете. Но това вече бе осуетено. В същия момент, в който работата на Г-20 за предотвратяване на хаотични дефолти е необходима повече от всякога, всичко може да се разпадне.

Посочвайки това, аз не твърдя, че Западът греши, като изключва Русия от Г-20; необходима е всяка възможна санкция, за да се спре войната срещу Украйна. Но ключовият въпрос е следният: ако Г-20 сега стане безсилна, Вашингтон спешно ще трябва да намери други начини да си сътрудничи с развиващите се пазари. Действията около дневния ред за преструктуриране на държавните дългове биха били добро място за начало.

Освен това, ако този тип инициатива за сътрудничество не се появи скоро, инвеститорите трябва да обърнат внимание. Цупенето, „опризрачаването“ и клюкарството са смъртоносни тактики за зрелите правителства. Особено когато глобалната икономика е в безпорядък - и страни като Шри Ланка страдат от последиците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 1
GiRo
преди 2 години
Импо, ти като "разбирач" на световната икономика я ми разясни защо държава, която има куп природни ресурси и най-голяма територия в света има БВП по-малък от споменатата Италия, при 2 пъти по-голямо население? И след като го измислиш имам и втори въпрос. Как са руските ти "инвестиции"? Затова ли си доста по-злобен от обичайното напоследък?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
само за майдана са похарчени 6 милиарда долара ... по думите на Нюланд ... оттам досега за осем години америка е изсипала още три пъти по толкова ... и не за строежи на заводи , училища и болници , които се строяха по време на СССР.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Напълно съзнателно ще изхвърлим доставките на Мордор от ЕС и Белия свят, за да не може един престъпник да храни военната си машина и да върши убийства, да краде земя и да разрушава домове. И напълно осъзнаваме, че това си има цена, но никоя цена не е толкова висока,колкото да убиват децата ни. Мазна твар, отивай да плашиш гаргите другаде, че ако не храним убиеца, щяло да ни е скъпо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
И къде са натрупаните оръжия от САЩ в Украйна? Самолети, хеликоптери, ракети, танкове, бронетранспортьори, ПВО, къде са? Толкова сте елементарни копейнишките тpoлищаци, че и дете на 9 години има повече мозък от вас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
не си спомням Русия да се е юрнала да трупа оръжия и бази в Мексико например ... явно е валидно само в едната посока .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 4
Императорът
преди 2 години
Пърчо - още нито една друга държава не е казала, че няма да участва. Който не иска - да не ходи. Г-20 ще стане Г-8. Или пък ще закрият тота Г-20. то се вижда кой има смешна икономика - половината свят захвърли доларът - а САЩ налагат уж санкции на Русия, ама и се молят за торове, петрол и т.н. В ЕС пък икономистите казват, че отказът от руски газ, ще върне Германия икономически в 45-а година. Я ми кажи глyпаво тeлe - ако в Италия възкръсне Дуче и върне фашисткият режим, и целият свят възмутено наложи пълна блокада на Италия и дори я обгради със стена - и я превърне в Северна Корея, някой дето не следи новините, изобщо ще разбере ли по промяната в жизненият си стандарт? Щото в случая хората в цяла Европа и не само - усетиха санкциите срещу Русия по собствените си изтънели джобове... а Русия дори още не е наложила реални контрасанкции !!!! Ти разбираш от икономика и финанси, колкото папуaс-кaнибал от квантова механика... ама си на всяка манджа мерудия, сулю такъв, игнoрант.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Хаха, верно ли? Със същия успех другите държави, съседи на пPocия могат да и държат сметка за оръжието, което пPocия има и трупа. Или е валидно само в едната посока? Толкова евтини и празноглави тpoлове сте, че ако някой ви плаща,то е като социална помощ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Мазна твар, не само САЩ няма да участва, а и ЕС, Германия, Франция, Италия, Великобритания,, Япония, Ю.Корея, Канада. А останалите получават ясния знак, че който се занимава с Мордор и неговата смешна икономика, заемаща 1,5% от световната, няма да получава нито пазари, нито инвестиции от Белия свят. пPocия отива на бунището.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 5
Императорът
преди 2 години
Щом нахaлната, но глyпaва баба йелън не иска да участва - да не участва... вместо да опита да защити губещите финансовата война САЩ. И без петел съмва, са казали старите хора. от 20-те члена на Г 20 - 8 държави НЕ подкрепиха поредното посегателство срещу Русия в ООН, включително домакинът Индонезия. А и правилата са ясни - за да се изключи някой, трябва всички останали да го прогонят дружно, но от друга страна - ако някой не иска да участва, това си е негова работа. Така че бабичkaта като не и се ходи, да не ходи. Тъкмо нормалните държави ще договорят дедоларизацията на световната финансова система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 6
ing5rov
преди 2 години
"...необходима е всяка възможна санкция, за да се спре войната срещу Украйна." ..........е как да спре войната , като трупате нонстоп оръжие по границите на Русия ... както казват руснаците "кому война , кому мать родная"... за Русия -война , за запада -далавера , айде да си го кажем направо .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още