fallback

Време е за балансиране на портфолиото

Необходимо е проницателно накланяне към сектори, които се справят добре с инфлацията

10:58 | 16.05.22 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Забавно е колко често ми идват на ум стари текстове на песни, когато мисля за инвестиционните пазари. В момента съм на съвета на покойния Кени Роджърс: „Трябва да знаете кога да ги задържите, да знаете кога да ги „сгънете“, да знаете кога да си тръгнете и да знаете кога да бягате“, пише за Financial Times Саймън Едълстен, съмениджър на Artemis Global Select Fund и Mid Wynd International Investment Trust.

Въпреки че си спомням текста на песента му „Комарджията“, инвестирането не е хазарт. Времевият хоризонт на инвеститора в акции се измерва в години, а на комарджията - в метри. Да, инвестициите включват риск, но умните инвеститори се фокусират върху смекчаването му. Това неизбежно означава продажба на акции в даден момент - нещо, което вероятно не се обсъжда достатъчно. Сигурен съм, че много инвеститори, които преглеждат портфейлите си днес, се питат дали е време да задържат или да намалят инвестициите си. 

Данните за рекордната от 30 години инфлация в Обединеното кралство само подчертават това, което виждаме в месечните си сметки. Централните банки повишават лихвите, за да укротят инфлацията, но колко много и колко бързо? Очакваното икономическо възстановяване след ковид изглежда твърде крехко, за да се справи с рязкото покачване на лихвите.

Нахлуването на Русия в Украйна притисна цените на суровините. Има я и борбата на Пекин с коронавируса. БВП на Китай, на ниво от 14 трилиона долара, е в подобен мащаб с този на цялата еврозона. Бавният растеж там може да предизвика глобални вълни.

Инвеститорите виждат ефекта от всичко това. Пазарите на акции също пострадаха от началото на годината, а валутните движения добавиха към сътресенията. Американският индекс S&P 500 спадна с над 15% в доларово изражение, но доларът поскъпна спрямо паунда, което прави загубата на индекса 7,5% за инвеститорите от Обединеното кралство. Японският пазар се понижи с 8,6%, но слабата йена прави тази загуба 11,6% в лири. За сравнение британският FTSE 100 е отстъпил само с 2,7%, подпомогнат от доминиращите индекса петролни и добивни акции.

Повечето активни мениджъри оценяват акциите според текущата стойност на бъдещите им парични потоци. През последните години това означаваше, че бързо растящите технологични акции се оценяваха с високи съотношения спрямо печалбата, тъй като инвеститорите ценяха тлъстите печалби, обещавани им един ден. Инфлацията означава, че инвеститорите са станали по-загрижени за днешния ден. Те разглеждат числата по-критично, по-малко прощавайки управленските грешки. Разочароващи резултати от компании като PayPal, Shopify и Netflix доведоха до спад на акциите им наполовина от началото на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:02 | 14.09.22 г.
fallback