fallback

Влизането на Финландия и Швеция в НАТО ще укрепи европейската сигурност

То не е против някого, а за всички нас, изтъква бившият финландски премиер Стуб

13:38 | 12.05.22 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Атаката на Русия срещу Украйна има много непредвидени последици. Една от тях е, че Финландия и Швеция ще се присъединят към НАТО тази година, пише за Financial Times бившият финландски премиер Александър Стуб.

Официалният път към членство започна с изявление на Саули Ниинистьо, президента на Финландия. Швеция ще последва примера до дни. Съвместно изразяване на намерението за присъединяване към НАТО се очаква в началото на идната седмица. 

Деветото разширяване на НАТО от основаването му през 1949 г. ще се помни като разширяването на Путин. Без атаката на Русия срещу Украйна то нямаше да се случи.

Тази тактическа и стратегическа грешка на руския президент беше повратната точка. Изводът беше ясен. Ако Владимир Путин може да избива своите славянски братя и сестри в Украйна, нищо не му пречи да направи същото другаде.

Проучванията на общественото мнение относно членството в НАТО се промениха почти за една нощ. Сега има огромно мнозинство в подкрепа на присъединяването към алианса както във Финландия, така и в Швеция.

За Финландия решението беше по-лесно, защото се основава на реалната политика. По време на Студената война тя беше неутрална поради необходимост, а не по избор. Финландия не е неутрална от началото на 90-те години. Шведската традиция на неутралност е по-дълга и по-идеологическа.

Но когато реалността се променя, и двете страни се адаптират. Сигурността в крайна сметка е свързана с реалността, а не с идеологията. Ето защо ние винаги сме подкрепяли отбранителното сътрудничество в ЕС.

Политически, промяната изглежда значителна, но в действителност не е драматична. И Финландия, и Швеция бяха близки партньори на НАТО през последните три десетилетия, като участваха в операции за управление на кризи по света и в съвместни учения в региона на Балтийско море.

Членството на Финландия и Швеция в НАТО изобщо не е изненадващо. То носи само ползи за региона на Балтийско море, алианса и европейската сигурност. Кандидатите не получават повече съвместимост с НАТО от това.

Във финландския случай съвместимостта беше съзнателно решение. След края на Студената война ние поддържахме възможността да се присъединим към НАТО и гарантирахме, че нашата армия се развива съответно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:26 | 14.09.22 г.
fallback