IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задава ли се краят на ерата на изкопаемите източници?

Възходът на капитализма на мениджърите на активи променя из основи структурата на собствеността на компаниите за изкопаеми горива

11:19 | 06.06.22 г. 8
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Brendon Thorne/Bloomberg</em></p>

Снимка: Brendon Thorne/Bloomberg

Декарбонизацията по същество не е технико-икономически проблем, но досега се провали главно поради съпротивата на индустрията на изкопаемите горива. Това се потвърждава и от Междуправителствената експертна група по изменението на климата (IPCC) в последния ѝ доклад:

„Декарбонизацията вече е добре разбрана от икономическа гледна точка като проблем на отделянето. Съществуват обаче и политически фактори, които ограничават напредъка, по-специално силата на съществуващите интереси в областта на изкопаемите горива да блокират инициативите за декарбонизация." (IPCC 2022, стр. 234).

Мащабът на тази измама с изкопаемите ресурси е възмутителен: петролната индустрия е била наясно с връзката между изкопаемите енергийни източници и глобалното затопляне още през 50-те години на миналия век и учени многократно са предупреждавали за последиците от техния едва зараждащ се тогава бизнес модел (Franta 2018).

Оттогава големите петролни компании правят всичко възможно да предотвратят края на ерата на изкопаемите горива чрез мащабни, международно координирани кампании за отричане и политическо влияние (Bonneuil et al. 2021, Brulle 2021), пишат Вера Хюве, докторант в Института по социално-икономически науки към Университета Дуисбург-Есен и икономист-изследовател в отдел "Бъдеще", и Щефан Щукман, студент в магистърска програма в Института по социално-икономически науки в Дуисбург, в свой анализ за Netzwerk Plurale Ökonomik.

Докато големите енергийни компании от няколко години се оттеглят от плановете за експанзия на възобновяемите енергийни източници поради намаляваща рентабилност (Christophers 2021), те едновременно с това се опитват да позиционират бизнеса си с изкопаеми горива като част от решението под знака на „свързващата технология". С оглед на доказателствата, че продължаването на използването на изкопаемата инфраструктура е несъвместимо с битката за 1,5°С, този „Fossil Fuel Solutionism " (Lamb et al. 2020) се оказва дискурсивна стратегия за забавяне, насочена към осигуряване на интереси за печалба на една по-топла планета.

Засега с успех: в разгара на световната пандемична криза и енергийната криза енергийните компании очакват рекордни печалби. През първото тримесечие на 2022 г. BP отчита с 1,7 млрд. евро по-висока печалба от очакваното, а ExxonMobil – ръст с 220% на годишна база. И така - дали възходът на капитализма на мениджърите на активи ще доведе до края на изкопаемите енергийни източници?

Почти скрити напълно от обществото, от 2000 г. насам се появяват нови играчи, които могат да доведат до обрат в сюжета, както някои се надяват - най-големите акционери в компаниите за изкопаеми енергийни източници сега са мениджъри на активи.

Мениджърите на активи - преди всичко „Голямата тройка" BlackRock, Vanguard и State Street - са фондове, които, насърчени от финансовата криза през 2007 г., заемат удобна позиция в инвестиционната верига между институционалните инвеститори (застрахователни дружества, пенсионни фондове и фондове за активи) и листнатите на борсата дружества. Бизнес моделът им е прост: мениджърите на активи предоставят индексирани фондове, в които институционални инвеститори и физически лица инвестират срещу малка такса, пропорционална на управляваните активи.

Този бизнес модел е толкова успешен, че Голямата тройка контролира средно 23% от акциите на компаниите от S&P 500 в САЩ (Bebchuk and Hirst 2021). Те притежават подобен дял в компаниите за изкопаеми енергийни източници, например 20% в ExxonMobil. Възходът на „капитализма на мениджърите на активи" (Braun 2021), добре обяснен например тук от Адам Тууз, тук от Адриен Булер и тук от Ерик Лейвиц, фундаментално променя собствеността и по този начин структурата на стимулите.

BlackRock & Co са универсални акционери, т.е. притежават големи (често най-големите) акции във всички компании във всички отрасли. За разлика от класическите инвеститори, които максимизират печалбите си в краткосрочен план, мениджърите на активи се стремят към стабилно дългосрочно нарастване на цените на активите.

 

 

Рисковете за планетата, причинени от енергийните компании, които не желаят да се преобразуват, досега са били подценявани от финансовите пазари при ценообразуването на активите. В макроикономически план това неправилно оценяване води не само до неефективно разпределение на капитала и съответно до по-големи щети за климата, но и до системни рискове под формата на климатичен балон (Condon 2022).

Благодарение на своя бизнес модел управителите на активи са първите компании в историята на капитализма, които имат както стимула, така и средствата да „интернализират" климатичните рискове в голям мащаб. Поддържани единствено от такси и максимално диверсифицирани, те не се интересуват пряко от печалбата на отделни компании или дори отрасли.

На този фон краят на изкопаемите енергийни източници и произтичащите от това загуби на компаниите, работещи с изкопаеми енергийни източници, не би трябвало да представляват проблем за мениджърите на активи. Чрез значителните си дялове те наистина могат да оказват голямо влияние върху корпоративните решения. По време на кризата с пандемията например управителите на активи насърчават американските фармацевтични компании да си сътрудничат в разработването на ваксина.

Последна актуализация: 06:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 1 година
да, тъъпо парче... и днес тече река през Сахара... най е най голямата в света и се казва Нил!..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 3
Gocho
преди 1 година
Отговор на това може само Русия да даде
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
potentielle_energie
преди 1 година
Килиманджаро е известен и със своята ледникова шапка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
data
преди 1 година
Дали конфликта Русия-Украйна е сребърният куршум който ще убие въглеводородите в качеството им на енергийна суровина предстои да разберем през следващите 10 г
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 4
cyclop
преди 1 година
Ей го чувека намерил доста карти от преди 500 години с реки в Сахара https://***.youtube.com/watch?v=F8eG3C5WDKY баа тия климатични промени сигурно нарастналото движение на каруци ги е предизвикало че да изчезнат реките
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 5
cyclop
преди 1 година
"Климатични промени" - изключително съмнителен "проблем". Климатът винаги се е променял и ще се променя. В Сахара е имало реки, в Европа е имало ледников период. Постоянно се обръща палачинката със заплахата, понеже не удържа на напора на реалността. То не бяха ледникови периоди, озонови дупки, киселинни дъждове, бабинифърчила. "...битката за 1,5С" НЕОПИСУЕМО СЪМНИТЕЛНО е колко важни са тия един градус и половина, вероятно напълно съчинено. Базира се на някакви зле построени компютърни модели - като тези, които "предвидиха" че ще има умрели 200 милиона от ковинасдтинка през 2020г. "Въглеродна неутралност" безумна античовешка безсмислица, абсолютна лъжа и глупост - но отлична за всякакви видове микро и макро мениджмънт, особено на парични средства. Буквално дишането ни и пръцкането го превърнаха в част от ЗАПЛАХАТА ЗА ПЛАНЕТАТА. Трагикомедия, но сме вече към трагичната втора част на действието.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Краят в все още далеч, но началото на края вече е в ход.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
Императорът
преди 1 година
Това в раздел "хумор" ли е? Защото в реалността дори потреблението на въглища бие всички рекорди !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още