IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Завръщането на икономиката на работниците в САЩ

Ръстът на заплатите е структурен, като трудът е напът да получава все по-голям дял от дохода

19:16 | 20.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

До август 2020 г. мандатът на Федералния резерв на САЩ за постигане на максимална заетост се въртеше около нивото на безработица. Той обаче бе предефиниран като „широкообхватна и приобщаваща цел“, предназначена да доведе до затягане на пазара на труда, което достига до най-слабо обслужваните сегменти от работещото население.

Силният и приобщаващ трудов пазар вероятно ще засили преговорната сила на труда. Историята може в крайна сметка да припише натиска за повишаване на заплатите по време на пандемията на Голямото предоговаряне, а не на Голямото напускане на работни места.

Статистическото бюро прогнозира, че прирастът на населението ще продължи да намалява до 2050 г., което би трябвало да помогне за запазване на затегнат пазар на труда. Увеличаването на работниците в най-добра възраст като дял от общата работна сила също би трябвало да подкрепи икономиката на работниците, тъй като компаниите са принудени да приведат основните си ценности в съответствие с тези на своите служители. Тези фундаментални промени подкрепят мнението, че делът на работната сила в дохода ще продължи да обръща своя продължителен структурен спад.

Доказателствата за тази структурна промяна се увеличават. През април работниците на Amazon в Стейтън Айлънд, Ню Йорк гласуваха в полза на синдикат. В събота работници в магазин на Apple в САЩ гласуваха да се присъединят към профсъюз за първи път. Броят на синдикализираните магазини на Starbucks се увеличи и компанията обяви, че инвестира 1 милиард долара в своите служители и магазини, включително чрез повишаване на заплатите.

Пълното обръщане на дела на труда в дохода би намалило значително маржовете преди облагане с данъци, с огромен ефект върху по-малките фирми.

По-големите компании обикновено имат по-голяма ценова сила. Бизнесите с по-малка експозиция към труда и повече международни печалби също могат да поддържат по-високи маржове на печалба. Като особено уязвими се открояват фокусираните върху вътрешния пазар и силно дискреционни сектори като хотели, търговия на дребно, ресторанти и свободно време.

Перспективата за трайно връщане на дела на труда в дохода към неговото историческо ниво предполага, че натискът върху заплатите не е просто временно явление. Ръстът на заплатите, задвижван от бързото възстановяване от Covid шока, може да отслабне с изпускането на част от парата от икономиката и пазара на труда, но по-високите заплати ще се запазят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още