IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията не успява да препречи пътя на Хърватия към еврозоната

Като част от ЕС икономиката на Хърватия се бори със същите последици от руската агресия срещу Украйна с каквито и останалите страни членки – включително инфлацията

18:28 | 20.06.22 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Изглед към Загреб. Снимка: Getty</em></p>

Изглед към Загреб. Снимка: Getty

Рекордна инфлация за май отчете преди дни Хърватия, но това не пречи на Загреб да напредва стъпка по стъпка към замяната на куната с еврото от първи януари догодина, след като в петък финансовите министри на ЕС подкрепиха влизането на страната във валутния съюз, пише БТА. 

Като част от ЕС икономиката на Хърватия се бори със същите последици от руската агресия срещу Украйна с каквито и останалите страни членки – една от тях е високата инфлация. В този контекст еврозоната също отчете рекордна инфлация за май от 8,1 на сто според хармонизирания индекс на потребителските цени (ХИПЦ).

Инфлацията в Хърватия

Растежът на потребителските цени на стоките и услугите в адриатическата страна през май се е ускорил до 10,8 на сто на годишна основа – най-високото равнище, откакто се води тази статистика, сочат данните на хърватския статистически институт. През април показателят бе 9,4 на сто. На месечна основа инфлацията през май е била 1,4 на сто.

Според ХИПЦ годишната хърватска инфлация миналия месец е била 10,7%. За сравнение показателят за България е на равнище 13,4%.

Най-много са поскъпнали транспортът, храните и безалкохолните напитки, хотелите и ресторантите.

Хърватският премиер Андрей Пленкович коментира пред хърватски медии, че основна причина за ситуацията е „руската агресия срещу Украйна, която доведе до повишаване на енергийните цени, последвани от повишаване на цените на храните, суровините, строителните материали и инфлационния натиск“.

Той каза, че ако е нужно, ще бъдат взети допълнителни мерки срещу инфлацията и подчерта, че в момента правителството има няколко плана и следи ситуацията, изтъквайки, че БВП расте, заетостта е на най-високото си равнище, а безработицата на най-ниското.

Хърватският министър на финансите Здравко Марич отбеляза, че не е лесно да се прогнозира инфлационният тренд до края на годината и че в зависимост от развитието на ситуацията и възможностите ще бъдат приети нови мерки, които да смекчат удара от високите цени върху джоба на потребителите.

Като антиинфлационна мярка от април ДДС на редица основни стоки в Хърватия бе намален.

Анализатори от Raiffeisen Bank очакват поскъпването да продължава и през следващото тримесечие.

Инфлацията като критерий за прием еврозоната

Наред с изискванията към държавния дълг, бюджетния дефицит и валутния курс, желаещите да се присъединят към еврозоната трябва да изпълняват и условия за ограничена инфлация, която да не е по-висока от 1,5 процентни пункта от средната на трите страни с най-ниска инфлация във валутния съюз, като се изключат страните с твърде големи отклонения от средната.

В началото на този месец Европейската комисия и Европейската централна банка (ЕЦБ) отчетоха, че Загреб изпълнява изцяло изискванията за въвеждане на общата валута. В доклада за изпълнението на критериите за членство се посочва, че през последните 12 месеца до април 2022 година хърватската инфлация е била 4,7 процента, което е под 4,9 процента - средната за трите най-добре представили страни, като се изключат държавите с най-големите отклонения.

Наскоро ЕЦБ повиши прогнозата си за средната годишна инфлация и вече очаква тази година тя да достигне 6,8 процента в еврозоната, като се ангажира да направи необходимото тя да се върне към целевото ниво от 2 процента в средносрочен план. За Хърватия анализаторите от Raiffeisen Bank са на мнение, че за цялата година инфлацията ще достигне равнище от 9,2 процента, посочва сайтът "Индекс“. Управителят на Хърватската централна банка Борис Вуйчич, цитиран от местните медии, също прогнозира средна годишна инфлация около 9 процента.

Хърватия бе приета в ЕС през 2013 г. и заедно с България влезе в т.нар. чакалня на еврозоната през юли 2020 година. Следващия месец се очаква Европейският съвет, обединяващ премиерите на страните членки на ЕС, да даде окончателното зелена светлина на присъединяването на Загреб към останалите 19 страни членки на европейския валутен съюз.

Последна актуализация: 10:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
Achtung
преди 3 месеца
Да не би държавния дълг на Хърватия да отговаря на изискването да е под 60% от БВП? Вкараха ги да натрият носа на сърбите изцяло политичеако решение, разбира се, купиха 12 Рафала, а не Ф-16 ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
Petar2015
преди 3 месеца
Каква стъкмистика само. Инфлацията им е 10,7%, върнаха се назад, избраха си период в който е 4,7% и готово - покриват изискването за ниво на инфлацията. Май и ние ще направим същото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
Борката
преди 3 месеца
Съединението НЕ прави силата. Единението прави силата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 4
Solar Power
преди 3 месеца
Съединението прави силата :) Пише го на твоя парламент. Ние също трябва да го приемем защото така или инъче сме с евро в момента с всички негативи, но без позитивите. Ама това трудно ще го обясня на хора от възраждане които вярват,че самолетите ги пръскат :) Както и трудно ще им обясня защо връзването на валута към злато е ГРЕШКА !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 6
Борката
преди 3 месеца
ххерои :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
ing5rov
преди 3 месеца
сиреч, никой не може да спре героите по пътя към обетованото евро ...на екипа на инвестора поздравявам колективно майките им !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още