IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МАЕ: Ядрената енергетика има съществена роля в енергийния преход

Войната в Украйна поставя под въпрос перспективите за развитието на сектора, защото водещите технологии са руски

10:15 | 30.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

В много държави обмислят изграждането на ядрени мощности на фона на високите цени на горивата и в опит да си гарантират енергийната сигурност, пише в анализ Международната агенция за енергетика (МАЕ). Според експертите ядрените мощности могат да играят съществена роля в прехода към нисковъглеродна икономика.

Развитието обаче зависи много от правителствата и индустрията, допълват още от МАЕ. Според анализите нови пикове в цените на петрола и природния газ ще накарат доста управляващи да се замислят за ядрената енергия.

Но в същото време в много държави има сериозна обществена съпротива срещу тези мощности и не може да бъде направена препоръка те да бъдат задължителна част от енергийния микс.

На пазара доминиращи са руските и китайските технологии при изграждането на нови реактори - от 31 реактора, чието строителство е започнало след 2017 г., 27 са с руски или китайски дизайн. По тази причина и войната в Украйна също повдига въпроси за перспективите пред руските конструктори и като цяло за развитието на сектора. Например Финландия вече отказа договор с "Росатом", цитирайки и забавянето на проекта, и рисковете, които се появяват заради военните действия, които започна Москва в съседната си държава.

Според оценките на МАЕ, за да не бъде допуснато повишаването на температурите с повече от 1,5°С през това столетие, ядрените мощности трябва да бъдат удвоени - от 413 гигавата днес до 812 гигавата през 2050 г. Това означава, че през следващото десетилетие годишно трябва да бъдат прибавяни към 27 гигавата ядрени мощности всяка година.

Преди дни от агенцията разпространиха своите прогнози за инвестициите в енергийния сектор, според които през тази година инвестициите в ядрени проекти ще достигнат 49 млрд. евро през тази година. Това е ръст с около 10% спрямо миналата година.

Според анализите на МАЕ ядрените централи намаляват зависимостта от вноса на изкопаеми горива и въглеродните емисии, като същевременно дават възможност за включването на повече зелени мощности в мрежата. В доклада си експертите посочват, че изграждането на устойчива, чиста енергийна система ще бъде по-скъпо без ядрени мощности.

Ядрени централи има само в 32 държави по света, като средната възраст на над 60% от тях е повече от 30 години - основната част от тези мощности са строени след петролната криза през 70-те години на миналия век.Въпреки мерките по модернизация към 2030 г. развитите държави ще загубят около 1/3 от своите ядрени мощности към 2030 г., ако не предприемат действия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още