fallback

Скъпият петрол помага на Русия в краткосрочен план. А след това?

Изтеглянето на западните партньори поставя под въпрос реализацията на важни проекти в сектора

22:31 | 06.07.22 г. 19

В последните месеци руската петролна и газова индустрия са в подем - високите цени на енергийните суровини успяват да държат руската икономика на повърхността и да финансират военните действия в Украйна. Но колко дълго ще продължи това зависи изцяло от развитието на проектите в Арктическо море, пише The Wall Street Journal.

Работата по петролните проекти в региона до голяма степен е повлияна от западните санкции, ограничаващи вноса на технологии в Русия. На този етап поне два големи проекта в региона загубиха и западното финансиране заради ограниченията срещу Москва, коментират източници на американското издание.

Един от проектите, който в дългосрочен план може да пострада, е "Восток Ойл" на руския петролен гигант "Роснефт". Клъстърът от петролни кладенци в Красноярск има потенциал да осигурява до 2% от световния дневен добив на петрол в края на десетилетието. Той е и една от големите надежди на Русия да увеличи производството на петрол в следващите години.

През август 2020 година ръководителят на "Роснефт" Игор Сечин занесе стъклена бутилка с петрол от този проект на руския президент Владимир Путин. По време на срещата и двамата се съгласиха, че суровината е много по-добра от тази от Близкия изток, припомня WSJ.

Плановете на "Роснефт" са находището да бъде разработено до 2024 година, но вероятно реализацията на тези планове ще се отложи поне до 2029 година, сочат прогнози на Rystad Energy. От компанията коментират, че работите вървят по план, но признават, че има предизвикателства.

След началото на военните действия в Украйна много западни компании се изтеглиха от руския пазар, включително и от петролния и газов сектор, или замразиха инвестициите си. Една от тях е енергийният търговец Trafigura Group, който има дял от 10% от "Восток Ойл". През юни компанията замрази руските си инвестиции и коментира, че се отказва от проекта.

Източници на WSJ коментират, че и друг акционер - Vitol Group, с 5% в консорциума, управляващ проекта, също обмисля да се изтегли.

Заради санкциите и Samsung Heavy Industries отказва да доставя договорени оборудване и софтуер за "Роснефт". Русия е сред водещите държави, добиващи петрол, но икономиката ѝ е по-малка от тази на Италия. В страната разчитат на енергийните ресурси, за да оказват политически натиск. Но и за Москва залогът е голям - петролната и газова индустрия осигуряват 40% от приходите в руския бюджет и работа на около 1,5 млн. души.

Самият добив на петрол и газ е поверен на руски компании, но западните компании доставят оборудването и технологиите за тази дейност.

WSJ посочва още, че повечето от 200-те хиляди активни петролни кладенеца в Русия се експлоатират отдавна и са ситуирани на места с тежки метеорологични условия. Някои от тях няма да могат да възстановят производството си, ако бъдат затворени заради липсата на търсене на суровина. На този етап Русия намери решение - Индия и Китай са големи купувачи на руския петрол, но при сериозна отстъпка в цената.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:41 | 13.09.22 г.
fallback