IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Игор Сечин - олигархът, който олицетворява всичко в ерата „Путин“

Като ръководител на държавната петролна компания „Роснефт“, Сечин заема централно място в икономиката на страната

17:39 | 19.03.22 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ръководителят на руската петролна компания &quot;Роснефт&quot; Игор Сечин. <em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Ръководителят на руската петролна компания "Роснефт" Игор Сечин. Снимка: Bloomberg L.P.

Игор Сечин знае по-добре от всеки, че търсенето на истинската любов никога не е вървяло гладко. Amore Vero, яхтата, свързана с ръководителя на държавната петролна компания „Роснефт“, преди е носела името „Света принцеса Олга“, очевидно в чест на Олга Рожкова, втората съпруга на Сечин.

След раздялата им, около 2017 г., според независими руски медии, лодката е преименувана, пише Guardian.

Сечин, съюзник на Владимир Путин, който е описван като втория по влияние човек в Русия, нито веднъж не е заявил публично, че притежава яхтата Amore Vero. Журналист на базираната в Москва „Новая газета“ обаче проследи серия от снимки в Instagram на Рожкова, на които се вижда 86-метровия плавателен съд, движещ се през най-бляскавите пристанища в света. Лодката побира до 14 гости в осем каюти, като разполага и плувен басейн, който се превръща в хеликоптерна площадка. 

Сечин беше санкциониран от Европейския съюз (ЕС) в началото на март, като трябва да се отбележи фактът, че той не присъства в черния списък на Великобритания. Сега френското правителство потвърди, че той е основният акционер в офшорната компания, която притежава Amore Vero. Корабът беше конфискуван от митническите власти близо до Марсилия.

Amore Vero, която струва 120 млн. долара, и други подобни яхти се превърнаха в символи на репресията срещу свръхбогатия елит, гравитиращ около Путин, след като руската инвазия в Украйна предизвика вълна от санкции.

Като главен изпълнителен директор на „Роснефт“, Сечин заема централно място в руската икономика. Петролът, който Москва доставя на различни страни по света, е един от ключовите геополитически инструменти на Путин, а данъците върху компанията носят 1,8 трлн. рубли за руското правителство само през 2020 г. Тези пари биха били достатъчни за финансиране на около 40% от годишния военен бюджет.

сечин2 сечин2

Яхтата Amore Vero. Снимка: Bloomberg L.P.

Може би повече от всеки друг Сечин символизира смесването на политическата и финансовата власт, което става обичайна практика в Русия след хаотичния разпад на Съветския съюз. Той просперира при режим, който се осланя на огромни лични богатства, изградени чрез публични активи.

„Той е един от най-доверените и най-близки съветници на Владимир Путин, както и негов личен приятел“, става ясно от списъка със санкции на ЕС.

На яхтата говорител на „Роснефт“ казва: „Г-н Сечин не знае за присъствието на компания, която притежава този обект“.

61-годишният Сечин разкрива сравнително малко информация за младостта си. Знае се, че той учи френски и португалски в Ленинградския университет в Санкт Петербург. След това служи в руската армия в Ангола и Мозамбик като преводач, според руски медии. Въпреки това, Сечин е широко разглеждан като ключов член на руските „силовики“, бивши членове на руските служби за сигурност, за които се смята, че притежават значителна власт в страната.

С помощта на сегашния руския държавен глава Сечин се изкачва до висшите руски ешелони. През 90-те години на миналия век той работи в кабинета на Путин, когато последният заема длъжността първи заместник-кмет на Санкт Петербург. През 1999 г. Сечин става заместник-началник на премиерския кабинет на Путин, като скоро след това е назначен като заместник-началник на президентския му кабинет.

сечин сечин

Боб Дъдли, бивш главен изпълнителен директор на BP Plc., (вляво) и Игор Сечин (вдясно). Снимка: Bloomberg L.P.

За първи път Сечин се появява в борда на „Роснефт“ през 2004 г., малко преди да поеме активите, контролирани преди това от милиардера Михаил Ходорковски – сега изгнаник, след като лежи 10 години в затвора след разпадането на неговата компания „Юкос“.

След публикуването на материала на Guardian „Роснефт“ изпраща съобщение до медията, в което посочва, че разследванията ѝ са организирани „от бившия главен изпълнителен директор на ЮКОС Михаил Ходорковски“.

„Не е възможно да коментираме запитването на Guardian, тъй като то се основава изцяло на неверни факти и откровени лъжи, публикувани от пристрастни източници и таблоиди“, пише говорителят на руската корпорация. "Всички тези твърдения са опровергани в съответните съдебни изявления“, добавя той.

Въпреки че Сечин изкарва четиригодишен мандат като вицепремиер от 2008 г., вероятно назначаването му за шеф на „Роснефт" през 2012 г. отбеляза нарастващото му влияние в режима на Путин. Под негов надзор компанията сключи сделки с италианската Eni, норвежката Statoil (сега Equinor), китайската CNPC и американската ExxonMobil – тогава водена от Рекс Тилърсън, по-късно назначен за държавен секретар на САЩ от Доналд Тръмп.

ЕС твърди, че Сечин е „възнаграден“ от Путин с „голямо богатство“, което засенчва дори заплатата му в „Роснефт“, изчислявана на цели 11,8 млн. долара през 2015 г. (заплащането на Сечин не беше разкрито в последния годишен доклад на компанията).

„Роснефт“ се отблагодарява за щедростта на Путин. Според ЕС петролната компания е финансирала лозята на дворцов комплекс, използван лично от Путин близо до черноморския курортен град Геленджик.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 8 rate down comment 4
evlogi
преди 2 години
Обърнете внимание каква характерна физиономия на комунистически апаратчик..Роснефт се води държавна компания, смятайте как си ги използват за лични кранчета държавните активи на Русия Путин и шайката му бандити..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
evlogi
преди 2 години
Не го закачай милия, сигурно от един месец насам е на косъм от инфаркта..Спомням си как мааалко преди 24 февруари се хвалеше тука,че продал акциите си на Оксидентъл Петролиъм, щото дивидента им бил паднал на 1 цент на акция, и увеличил с парите позицията си в Газпром..За сведение, точно Оксидентъл Петролиъм през последните месеци е обект на сериозни покупки от самият Уорън Бъфет..И за последният един месец акциите на Оксидентъл Петролиъм са се покачили с близо 50%.Та кво да кажем де, пишман инвеститор е нашият Император...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 2
redcretin
преди 2 години
Импе, тук ли се набута най-много, че сега ревеш като саранска мечка? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 2 години
На базата на закона, по който пPocия нападнаьУкрайна. Сега разбра ли, дребно (в буквален и преносен смисъл) съществ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 12
Императорът
преди 2 години
И на базата на кой закон и решението на кой съд се конфискува частна собственост, само защото може би е на руснак? Така действат само *** !!! Ама нищо де, ако е на Сечин - той скоро ще ви накара да му я платите в десеторен размер с цени на петрола от 100$ и нагоре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още