IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как изменението на климата чупи руския бизнес модел

Затоплянето вече завладява Русия, а съпътстващите ползи от повишаването на цените на енергоизточниците бързо ще се изчерпят

16:07 | 11.07.22 г. 26
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Когато все още беше прието да не се приема сериозно изменението на климата, се разпространяваше измамната шега, че има региони и държави, които ще спечелят от глобалното затопляне. Топенето на ледовете ще освободи място за отглеждане на храна. Популярен пример са сибирските полета в Русия, където вечният лед се превръща в цветущи пейзажи.

На този фон Руската федерация смяташе, че може да се въздържи при договарянето на многостранните и вътрешните цели в областта на климата и се превърна в четвъртия по големина източник на CO2 в света. Освен това бизнесът и политиката спекулираха с идеята за постоянно свободен от лед „Североизточен проход" от Тихия океан до Атлантическия океан, пише в анализ за Makronom Клаус Легеви, ръководител на Panel on Planetary Thinking към университета в Гисен и член на Германския консултативен съвет по глобалните промени (WBGU) от 2008 до 2016 г.

Илюзиите на Русия за климата

Всъщност Арктика просто се затопля по-бързо от Русия, която вече е закачила трикольора си на Северния полюс. Но експертът по енергетика Тейн Густафсон, преподавател в университета в Джорджтаун, наскоро разби всички илюзии с ново проучване. Разтварянето на вечната замръзналост крие не само огромни рискове: сградите може да се срутят, железопътните линии и пътищата да се разрушат, тръбопроводите да се разкъсат, а антракс да се издигне от земята от разлагащите се трупове и да отрови хората и животните. Изтичащият метан също се добавя към парниковите газове. Така да бъде, беше отговорът на руския елит, земеделските земи се увеличиха толкова много през последните години, че Русия един дем може да изнася повече селскостопански стоки, отколкото оръжия, а арктическият регион обещава безкрайни минерални ресурси, включително повече нефт и газ.

Точно в това е проблемът. Преувеличените очаквания затвърждават зависимостите от поетия път в условията на ускорено изменение на климата. А последиците от това, както се вижда от огромните горски пожари, които бушуват в Сибир от няколко години насам, ще доведат до по-нататъшно свиване на горите (а това означава, че световните спасителни въглеродни компенсатори), сушата и екстремните валежи ще унищожат голяма част от рекламираните мечтани реколти. Изменението на климата е обхванало Русия в хватките си и неутрални наблюдатели като Climate Action Tracker оценяват състоянието на страната и нейната политика в областта на климата като „критично недостатъчни", т.е. в най-висока степен на предупреждение. Един от движещите мотиви за бурното разширяване на запад е именно заплахата от недостиг на използваема земя на изток и север. Сегашната съпътстваща полза от повишаването на цените на петрола и газа бързо ще се изчерпи; руснаците също ще гладуват и ще замръзват в този нов свят.

Природата се противопоставя на Путин

Това обединява двете мегакризи - острата война в Украйна и пълзящото, а скоро и галопиращо изменение на климата. Поддръжниците на Украйна се чудят как да забавят Владимир Путин и да развалят имперския му апетит. За военна смяна на режима не може да става и дума, санкциите не изглеждат достатъчно силни (поне в краткосрочен план), военен преврат нито може да се очаква, нито би могъл да успокои някого, няма привлекателни фигури от вътрешната или външната опозиция за руско правителство в изгнание в чужбина, а одобрението за войната изглежда съвсем безпроблемно сред населението, което е държано в неведение от постоянна пропаганда. В такива апоретични ситуации в миналото хората изпадаха в отчаяние. Това би било краят не само на Украйна.

Сега изглежда, че се откроява нова надежда - природата отвръща на удара. Промените в климата, които вече не могат да бъдат пренебрегвани, в съчетание с ускорения енергиен преход, който скоро ще се случи и в Индия и Китай, подкопават бизнес модела на руския елит. Той се основава на добива на минерални ресурси, приходите от които се превръщат във военна сила, която пълни джобовете на олигарсите и държи в подчинение взискателната средна класа. Това петролно и газово шейхство смяташе, че може да се справи без технически иновации - за разлика от Китайската народна република, която демонстрира как модернизацията може да се осъществи дори и без демократизация. И също така за разлика от държавите от Персийския залив, чиито елити биха искали да пренасочат милиардите приходи от петролните ренти към устойчиви производствени зони на фона на напредващата декарбонизация на световната икономика.

Това ще бъде истинската промяна на икономическия режим, която може и да не доведе до демокрация, но ще забави изменението на климата и изчезването на видовете. В сегашната ситуация от решаващо значение са предприемачите, учените, специалистите по информационни технологии, представителите на младото поколение, които в момента се стичат към Дубай, Тбилиси или Берлин от отчаяние или от опортюнизъм, но които могат да предпочетат патриотичната и космополитна перспектива за иновации и развитие пред бягството. Социалните и политическите промени са резултат не само от идеи, но и от интереси. Скоро навършилият седемдесет години Путин вече загуби войната и не би преживял дълго и една пирова победа.

Когато Путин бъде унижен par force des choses (по силата на обстоятелствата), ще настъпи часът на истинските приятели на Русия, които не искат да видят как тази страна се превръща във враг на цялото човечество, заключава Легеви.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 1 rate down comment 1
Alex Silver
преди 1 година
Цуни ми арша, ъпчо. Просто си жалък с тия си напъни за шепа черни гологани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Нищо от това не е вярно. пPocия е далеч от първото място по отделни ресурси, а по най-важния ресурс в света, който е качествено и образовано население, е някъде към Африка. Нямало нужда да се събразява със замърсяването? Ее толкова ти е ай кюто, щом дрънкаш такива глупости. Технологиите са бъдещето и настоящето, технологии, които пPocия няма и неслучайно икономиката и е от африканско-арабски тип, добив и първична обработка на суровини. Без западната технология нито добив ще има, нито пренос. Остави Европа, ние ще се оправим, гледай си москалската мизерия, ако искаш даже хващай чемодана и заминавай от гадната Европа, отивай на светлото бъдеще.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 2
Alex Silver
преди 1 година
РФ е на първо място по притежаваните природни боагатства и ресурси. Русия има добре развита енергетика. При това сега, в този момент, 40% от енергетиката е от екологично чисти източници. РФ има и огромни площи от гори. Тя няма нужда да се напъва да намаля измислените "парникови газове", а трябва да събира такси за пречистването на въздуха на планетата. А когато има суровини, енергетика и промишленост, нещастниците, които са свикнали да живеят на гърба на другите, ще се срещнат с реалностите на живота. В последните години Русия строи много и големи преработващи заводи, които ще преработват суровините в стоки с добавена стойност. Идва краят на простото изнасяне на природен газ и нефт. И сега произвежданото дизелово гориво е с много високо качество. Затова Щатите до последно го внасяха без ограничения. Единствено Русия има възможностите да приложи ефективен метод за добиването на водород от метана, благодарение на добрата си енергетика. Та кой плаче сега на бъдещия гроб на Русия, нека си поплаче, та да му олекне. Европата я пишете бегала, след като здраво се нахендри да се лиши и от суровини и от енергоресурси на изгодни цени. От тук нататък напред е само ямата с киреча.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
Чайниците бая има да се напъват още , докато догонят ЕС , за Усато дори не говорим ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 1 година
БВП на ЕС преди излизането на ЮК беше най-високия в света, 22 трилиона. След излизането ЕС вече е на второ място, след САЩ. Незнаещ и неграмотен, но плямпащ общи приказки и глупости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 1
prodigal
преди 1 година
Ми, то и Китай стана по силен от Европа и мери сантиметри със САЩ с помощта на техните собствени технологии, не знам дали е честно, но е факт. На края на мача има коментатори, като теб, и купа за шампиона.... ;)П.С. Ще се науча как се пише милиярд, когато ми се наложи... Дано не ме постига такова проклятие :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 1
0pk
преди 1 година
Евахти, даже планета е срещу Путин, а? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 1 година
А относно приличащата на мумия икономика на пPocия, добива на нефт и га, както и транспортирането им, зависи от западните технологии. Цялата икономика на москалите е от африканско - арабски тип, тоест, добив и първична обработка на суровини и земеделие, изцяло зависимо и от семена и от механизация от Запада. Общо взето - бензиностанция със западни колонки с ракети и впиянчен персонал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 1 година
пPocия стана първа по пшеница, благодарение на семената от Запад. Не е лошо да поназнайва човек нещо, преди да плямпа. И вземи научи как се пише "милиЯрд".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 3
prodigal
преди 1 година
Русия, Канада и т.н. имат, огромни относително северни територии, и само печелят от затоплянето на климата!Номер 1 по производство на зърно в света е Русия в момента, без Монсанто и бай Санто.. , именно заради климата.Нефт и газ трябват за всичко, и предимно за химия. В 21 век да гориш нещо за отопление е архаизъм, но до момомента даже и за това се ползват дори и в Европа. С по-високите цени ще се прецизират истинските ползи от тях.Борбата тук е за златня милиярд население, което явно не може да удържи останалите които искат нормален живот, а Русия е якото момче в другия лагер.ОК, ние сме бронз, но 80% от света са шляка и тази шляка иска нови избори и нови по-справедливи правила на играта ;)Та така ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още