fallback

Пенсиите – римско наследство, което се нуждае от реформа

Увеличената продължителност на живота означава, че се нуждаем от повече пенсионни спестявания

18:01 | 23.07.22 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Животът на римския войник не е бил идеален. Много маршове и много битки. Но за онези, които са оцелели, не е било лошо: те са се възползвали от първата официална пенсионна схема в човешката история, пише за Financial Times Мерин Самърсет Уеб, главен редактор на MoneyWeek.

През 13 г. пр. Хр, Цезар Август въвежда система, финансирана от данъци, която плаща на всички, които са служили 25 години, еднократна сума, равняваща се на 13-годишната им заплата, заменяйки предишната система на малки дарения на земя.

Можело е също да имате различни бонуси за военни кампании, в които сте участвали, плюс спестявания и малко плячка.

Не-римляните пък са получавали добър стимул: римско гражданство, което им е давало право да гласуват, да притежават собственост и да бъдат избирани на длъжности.

Съберете всичко и, с плячката, земята и еднократните суми, някои ветерани са били доста доволни – което било добре дошло, като се има предвид, че след пенсиониране им е било позволено да се оженят за някого, с когото да харчат всичко това, или поне да признаят съпругите и децата, които на практика вече са имали - римските войници технически не са имали право да се женят.

Интересното във всичко това е колко малко - поне на пръв поглед - са се променили нещата оттогава (като изключим женитбата и плячката).

Повечето работници в Обединеното кралство вече ще бъдат част от пенсионна схема с автоматично записване. Ако внасят минималната сума и работодателят им прави същото, и работят 30 години - което изглежда разумно предвид очакваната продължителност на живота - комбинираната стойност при пенсиониране, заедно с държавната пенсия, ще бъде приблизително същата като тази на римския войник. Предполагам ръст на средния доход и възвръщаемостта в Обединеното кралство от 5% годишно.

Това звучи добре и е така. Но има съществена разлика: средната продължителност на живота на римския мъж е била 41 години. Очакваната продължителност на живота на средния жител на Обединеното кралство е доста по-висока: около половината от бебетата, родени през 2007 г., ще доживеят до 103 години при сегашната тенденция, според професор Сара Харпър, директор на Оксфордския институт за застаряване на населението, която говори на събитие на F&C Investment Trust през юли.

Това е хубаво нещо, разбира се. Кой не иска да живее по-дълго? Но идва с негативни последици за пенсиите. За първи път нарастването на световното население се дължи колкото на новородените, толкова и на дълголетието. И до 2070 г., поне според прогнозите на ООН, ниските нива на раждаемост ще доведат до свиване на глобалното население и ускорено стареене.

2070 г. изглежда много далеч. Но ако сте на 20 г. сега, това ще бъде моментът, в който липсата на раждаемост спрямо предходните десетилетия ще означава, че коефициентът на зависимост (пенсионери/работещи – бел. прев.) ще се влоши още повече - няма да останат много работници, които да плащат данъците, за да финансират вашите държавна пенсия и медицински разходи.

Също така, това ще бъде точно времето, когато ще искате да получите достъп до вашите пенсионни спестявания - за да финансирате предстоящите 30 години на заслужен отдих.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:12 | 13.09.22 г.
fallback