IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Израел предупреди за „новата ос на злото“

Тристранната среща на върха между Русия, Иран и Турция се възприема от анализатори и като ясно обявяване на война на Джо Байдън

18:15 | 21.07.22 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>&nbsp;Снимка: EPA/SERGEI SAVOSTYANOV</em></p>

 Снимка: EPA/SERGEI SAVOSTYANOV

Пътуването на Владимир Путин оказва влияние и след края си. Във вторник вечерта президентът на Русия се срещна с колегите си от Иран и Турция в Техеран - сега срещата на върха се анализира интензивно в Израел. Демонстративната дружелюбност на Русия към Иран е предупреждение за всички съюзници на САЩ в Близкия изток, твърдят в Ерусалим.

Всичко това затвърждава и разделението на Близкия изток, твърди изследователката на Русия Ксения Светлова, която преподава регионална външна политика в Еврейския университет в Ерусалим. Сега има „ос САЩ-Израел-Саудитска Арабия и ос Русия-Иран-Беларус-Северна Корея". Тя нарича последната „новата ос на злото". Бъдещата му динамика ще застраши Израел, опасява се Светлова, цитирана от Handelsblatt.

Тристранната среща на върха се възприема от Светлова и като ясно обявяване на война на Джо Байдън. От Ерусалим и Джеда миналата седмица президентът на САЩ призова Израел и арабските страни да се противопоставят на нарастващото руско, китайско и иранско влияние.

Израел и САЩ са особено загрижени за заплахата от ядрени оръжия в Иран. В краен случай САЩ няма да се поколебаят да използват сила, за да избегнат ядрена заплаха от страна на Иран, заяви американският президент.

За действия срещу Иран САЩ разчитат на обединен Близък изток и по-тясно сътрудничество между Израел и арабските му съседи. Бившите съперници установиха дипломатически и икономически отношения, подчерта Байдън - препратка към сближаването на няколко арабски държави с Израел по силата на т.нар. споразумения от Абрахам. Саудитска Арабия все още не признава Израел, но наскоро обяви отварянето на въздушното си пространство за полети от и до Израел.

Основна тема на президентството на Байдън е съревнованието между системите; той е убеден, че демокрациите са по-добри от авторитарните режими. В Израел това изказване на Байдън беше посрещнато особено добре: "Няма да оставим вакуум в Близкия изток, който Русия или Китай да запълнят."

Политологът Светлова оценява пътуването на Путин до Техеран като отговор на тази нова близкоизточна дипломация от страна на Байдън. Путин е искал да покаже на американския президент, че не е изолиран и работи върху силово-политическа противотежест на този евентуален нов съюз.

Ядрената сила Северна Корея реагира наскоро и на засилените дипломатически инициативи на САЩ в региона. Пхенян заяви, че ще увеличи собствената си военна мощ.

В Израел обаче икономическите теми на тристранната среща на върха в Техеран също бяха посрещнати с интерес. По-конкретно, газовото споразумение между Русия и Иран на стойност милиарди евро, което беше обявено преди началото на срещата на върха. Експертът по Иран Мачей Войтал смята, че то има за цел да подчертае, че иранско-руското сътрудничество в енергийния сектор работи по-добре от това между Саудитска Арабия и САЩ.

Русия е твърде слаба в икономическо отношение, за да стабилизира Иран

Ръководителят на инвестиционната компания Amtelon Capital обаче посочва, че това е само декларация за намерения. Преди четири години, пояснява той, Москва вече е имала намерение да се включи интензивно в иранската газова промишленост. „Но нищо подобно не се случи", казва Войтал. Путин иска да даде да се разбере, че инвестира в Иран, докато всички останали се въздържат.

Ето защо Войтал гледа на анонса преди всичко като на „политическо изявление". Путин едва ли би могъл да окаже икономическа подкрепа на Иран, тъй като двете страни произвеждат сходни продукти и всъщност са конкуренти.

Понастоящем двустранната търговия възлиза на два милиарда долара годишно, което представлява два процента от общата външна търговия на Иран. През януари иранският президент Раиси заговори за петкратно увеличение. Въпреки това Иран можел да бъде полезен на Русия като център за заобикаляне на санкциите. "Русия използва иранската инфраструктура, за да продава в страни като Пакистан или Индия", казва Войтал.

Във военно отношение също има малко възможности за сътрудничество между Русия и Иран, казва израелският анализатор на Близкия изток Ехуд Яари. Путин би искал да закупи безпилотни самолети от Иран, а Техеран мечтае да оборудва своите изтребители и танкове с руска технология. Но това е нереалистично, казва Яари.

Москва се нуждае от своята оръжейна индустрия за войната в Украйна. А Техеран не е в състояние да достави достатъчно безпилотни самолети, защото аятоласите ще трябва да инвестират в заводи. Но преди всичко: иранските дронове летят с двигатели от Европа, които не могат да бъдат закупени заради санкциите.

Израел пък се счита за световен лидер в областта на технологиите за дронове. Повече от десет години Израел използва безпилотни самолети, за да атакува цели в ивицата Газа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 3 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Всъщност Иран и пPocия са конкуренти, а не съюзници. За всеки барел санкционен петрол. Наскоро Иран почна да надцаква москалите по отстъпки по тоя повод. Еедоганчо е там за алтш-вериша, да купи нещо евтинко от свалилите *** ирански и москалски аятоласи. Та това е цялата работа, световни парии си реват един друг на рамото и си обещават някви глупости, докато ердоганчо ги оглежда кой първи да изпецка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 2
julian12
преди 1 година
Тоя бая неща не осъзнава. Много е кух горкия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 2
julian12
преди 1 година
Сегашната Ос на злото е заплашена от новата Ос на злото. Хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 1 година
ооо, виш от *** си мислите че тоая война сте я спечелили, хахахахах! Я кажи след разпада на ссср, колко земя загубиха *** ! ей сега иде ново разпадане и да ви е честито на вички копейки !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 4
ledosvetlenie
преди 1 година
Соларка крайно време е да обясните в депото че споменаването на финландската война в контекста на Украйна не работи във ваша полза - По време на финландската война Финландия губи 10% от най хубавите си земи - Аналогията е същата с Украйна но тук става въпрос за над 25% от най хубавите земи на Украйна - А иначе и руснаците нямат нищо против финландците и укрите да разправят после че били спечелили войната
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 2
Solar Power
преди 1 година
Кой е руския дипломат ? Лавров ? То и *** навремето беше такъв и каза,че във Финландия пускат хуманитарна помощ вместо бомби , но всъщност си бомбеха яко :) Е затова измислиха и молотовките... Уж си учител а не познаваш елементарни неща. Вземи накрая прочети за тази Финландска война ! Барем ти светне някоя лампа ... ако има такива :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 1
Solar Power
преди 1 година
Ако Турция излезне от НАТО би било перфектно !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 3
Solar Power
преди 1 година
нацитата слагат Z :) Освен това и русия и иран работят за износ на енергия. Кой ще я купува ? До 4-5 години ще ползваме водородни клетки и ток. Петрол и газ са бита карта и изобщо не влизат в плановете на ЕС след 2030-та да няма произведени коли с ДВГ :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 4
Зайо Байо
преди 1 година
Поправете си заглавието, имате голяма грешка. Трябва да стане Ксения Светлова предупреди за новата ос на злото ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 9
Императорът
преди 1 година
За да има стойностна дипломация, трябва да има качествени и квалифицирани дипломати. Западът няма НИТО ЕДИН такъв. Нaркоманът съливан, живoтното лиз тръс, злобният и глyпав борел... те не просто са некaдърни, те са и аматьори. Руските дипломати са ПРОФЕСИОНАЛИСТИ. Те си имат в Москва специален институт, който обучава такива кадри. Отделно, за да те пуснат да водиш преговори на високо ниво, трябва да имаш поне 20 години стаж в дипломацията. Може би И затова т.нар. "запад" не иска да преговаря с Русия. Западните дипломати приличат на слаб, но с голяма уста боксьор, който като трябва да се бие със световен шампион, хваща го шубето и почва да се усуква и да се измъква. Докато плюят и губят съюзници, Русия мобилизира нови и нови държави около себе си. От началото на войната, към лагерът на САЩ не се присъедини НИКОЙ. Дори напротив - очевидно САЩ губят Турция и Арапия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още