IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленият преход направи пазарите на изкопаеми горива нестабилни

Скъпият петрол и газ направи богати добиващите компании и търговците, но тежи на потребителите

09:53 | 31.07.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Зелената енергия трябваше да бъде несигурната, пише в коментар The Wall Street Journal. Но спасяването на Uniper от германската държава показва друго - Русия се оказа ненадежден партньор и нещо по-важно - зеленият преход прави пазарите на изкопаеми горива несигурни и нестабилни.

Енергийните системи са консервативни - съдържат съоръжения за производство на енергия, чийто живот е дълъг, а от другата страна са потребителите, чието потребление също е консервативно. Промените като цяло изглеждат измамно бавни, особено когато новите проекти се изграждат за години, а оборудването, което потребява енергията, е скъпо за заместване. Но тази нееластичност на търсенето и предлагането може да предизвика и големи колебания в цените, особено когато липсва балансът на пазарите.

Доскоро природният газ се разглеждаше като безопасен и надежден енергоизточник, който да подпомогне масовото навлизане на зелените технологии. Той беше признат от Европейската комисия (ЕК) като транзитно гориво, а съвсем наскоро и Европеският парламент потвърди, че газът и ядрената енергия са допустими в зеления преход.

Затова и Uniper без особени притеснения заложи на руския природен газ. Но не отчете, че Москва ще "военизира" енергетиката си и се наложи да купува газ от спотовите пазари, за да спази уговорките си. За да избегне фалит на компанията, германското правителство отпусна 15 млрд. евро под формата на кредитни линии и ликвидни средства.

Uniper  всъщност е газовият бизнес на E.On, която се раздели през 2016 година, и се насочи основно към възобновяемите енергийни източници, мрежи и крайни потребители. Само шест години след тази раздяла, газовото подразделение, което обещаваше сигурни доставки, е в криза, което не говори добре за бъдещето на сектора на днешните бързо развиващи се енергийни пазари, пише още WSJ.

Съдбата на компанията покзава, че ако енергийните пазари останат същите, то политиката винаги ще играе прекалено голяма роля на тях. Възобновяемата енергия създава нови геополитически играчи, но в същото време ще изтика на заден план старите. Руският президент Владимир Путин днес използва газа като геополитическо оръжие срещу Европа, но неговата сила ще изчезне, когато светът стане зелен, посочва още изданието.

Ситуацията на пазарите днес може да насърчи зелената трансформация - въпреки високите цени на суровините, инвестициите в изкопаеми горива все още са ограничени. Не така стоят нещата обаче със зелените проекти - те са търсени от инвеститорите заради все по-ниските им цени. В някои части на света вече е по-евтино да изградиш соларна или вятърна централа, отколкото конвенционална централа на газ или въглища. Скъпите изкопаеми горива също намалявт желанието за изграждане на подобни мощности.

Реално високите цени на петрола и природния газ носят големи печалби на добивните компании и търговците, но притискат потребителите. Енергийните компании като Uniper са в положение да бъдат спасявани с парите на данъкоплаците, а други са поставени под натиск от правителствените мерки, като допълнителни данъци и таван на цените, с които Европа се бори с високите енергийни цени.

Развитите държави от години са свикнали да имат евтини и надеждни енергоизточници. А какъвто и да е изходът от войната в Украйна, това време скоро няма да се повтори, пише в заключение WSJ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
aldy
преди 1 година
По-скъп от газовите централи е само този от ядрените === Да бе, страхотна обла мисла! Затова нашите продажници се скъсаха да продават евтината електроенергия от АЕЦ "Козлодуй" на външния пазар, защото така реализират най-големи печалби. У нас в момента най-евтината електроенерргия е точно от АЕЦ, обла зелко. И щяхме да имаме почти два пъти повече мощности, ако не бяхме затворили четирите реактора ВВЕР 600, които и сега отговарят на условията за сигурност. Никой не ни е насилвал за това. Просто сервилнечене на господарите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
Само да попитам : Скъп ли ви е зеленият водород ?! А токът от батерии ?! А батериите скъпи ли са ?! Или да завърша . С 1000 кубика газ се произвежда в оптималният случай с най-модерните турбини 11МВтч ток , което не е реалният , реалността е около 50-70% от това . Поглеждаме TTF - 195 евра за мегават или х 10,55 = 2057 евра за илядо кубика , което е 187 евра цена на производител само за газ , без амортизации и режийни , без банковите заеми и лихвите ... Некой нещо ми обясняваше за зеленият водород и ток от ВЕИ ... :))) ... По-скъп от газовите централи е само този от ядрените ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още