IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Да бъде ли съден Тръмп или не? Това все повече е въпросът в САЩ

Изправянето на бившия президент на подсъдимата скамейка рискува граждански конфликт, но бездействието също е опасно, като последната дума ще има Байдън

18:07 | 02.08.22 г. 20
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Подобно на Хамлет, Мерик Гарлънд има репутацията на човек, който агонизира, решавайки дали и кога да действа, пише Едуърд Люс за Financial Times. Натискът върху правосъдния министър и главен прокурор на Америка да повдигне обвинение срещу Доналд Тръмп за възпрепятстване на Конгреса и дори противодържавна дейност се засилва, откакто тогавашният президент се опита на 6 януари 2021 г. да повлияе на резултата от президентските избори. За разлика от Хамлет, Гарлънд не може да излее в монолог най-дълбоките си мисли. И все пак наскоро непроницаемият бивш съдия се доближи до потвърждаване на съобщенията, че Министерството на правосъдието на САЩ наистина провежда наказателно разследване срещу Тръмп. „Никой не е над закона в тази страна“, каза Гарлънд. „Не мога да го кажа по-ясно от това“, допълни той.

Отговорността на Гарлънд е трудно да бъде подценена. Никой президент на САЩ, настоящ или бивш, не е бил съден за федерално престъпление, камо ли осъден. Ричард Никсън, който предпочете да подаде оставка, вместо да бъде изправен пред започналата процедура по импийчмънт срещу него, беше бързо помилван от наследника си Джералд Форд. Дори Никсън да беше обвинен, това не би могло да се сравни с днешен процес срещу Тръмп. За разлика от Никсън, Тръмп има право да се кандидатира отново и показва всички признаци, че ще го направи. Ако се позовем на тръмпизма, поставянето на възможния следващ президент на подсъдимата скамейка по време на подготовката за следващите избори би било „безпрезидентско“ (от unpresidented - игра на думи от лапсус в социалните мрежи на Тръмп, бел. ред.). То също би рискувало граждански конфликт. Въпреки че хватката на Тръмп над Републиканската партия може да се каже, че се разхлаби през последните месеци, той продължава да разполага с предаността на милиони американци, много от които въоръжени.

Срещу това Гарлънд трябва да претегли потенциално огромната цена от въздържането от правни действия. В продължение на два месеца на американската общественост бяха подложени най-убедителните изслушвания в Конгреса след разследванията на аферата "Уотъргейт" през 1974 г., които свалиха Никсън. Водени най-вече от Лиз Чейни, представителката на Конгреса от Републиканската партия, телевизионните зрители чуха уличаващи Тръмп свидетелства от влиятелен списък от бивши служители на Белия дом, адвокати на Тръмп, републикански функционери и дори членове на семейството на бившия президент. Комисията към Камарата на представителите за метежа от 6 януари е до голяма степен демократическа по състав, но нейните свидетели са почти изключително републиканци.

Изслушванията не оказаха особено влияние върху общественото мнение в САЩ. Всъщност слабият рейтинг на одобрение за Джо Байдън достигна нови дълбочини, откакто те започнаха. Повечето избиратели са заети с икономически тревоги. Но доказателствата, събрани от комисията, засилиха светлината на прожекторите върху Министерството на правосъдието на Гарлънд – нейната основна целева аудитория. Според ​​Washington Post министерството е подложило на разпит няколко бивши служители на Тръмп, включително Джефри Кларк, бивш старши адвокат във ведомството, чийто дом във Вирджиния беше претърсен от органите на реда през юни. Кларк, който се смята за бъдещ правосъден министър и главен прокурор, ако Тръмп спечели през 2024 г., беше изведен призори по пижама, докато къщата му беше обърната с главата надолу. Кларк беше единственият служител на Министерството на правосъдието, който беше готов да подкрепи фалшиви списъци с електори (които гласуват по време на президентски избори от името на всеки щат, като броят им зависи от населението му – бел. прев.) по заповед на Тръмп. Най-малкото, подобни полицейски набези не се правят за дребни риби.

Последна актуализация: 12:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 1 година
в сащ, може... в русия не!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 0 rate down comment 2
Petar2015
преди 1 година
Милиардер може ли да бъде осъден? Тези хора по принцип са над закона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 2
julian12
преди 1 година
Само дето няма за какво да се захванат да го съдят, за разлика от изкуфелия Джо, който заедно със семествотот му има тонове доказателства да го тиквнат в панделата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 0 rate down comment 4
khao
преди 1 година
нито един, ти на това бомбардировка ли му викаш? То немаше нито един срутен квартал или къща, да видиш как бомбят рашистите... това родилни домове, детски градини, ясли !... плюс това нали говореше че е виновен за войната със сърбия.... ти малоооумен, ама не се опитвай и мен да ме правиш такъв!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 2
Selqnin
преди 1 година
За сажаление предстои кървава баня. Едва ли ще остане в границите на САЩ. Боя се че ще пламне целия свят :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 2
ing5rov
преди 1 година
при кой американски президент НАТО бомбардира Белград ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
тоя има речник от 100-120 думи , са и факти ако искаш , ще му оплетеш мисловните процеси . той не може да стигне нивото на средностатистически тъъъпанар от речников запас с 500 думи , искаш да съобразява и съпоставя ... :))) ... мучи си там едни и същи фрази и се гордее , че може да ги повтаря без да ги копира ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 1 година
глууупак, на мен ли ще ми разправяш за тая война... дето израстнах до нея и с нея! Добре ги избомбиха, даже им е малко на тия измекяяри, мразещи българи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 4
ing5rov
преди 1 година
НАТО срещу Югославия: Защо Бил Клинтън бомбардира Белград ... чети влашки пъпеш ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 3
khao
преди 1 година
клинтън встъпва в длъжност 93та, войната запопва 91.... сега верно че си тъъъъп, ама поне си измисляй така че да съвпада като дата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още