IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Инфлацията във Венецуела ще достигне 1600% през 2017 г.

Икономистите очакват страната да поиска спасителен заем от фонда

16:54 | 18.07.16 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

На фона на битката на повечето развити икономики да повишат инфлацията си никой от тях не би искал ситуация като тази във Венецуела.

Инфлацията на потребителските цени се очаква да достигне 480% през тази година и 1640% през 2017 г., показват данните на Международния валутен фонд (МВФ), цитирани от MarketWatch.

Недостигът на медицински консумативи доведе до ситуация, в която кърмачета и други болни пациенти умират от лечими болести. Ситуацията е толкова лоша, че военните поеха контрола над хранителните запаси, с което правителството даде още повече мощ в ръцете на въоръжените сили. Войници охраняват празните рафтове в магазините за хранителни стоки.

Докато икономическата опасност за Каракас се увеличава, не е чудно, че мнозина икономисти смятат, че нацията скоро ще трябва да поиска спасителен заем от МВФ.

Но Венецуела, чието правителство прекъсна връзките с фонда преди повече от едно десетилетие под управлението на бившия социалистически автократичен лидер, Уго Чавес, не се е опитала да възстанови отношенията с най-големия световен кредитор при извънредни ситуации.

„Няма промяна в отношенията между фонда и Венецуела”, заяви говорителят на МВФ Джери Райс, като добави, че фондът е поискал възстановяване на връзката с венецуелските власти, но не е получил обратен отговор.

Китай, желаещ да се възползва от слабите политически отношения, които много африкански и латиноамерикански държави имат със САЩ и западни институции като МВФ, предостави на Венецуела заеми на стойност 10 млрд. долара през миналата година, за да може страната да се задържи на повърхността, припомня Wall Street Journal. 

Тези заеми за закърпване на държавния бюджет не изискват дълбоки политически реформи, които според икономистите са от жизненоважно значение за всяка влошаваща се икономика. 

В своята най-груба оценка, дадена през април,  МВФ посочва, че  политическата несигурност и възобновеният спад в цената на петрола задълбочават съществуващите макроикономически дисбаланси в южноамериканската страна.

Венецуела не е първата страна с хиперинфлация и вероятно ще изстрада същите симптоми като предишни жертви. „Доларизацията“ е изкарала много страни от хиперинфлацията и това може да се случи в крайна сметка и с Венецуела, докато хората обменят активите си в по-стабилни валути – със или без съгласието на правителството.

Междувременно прогнозите за много други страни са да не позволяват на инфлационното чудовище да порасне още повече. Очаква се Южен Судан и Украйна (с 49% инфлация през 2015г.) да свалят инфлацията до едноцифрен процент до 2020 г., но пък Йемен (10%) да бъде единствената друга страна освен Венецуела с двуцифрена инфлация.

Още по темата четете тук. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Slavi.13
преди 7 години
САЩ не купуват от тях петрола и резултата е катастрофа. Кога това ще се случи и с арабюхите?!Дано по скоро зависимостта от петрола да намалее реално и драстично !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
Jay Gould
преди 7 години
А един куп хора в Инвестора ме псуваха с благословия на админите, преди 1-2 г. и обясняваха, че във Венецуела всичко цъфти и прецъфтява. Странна промяна за комунистическо ислямския сайт е тази статия :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
Ivan.r
преди 7 години
Поредният комунистически екскремент*Ще те удавят в минуси, brace yourself.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 0
bgMan
преди 7 години
Поредният комунистически експеримент.Даже е и отново с петолъчка на знамето.И те накрая молят най-големите си врагове да ги спасяват от заслужените резултати на собствените им глупости и безумия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още