IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Инфлационното чудовище на Венецуела

Тази година се очаква темпът на инфлацията в страната да се ускори четири пъти до 482%, но по-страшното предстои

14:24 | 03.06.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Положението във Венецуела може да е зле сега, но предстои да стане много, много по-лошо, коментира HowMuch.net, и графиката днес илюстрира именно това. Тя представя глобалните прогнози на Международния валутен фонд за безработицата и инфлацията по държави до 2020 г.

Безработицата е изобразена чрез няколко цвята, като зеленото означава, че нивата са добри (под 10%), жълтото е по-зле (между 10 и 20%), а червеното – ужасна безработица от над 20%. Инфлацията е свързана пък с размера – колкото по-голяма е една страна, толкова по-бързо се обезценява валутата.

САЩ продължават да са зелени със сравнително малък размер на инфлацията – от 0,12% през миналата година до пиковите 2,49% през 2019 г. Това обаче е нищо в сравнение с бъдещето пред вече обеднелите граждани на Венецуела.

Още миналата година страната вече имаше най-лош процент на инфлация от малко под 122%. Това е почти два пъти и половина повече от втората най-лошо представяща се страна по този показател – новосъздадения, неразвит и разкъсан от войни Южен Судан (53%). Тази година се очаква темпът на инфлацията във Венецуела да се ускори четири пъти до 482%.

Всяка година равнището се влошава, като единственото успокоение е, че темпът на ускоряване на инфлацията се забавя. От тази година до следващата инфлацията ще се ускори 3,5 пъти, достигайки 1643%. От 2017 до 2018 г. темпът на нарастване ще бъде около 1,75 пъти до 2881%. Инфлацията може да достигне 3497% през 2019 г., което е 1,2 пъти повече спрямо предишната година, а през 2020 г. - да е само с 1,1 пъти по-зле от 2019 г.

Ниските нива на инфлация са норма за повечето икономики: цените на стоките и услугите нарастват в съответствие със заплащането, нужно за произвеждането им, но промяната е постепенна и стойностите на валутите са сравнително стабилни. Хиперинафлацията е кошмарният братовчед на „нормалната“ инфлация: парите се обезценят бързо, осезаемо и драматично, а цените съответно се изстрелват нагоре.

Венецуела не е първата страна с хиперинфлация и вероятно ще изстрада същите симптоми като предишни жертви. „Доларизацията“ е изкарала много страни от хиперинфлацията и това може да се случи в крайна сметка и с Венецуела, докато хората обменят активите си в по-стабилни валути – със или без съгласието на правителството.

Междувременно прогнозите за много други страни са да не позволяват на инфлационното чудовище да порасне още повече. Очаква се Южен Судан и Украйна (с 49% инфлация през 2015г.) да свалят инфлацията до едноцифрен процент до 2020 г., но пък Йемен (10%) да бъде единствената друга страна освен Венецуела с двуцифрена инфлация.

Червеният цвят на Венецуела предполага връзка между необузданата инфлация и високата безработица, но тази връзка не е толкова праволинейна. През 2015 г. Испания, Гърция и Южна Африка са с по над 20% безработица, но първите две страни преминават през дефлация. До 2020 г. се очаква само Южна Африка да има безработица от над 20%.

Дефлацията също не е особено забавна. Тя повишава дълговете, което води до слаби инвестиции и може да удължи периода на икономическа депресия.

Други графики можете да разгледате тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 14 rate down comment 2
Manyface God"
преди 7 години
Къде са ободряващите коментари в подкрепа на социализма и вождовете?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още