IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Венецуела въвежда режим на тока

Заради сушата водноелектрическите централи не успяват да произведат достатъчно енергия

15:14 | 22.04.16 г. 3
<p>
	Язовирът Гури, от който се генерират 70% от електроенергията в страната. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Язовирът Гури, от който се генерират 70% от електроенергията в страната. Снимка: Ройтерс

Венецуела въведе режим на тока в цялата страна, за да пести енергия, предаде БТА. Заради сушата водноелектрическите централи не успяват да произведат достатъчно енергия.

Токът ще спира по четири часа на ден в цялата страна най-малко за 40 дни или докато се стабилизира нивото на водата в язовира Гури, от който се генерират 70% от електроенергията в страната. 

Същевременно един от най-големите производители на бира във Венецуела, компанията Полар груп обяви, че заради недостиг на ечемик ще спре производството на бира от 29 април. Ечемик не се култивира в страната, а компанията вече не може да го внася от чужбина. Това ще засегне пряко 10 000 служители, а индиректно ще бъдат засегнати над 300 000 души, сред които търговци и доставчици.

Венецуелската икономика е на ръба на колапса. Страната има чужди заеми на стойност милиарди долари. Инфлацията е най-високата в света. Заради кризата тази седмица правителството сведе работните дни само до два.

За да се пести ток, страната ще премести стрелките на часовниците с половин час напред от 1 май. Президентът Николас Мадуро дори призова жените да не ползват дълго сешоарите, когато си изсушават косата след къпане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
bgMan
преди 8 години
Пример за истински комунизъм - недостиг на вода, електричество, други суровини за почти всички жизненоважни производства и пари.Защо толкова години са оставили енергетиката си да зависи от водата в 1 язовир? Не са ли чули за климатичните промени или и те са от тези дето вярват, че това са измислици на някое световно лоби?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още