IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британските служители ще се върнат в офисите чрез убеждаване

Правителството трябва да се погрижи да не легитимира лошите управленски практики

17:30 | 15.08.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Британското правителство има силно желание да върне служителите в офисите. По-разумните доводи определят, че това е в интерес на самите работници: финансовият министър Риши Сунак твърди, че за по-младите служители ще е добре повечето лично време с висшия персонал, изграждайки мрежи, които да им помагат да се справят и да намерят това, което могат да бъдат техни дългосрочни ментори. Много по-малко убедителни бяха коментарите в понеделник от анонимен министър, че държавните служители трябва да намалят заплатите си, тъй като спестяват разходите за пътуване до работното място, добавяйки, че е трудно да се разбере дали работниците всъщност си вършат работата или просто гледат телевизия, пише Financial Times в редакционен коментар. 

Експериментът с новите работни практики, предизвикани от пандемията, показа, че по-гъвкавото работно време може да бъде полезно както за служителите, така и за работодателите - улеснявайки работниците да балансират различните си ангажименти, като същевременно се намаляват разходите за поддържане на скъпи офиси в градските центрове. Това също е шанс да се подкрепи правителствената програма за „изравняване“, като се насърчат високоплатените работници да се изнесат по-далеч от Лондон. Представата, че домашните работници кръшкат, не е подкрепена с доказателства.

Коментарите, че работниците трябва да се върнат в офиса, ако искат да бъдат повишени, от бизнес министъра Куаси Кортен, рискуват да легитимират лошите управленски практики. Намерението на Кортен може би е било просто да заяви, че сред многото предимства на офиса е времето лице в лице, което работниците получават с мениджърите. Но неговото твърдение може да бъде разбрано погрешно: бизнесът винаги трябва да използва обективни мерки, за да идентифицира най-добрите кандидати.

Точно като бизнес лидерите, министрите трябва да подчертаят многобройните ползи от това всички работници да са на едно и също място поне в част от седмицата. Сунак е прав, че е особено полезно за по-младите работници и начинаещите да създават лични връзки с колегите си - което е много по-лесно присъствено, отколкото чрез видео разговори. Много от по-младите работници също така нямат удобните домашни офиси на по-възрастните си колеги и трябва да делят работното пространство в тесни апартаменти. Работата по домовете може да бъде добра при интензивен фокус, но бързото сътрудничество и креативността са много по-трудни за постигане по имейл, отколкото лице в лице.

Остава по-малко вероятно британците да се върнат на работното си място, отколкото техните колеги в други страни. Според данните за мобилността на Google броят на работещите британци е намалял с около 40 % в сравнение с обичайното, срещу около 30 % в САЩ и Германия. Това може частично да отразява разпространението на делта варианта и страхът той да бъде прихванат дори от ваксинираните; дори без симптоми, положителен резултат от теста може да доведе до отменени летни ваканции и период на самоизолация. Работодателите също не са склонни да налагат връщане в офиса, докато случаите все още са толкова много.

Разликата между Обединеното кралство и други страни е по-малка, когато става въпрос за връщане на вечерящите в ресторантите и на пиещите обратно в баровете. Данните на Google установяват само 7% спад в търговията на дребно и ресторантите, което е сравнително сходно с другите държави. Това може да отразява както негативното отношение към пътуването до работа, което предшестваше пандемията, така и опасенията след Ковид, че хората трябва да се тъпчат в лошо вентилиран транспорт в час пик. Едно от решенията може да бъде работодателите да бъдат гъвкави, като предлагат различни работни времена.

Заплахите за намаляване на заплатите са контрапродуктивни за шефовете, които се опитват да накарат работниците да се върнат. Работодателите, които искат да видят запълнени бюра и жужащи столови, трябва да се съсредоточат върху убеждаването, а не върху принудата, за да привлекат работниците обратно. С коментарите си за държавните служители министрите се люшнаха опасно близо до второто. Бизнесът не трябва да прави същата грешка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
nikiangel
преди 2 години
Много пари са вложени в бизнес имоти по света, и съответно много лобизъм на всички нива да се върнат робите. Е да ама робите нещо не щат, видяха че може и от вкъщи и хич нямат и намерение да се връщат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още