IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Да разбереш Москва…

Гангстерските драми са най-добрият ориентир за начина на мислене на Кремъл

08:45 | 27.07.22 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Путин (като руски премиер) се среща през 2010 г. с руски и украински мотоциклетисти в Севастопол. <em>Снимка: EPA/SERGEI KARPUKHIN/POOL</em></p>

Путин (като руски премиер) се среща през 2010 г. с руски и украински мотоциклетисти в Севастопол. Снимка: EPA/SERGEI KARPUKHIN/POOL

Апълбаум? Снайдър? Белтън? А може би някой Достоевски или Солженицин? Войната на Путин в Украйна предизвика закъсняло любопитство към руското лидерство и вземането на решения. За справка Едуард Лукас, старши научен сътрудник в Центъра за анализ на европейската политика (CEPA) и бивш старши редактор в The Economist,

препоръчва книгите на Ан Апълбаум ("ГУЛАГ"), Тимъти Снайдър ("Кървави земи") и Катрин Белтън ("Хората на Путин"). Измъчените герои, които изпълват страниците на великите руски романи, и дисекцията на сталинизма, направена от най-известния дисидент на Съветския съюз, предизвикват и днес прозрения, сравнения и въпроси.

Но за бързо и ефективно въведение във вътрешните работи на Кремъл най-добрият съвет на Лукас е … филмът „Семейство Сопрано“.

Действието на този многократно награждаван американски криминален сериал се развива не в Москва, а в Ню Джърси. Главният герой е застаряващият мафиот Тони Сопрано. Той и неговите помощници се подвизават в мръсен нощен клуб, а не в Кремъл. Те управляват по-скоро бизнес за рекет, отколкото ядрена суперсила. 

Но приликите са поразителни. И двете банди извличат „ренти“ (на жаргона на икономистите - незаслужена печалба), като използват заплахи за насилие, за да наложат спазването им. Американските мафиоти „ловуват“ в ресторанти и строителни обекти. Кремъл събира данъци от индустриите, свързани с природните ресурси, и чрез подкупи от лицата, които взаимодействат с държавните органи. Паричните потоци се движат нагоре и надолу: те обогатяват хората по върховете, които на свой ред използват парите, за да плащат на поддръжници и да финансират сплашването на съперници.

Както Сопрано, така и техните кремълски колеги са непривлекателни: брутални, с нечистоплътен език и изказ, с лош характер и вулгарни. И двете групи поддържат легитимност и дисциплина чрез изкривени кодекси на честта, основани на исторически митове, подплатени с етнически и езикови бомбастични изрази. При мафията в Ню Джърси това се основава на предразсъдъците, с които са се сблъсквали италианските имигранти през последните десетилетия, което уж легитимира създаването на паралелна управленска структура. Корумпираният авторитаризъм на Путин се оправдава с травмите от разпадането на Съветския съюз и хаотичните 90-те години на миналия век в Русия. В още един обрат и Тони Сопрано, и Путин проявяват жив, макар и избирателен интерес към Втората световна война.

Мафиотските структури са страшни и устойчиви. Но те имат и присъщи слабости. Един от проблемите е вътрешното съперничество. Политическите и правните институции помагат на хората да уреждат различията си по мирен начин, като губещите се съгласяват с неблагоприятните резултати. В свят, основан на лични взаимоотношения и вземане на решения въз основа на статута, скандалите лесно ескалират, разрастват се разрушително и завършват зле. Параноята на Путин по отношение на най-близкото му обкръжение е оправдана. Както и тази на Тони Сопрано.

Друга уязвимост е външната. В случая на Сопрано тя е свързана с американската система за наказателно правосъдие. Мафиотите могат да подкупват или сплашват отделни лица. Могат да вербуват подкупни политици или некоректни полицаи. Но е много по-трудно да се подкокоросва институция, зад която стои цялата мощ на държавата, включително и програми за защита на свидетели, електронно наблюдение, закони за пране на пари и споразумения за признаване на вина. Мафиотските структури са уязвими за проникване. Те трудно пазят тайните си. Съвестта гризе съзнанието. Страхът и алчността са големи мотиватори, но не винаги решаващи.

В случая с Путин заплахата е от демократичните, правовите държави и многостранните организации. Те ограничават, макар и несъвършено, способността на Русия да заплашва своите съседи. Свободата, законността и достойнството, които другите държави се опитват да осигурят на своите граждани, рязко контрастират с презрителния подход на Кремъл към неговите поданици. Малцина избират град, в който има мафия, вместо друга алтернатива.

В случая с Украйна това създава опасна дилема. Южната съседка на Русия не трябва да бъде оставена да успее, твърди Кремъл. Но все по-често изглежда, че мафията на Путин няма достатъчно мускули, за да го направи. Едно е да се плаща от и на мафиотите с пари в брой и на думи. Да воюваш заради тях е друго. „Руската държава изглежда фашистка по върховете си, но ѝ липсва фашисткият капацитет за тотална война", отбелязва Снайдър. Очевидно украинците се справят по-добре с пазенето на свободата си, отколкото руснаците - с нейното смазване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 0 rate down comment 0
rrreeeddd
преди 1 година
няма разбиране
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 1 година
бивша космическа сила... строяща нищо последните 30 години, с най голям брой вишисти ама друг път, крадяща перални, климатици които фържавата им ги превозва безплатно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Космическа сила? Била е по времето на СССР, сега е пиянска сила. Най-добрите подводници? Сигурно имаш предвид краденире технологии от Запада? И те вече остаряха. Ядрени реактори? Че ВВЕР са технология на Уестингхауз! Явно никога не си ходило там, лузърче, да видиш наживо калта, мизерията, разкапаната инфраструктура, външните клозети, нищетата, впиянчените зypли....лесно е, започват на няма и 100 км от масква и питера.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 1 година
..."Мене ми е по-трудно да разбера." ...това го знаят всички тук :))) а като те види човек и разбира защо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 3
Императорът
преди 1 година
Мене ми е по-трудно да разбера мисленето на хора, вярващи, че населението на държава космическа сила, която строи най-добрите подводници и ядрени реактори, с най-голям процент висшисти в света сред младото население, живее в землянки и яде с пръсти от дървени копани, както и че краде съдомиялни машини, бяга с тях по фронта под кypшуми и снаряди, за да ги прати по пощата на 6000 км, плащайки повече, отколкото струва нова съдомиялна машина. Зелков - преди беше просто забавен със зелените си бълнуваници, сега диагнозата ти се обостря със страшна скорост. Кажи на психиатърът ти да те таксува допълнително за опасен труд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Чудесен анализ и препратки! Браво на автора. Да, това е пPocия - мафия на ниво държава, живееща от продажба на природни ресурси и съществуваща на база на шантажи, убийства , подкупи и заплахи. Мордор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 1
evlogi
преди 1 година
Не ща да я разбирам...Но семейство Сопрано е много як сериал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 1 година
даже и не искам да ги разбирам... има си там криминални психолози, които се занимават с лудите и зле функциониращи мозъци професионално!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
Добре че си ти да ни държиш на повърхността с есетата си ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
Можеш ли да разбереш крадец на съдомиялни машини , при условие че имат само домашни сапуни в землянките и ядат от копанки с пръсти ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още